Merkez Bankası yüzde 15'e yükselttiği politika faiziyle piyasaların beklentisini karşılamakta yetersiz kalırken uluslararası bankalar geri adım atmadı. Barclays, faizin yüzde 35, JPMorgan da yüzde 30'a çıkacağı tahminini korudu. Societe Generale ise faizin yüzde 25'e çıkacağı öngörüsünde bulundu.

Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu perşembe günü yüzde 8,5’ten yüzde 15’e yükselttiği politika faiziyle piyasaların beklentisini karşılamakta yetersiz kaldığı halde yabancı bankalar öngörülerinde geri adım atmadı.

İngiliz Barclays, politika faizinin ekime kadar yüzde 35 ile zirveye çıkacağı tahminini korudu. Barclays’ten Ercan Ergüzel, “TCMB 3 aylık enflasyon raporunu temmuz sonunda açıklayacak ve TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan enflasyon raporu bilgilendirme toplantısında basın açıklaması yapacak” dedi ve bu açıklamanın faiz artırımı ve sadeleştirme planları hakkında daha fazla ipucu verebileceğini ifade etti. Ergüzel, “Faiz artırım döngüsüyle ilgili olarak, ekime kadar politika faizinin yüzde 35 ile zirveye çıkacağı tahminimizi koruyoruz. Ancak gelecek dört toplantının her birinde önceki öngörümüz olan yüzde 2.5 puanlık artış yerine yüzde 5 puanlık artış yapılması gerekiyor” dedi.

Bank Of America’dan sonra Goldman Sachs: Faiz yüzde 40’a çıkmalı

ABD’li Morgan Stanley de, TCMB’nin temmuzda 300 baz puan, ağustosta 200 baz puan artışla politika faizini yüzde 20’ye çıkarmasını beklediğini açıkladı. Morgan Stanley ekonomistleri Hande Küçük ve Alina Slyusarchuk’un yayımladığı notta, faiz artırımının önemli bir adım olduğu ancak enflasyonu düşürmek için daha güçlü adımlar gerektiği vurgulandı.

ABD’li yatırım bankası JPMorgan da TCMB’nin para politikasını “daha kademeli” sıkılaştırmasını beklediğini belirtirken, yıl sonu için yüzde 30 olan faiz tahminini değiştirmedi. Banka, Türkiye için 2023 yıl sonu enflasyon tahminini ise yüzde 45,5’ten yüzde 50’ye yükseltti.

Fransız Societe Generale Baş Orta-Doğu Avrupa, Orta Doğu, Afrika (CEEMEA) Stratejisti Marek Drimal ise TCMB’nin, temmuz ve ağustos aylarındaki toplantılarında 500’er baz puanlık artışlar yapacağı, böylece politika faizini yüzde 25’e çıkaracağı öngörüsünde bulundu. Drimal, “Karar öncesi basında politika normalleşmesinin tercih edilen yolunun, kademeli olduğu öne sürüldüğü için aslında TCMB’nin politika faizini yüzde 15’e yükseltmesini bekliyorduk” dedi.

Commerzbank: TL’de istikrar için faiz artırmak yetersiz

Almanya’nın ikinci büyük bankası Commerzbank da faiz artırmanın TL’de istikrar sağlamak için yeterli olmadığı değerlendirmesini yaptı. Ekonomistler, Türk Lirası’nda istikrarın sağlanması yardımcı olacak tek değişkenin, yeni politika rejimine, bu rejim başarıya ulaşana kadar bağlı kalınacağının tekrar ve tekrar gösterilmesi olacağını ifade etti.

Faiz kararıyla Türkiye kedinin kuyruğunu kovalaması sarmalına girdi

Piyasaları faiz ateşi sardı: Dolar 25, euro 28 TL’yi aştı