Ilya Sutskever, bütün dünyanın ChatGPT adlı sohbet robotuyla tanıdığı OpenAI adlı şirketin kurucularından biriydi ve bu şirketin geliştirdiği yapay zeka sistemlerinin arkasındaki bilim insanıydı. OpenAI içinde başlayan anlaşmazlıkta önce şirketin CEO’su Sam Altman’ı işten kovan ekibin içinde yer aldı ama birkaç gün içinde her şey sarpa sarınca Altman’ı şirkete geri davet edenlerin de öncüsü oldu.
Ama Sutskever’in yıldızı kurucusu olduğu şirketle barışamadı bir türlü ve bundan üç ay önce OpenAI’dan ayrılıp kendi şirketini kurdu.
Ilya Sutskever’in “güvenli” yapay zekâ modelleri oluşturmak için kurduğu yeni şirketi dünyanın önde gelen teknoloji yatırımcılarından kısa süre içinde 1 milyar dolar yatırım aldı. Böylece daha iki aylık olan ve henüz ortada hiçbir ürünü bulunmayan şirket toplam 5 milyar dolar değere ulaştı bile.
Sutskever’in yapay zeka girişimi Safe Superintelligence’ın (SSI) şirketin yüzde 20 hissesi karşılığında içeri 1 milyar dolar koyan yatırımcıları da çok müthiş. Bu yatırımcılar arasında 2009 yılında kurulan ve hem erken aşamadaki yeni kurulan şirketlere hem de yerleşik büyüme şirketlerine yatırım yapan risk sermayesi şirketi Andreessen Horowitz, 100 milyar dolara yakın varlığı yöneten girişim sermayesi şirketi Sequoia Capital, DST Global, yönetimi altındaki tahmini 50 milyar dolarlık varlıkla dünyanın en büyük ve en etkili girişim şirketlerinden biri olarak tanımlanan DST Global ve küresel danışmanlık şirketi SV Angel var. Yatırım turuna Github’ın eski CEO’su Nat Friedman ile SSI’ın kurucu ortağı Daniel Gross oluşturduğu girişim sermayesi ortaklığı NFDG de katıldı. NFDG yeni girişimlere 100 milyon dolara kadar yatırım yapıyor.
Kâr etmeyen şirketlere ilgi azaldı ama…
Çok kısa sürede 1 milyar dolar yatırım alan şirket değerlemesini paylaşmayı reddetmekte birlikte konuya yakın kaynaklar rakamın 5 milyar dolar olduğunu söyledi.
Haziran ayında kurulan 10 kişilik bir şirketin aldığı yatırım, bazı yatırımcıların temel yapay zeka araştırmalarına odaklanan ender bulunan yetenekler için hala ne kadar büyük risk almaya istekli olduklarını gösteriyor. Analistlere göre bu yatırım bir süre kâr edemeyen bu tür şirketlere fon sağlamaya yönelik ilginin genel olarak azalmasına ve birçok startup kurucusunun görevlerinden ayrılmasına neden olmasına rağmen gerçekleşti.
SSI, Sutskever baş bilim insanı olduğu ve yapay zekayı kontrol etmek ve bir dizi insani değerle uyumlu tutmak için güvenlik sistemleri geliştirmeye odaklanan bir ekibe liderlik ettiği OpenAI’den ayrıldıktan kısa süre sonra haziran ayında SSI’ı kurmuştu.