Yapay zeka alanının 2022 yılında çıkardığı ChatGPT ile tartışmasız hakimi olan OpenAI geçen hafta da çok önemli bir adım attı. OpenAI’nin kurucu ortağı ve CEO’su Sam Altman bu ayın başında “chat.com” alan adını satın alma işlemini tamamladı ve 6 Kasım 2024 çarşamba gününden itibaren sözkonusu alan adı ChatGPT’ye yönlendirme yapmaya başladı. Çarşamba gününden itibaren chat.com yazdığınızda ChatGPT’nin web sitesine yönlendiriliyorsunuz. HubSpot’un kurucu ortağı Dharmesh Shah geçen yıl bugüne kadar bir alan adı için ödenen en yüksek miktar olan 15.5 milyon dolara chat.com’un sahibi olmuştu. Analistler Altman’ın son hamlesinin OpenAI’nin küresel erişimini ve tüketici ürünü konumlandırmasını güçlendirdiğini söyledi.
OpenAI satınalmanın bedeli ve tarihi konusunda açıklama yapmadı ama CEO’su Sam Altman çarşamba günü sosyal medyada “chat.com” adresini paylaştı. Ancak satın almanın ayın ilk haftasında yapıldığı tahmin ediliyor. Zaten aynı soruyu ChatGPT’ye de sorduk ve aynı yanıtı aldık:
ChatGPT: OpenAI acquired the “chat.com” domain in early November 2024, completing the purchase and redirecting the domain to ChatGPT on November 6, 2024. The domain was previously owned by Dharmesh Shah, co-founder of HubSpot, who bought it in 2023 for $15.5 million
HubSpot’un kurucusu Dharmesh Shah’a aitti isim, 2023 yılında satın aldığı alan adını daha sonra OpenAI’ye sattığını doğruladı. Shah tam satış fiyatını açıklamamış olsa da “daha önce ödediğimden daha fazlasına sattım” dedi. Çarşamba günkü yazısında da işlem sonucunda OpenAI’den bedel olarak hisse aldığını da ima etti.
Dharmesh Shah, the greatest domain flipper in the world pic.twitter.com/wdRIYbVN1U
— Aditya Kumar Saroj (@AdiKumarSaroj) November 6, 2024
OpenAI ‘Chat’i yeni ‘Google it’ yapmayı hedefliyor
Marka uzmanları OpenAI’nin “chatGPT.com” ve “ai.com ”u da içeren alan adı koleksiyonuna yapılan son eklemenin daha geniş bir tüketici kitlesine yönelik bir marka kaymasının işareti olduğunu söylüyor.
Müşterileri arasında Amazon ve Google’ın da bulunduğu bir UI/UX tasarım ve markalaşma ajansı olan Clay’in strateji müdürü Margarita Polishchuk, OpenAI’nin yeni basit – ve dolayısıyla daha güçlü – alan adıyla “konumunu güvence altına aldığını ve güçlendirdiğini” söyledi.
Yeni alan adı için “Çok akılda kalıcı ve süper yerinde” diyen Polishchuk’e göre strateji açısından ChatGPT ve OpenAI için böyle bir alan adı satın alması çok küresel bir kitleye doğru kaydığını gösteriyor.
Google’ın Gemini’si ve Microsoft’un Copilot’u da tek kelimelik takma adlara sadık kalmakla birlikte bu adları yazdığınızda bu iki yapay zekanın web sitesine yönlendirilmiyorsunuz. D.A. Davidson’da analist olan Gil Luria, OpenAI’ın son hamlesinden yapılacak çıkarımın şirketin sohbeti bir tüketici ürünü haline getirmek istemesi olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Yeni alan adı “tüketicilerin belirli bir teknolojiyi benimsemesinde çok önemli bir varlık olabilir”. Yani belki bir süre sora chat.com dendiği zaman herkesin aklına ChatGPT gelecek.
“Chat” kelimesi ürünü daha ulaşılabilir kılacak
Bazı uzmanlara göre ise yeni alan adı yaygın bir dilbilimsel hatanın giderilmemi amacıyla da satın alınmış olabilir. daha pratik bir sonucu da olabilir. New York merkezli bir marka etkileşim şirketi olan Sullivan NYC‘nin baş strateji sorumlusu Nicole Ferry, insanların ChatGPT’nin harflerini “GTP” olarak değiştirdiğini sık sık fark ettiğini söyledi.
Ferry “’ChatGTP’ aslında OpenAI’nin ürünü olmayan NinjaChat AI’ya yönlendiriyor. Yani chat.com’a sahip olmak sadece bir eylem çağrısında kullanmak için daha kolay bir alan adı.” dedi. OpenAI’ın ayrıca “GPT” yerine “chat” kelimesine odaklanma kararının ürünü daha ulaşılabilir kıldığını da belirten Nicole Ferry şöyle konuştu:
“Kulağa kolay geliyor. Arkadaşlarımla telefonumda ya da DMS’de ya da başka bir yerde sohbet ediyorum. Öğrenmem gereken bir şey yerine zaten yapabileceğim bir şeymiş gibi geliyor.”
“Sohbet” İngilizce sözlüğün bir parçası olarak insan etkileşimini ifade ederken, Polishchuk bunun insanların bu terimi nasıl algılayabilecekleri konusunda ‘büyük bir teknik değişimin’ başlangıcına işaret ettiğini belirterek şunları söyledi:
“Yani artık teknoloji meraklısı olmayan herhangi bir kullanıcı chat.com yazdığında kendini LLM (büyük rol modelleri) ve AI (yapay zeka) dünyasına kaptıracak. İnsanlar tam olarak “Go ChatGPT it” demese de, sadece “chat” kelimesini içeren bir alan adı edinmek yapay zekayı “Google’da arama yapmak” gibi her yere yayılabilecek bir hale getirebilecek.”