Yılport El Salvador'un en büyük limanı Acajutla'nın kapasitesini üç katına çıkaracak büyük bir yatırım yaparken 2008 yılında inşaatı tamamlandığından beri kapalı olan doğudaki La Union limanının yenilenmesi için de kolları sıvayacak.

Orta Amerika ülkesi El Salvador çeşitli ülkelerde liman işletmeciliği yapan Türk holding şirketi Yılport’un iki limanını genişletmek ve yerel liman otoritesiyle birlikte işletmek üzere 1,6 milyar dolar yatırım yapacağını duyurdu. Yatırımla ilgili açıklama El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele tarafından X platformunda yapıldı.

Yılport El Salvador’un en büyük limanı Acajutla’nın kapasitesini üç katına çıkaracak büyük bir yatırım yaparken 2008’de inşaatı tamamlandığından beri kapalı olan doğudaki La Union limanının yenilenmesi için de kolları sıvayacak. Bukele’nin açıklamasına göre La Union limanının faaliyete geçebilmesi ve daha büyük gemilerin girebilmesi için önce deniz dibi tarama çalışmalarının yapılması gerekecek.

Yılport El Salvador Özerk Liman Yürütme Komisyonu (CEPA) ile birlikte her biri için 50 yıllık imtiyazla bu iki limanı ortak olarak işletecek. Fakat El Salvador yasalarına göre ortak imtiyaza en fazla 40 yıl izin veriliyor. Bu nedenle yeni anlaşmada Yılport’un limanları 50 yıl boyunca işletmesine izin verecek şekilde kanunda değişiklik yapılıp yapılmayacağı belirsiz.

Yılport Venezuela’da da yatırım yapacak

El Salvador’da yatırım yapacağı açıklanan Yılport Holding haziran ayında da Latin Amerika’nın maden ve doğal kaynak zengini ülkelerinden Venezuella ile ülkede altın, petrokimya, gaz ve madencilik alanlarında işbirliği ve yatırım için çeşitli anlaşmalar imzalamıştı. Venezuela’nın başkenti Karakas’taki Miraflores Sarayı’nda düzenlenen imza törenine Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve Yılport Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Yıldırım katılmıştı.

Türk şirket Venezuela’da altın ve maden çıkartacak

El Salvador liderinden Türkiye paylaşımı: Güzel insanların güzel ülkesi