Yalova ili ile Çorlu ve İnegöl ilçelerinde toplam 425 bin aboneye ve yaklaşık 1 milyon 250 bin tüketiciye doğalgaz dağıtım hizmeti veren Armagaz, Çordaş ve İngaz doğalgaz dağıtım şirketlerine, tüketici hizmetlerindeki aksaklıklar ve BOTAŞ’a olan borçlarını ödemedikleri için Enerji Piyasası Düzenleme ve Denetleme Kurumu (EPDK) tarafından kayyım atandı. Edinilen bilgiye kayyım atanan şirketler vatandaştan tahsilat yaptıkları halde BOTAŞ’a ödeme yapmadılar. Söz konusu bölgelerde dört ay içinde yeniden doğalgaz ihalesine çıkılacak.
Kayyum atama kararı verilen Armagaz Arsan Marmara Doğalgaz Dağıtım AŞ, Çordaş Çorlu Doğalgaz Dağıtım AŞ ve İngaz Doğalgaz Dağıtım AŞ, Arsan Group’a bağlı bulunuyor. Mehmet İrfan Cengiz’in sahibi olduğu Arsan’ın temelleri 1978’de ve grup halen atıldı. Grup, inşaat, gıda ve turizm sektörlerinde de faaliyet gösteriyor.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nın aldığı kararla şirketlerin mevcut yönetim kurulu üyelerinin geçici olarak değiştirilerek yerlerine yeni atamalar yapılmasına karar verdi.
‘Şirketler sınıfta kaldı’
Konuyu değerlendiren EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz ilgili şirketlerin hizmet kalitesi ve arz güvenliği noktasında sınıfta kaldıklarını belirterek, “Bakanlığımızın planlamaları doğrultusunda 2026 yılında 1000 yerleşim yerine (ilçe-belde) doğalgaz konforunu ulaştıracağız. Doğalgaz ağımız genişlerken dağıtım şirketlerine düşen sadece yatırım yapmak değildir. Vatandaşlarımıza en kaliteli hizmeti sunmak ve BOTAŞ’a yönelik mali yükümlülüklerini eksiksiz yerine getirmek bu şirketlerin en temel sorumluluğudur” dedi.
Doğalgaz yönetmeliği temmuzda çıkmıştı
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Temmuz ayında kabul ettiği doğalgaz Piyasası Dağıtım Lisanslarına İlişkin Tedbirler Yönetmeliği ile hem hizmet kalitesini arttıracak hem de şebeke işletme güvenliği en üst düzeyde koruyacak bir düzenlemeye imza atmıştı. Düzenleme ile dağıtım lisansı sahibi tüzel kişinin faaliyetlerinin sürdürülemez duruma geldiğinin veya geleceğinin anlaşılması durumunda; dağıtım şebekesinin korunması, tüketicilerin mağduriyet yaşamaması ve sunulan hizmetin devam etmesi, ekonomiye ve tüketicilere verilmesi muhtemel zararların minimize edilmesi amacıyla telafisi imkansız zararlar oluşmasına fırsat bırakmadan EPDK’nın gerekli tedbirleri önceden alması hükme bağlanmıştı.