Artan ev araba fiyatları ve zorlaşan kredi koşulları artık zenginleri de tasarrufa dayalı faizsiz finansman sistemine çekiyor. Sistemle fiyatı 7 milyon lirayı bulan gayrimenkul ve lüks araba alınıyor.

Artan ev ve araba fiyatlarının yanı sıra zorlaşan banka kredisi koşulları zenginleri de “altın gününe” benzetilen tasarrufa dayalı faizsiz finansman modeline yönlendirdi. Türkiye’de 30 yıllık bir geçmişe sahip olan faizsiz finansman modeli bugüne kadar ağırlıkla alt gelir grubu tarafından tercih ediliyordu. Gayrimenkul sektörünün önde gelen firmalarından Sinpaş’ın 3 yıl önce kurduğu Yapı Tasarruf Sandığı ise artık zenginleri de bu sisteme çekiyor. Dün düzenlenen basın toplantısında konuşan Sinpaş Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Çelik, sektörde geldikleri noktayı ve sektöre ilişkin bilgi verdi. Türkiye’de konut sektörünün 2003’den 2013’e kadar olan dönemde ciddi bir ivme yaşadığını söyleyen Çelik, “2018’den itibaren ise durgunlaşma başladı sonrasında neredeyse her çeyrekte küçülen bir sektör oldu. Yine 2018’de nüfus 79 milyon iken 615 bin konut satışı varken, bugün 85 milyon rağmen konut satışları ancak 400 bini buluyor” dedi.

Konut fiyatlarındaki artış ilk kez temmuzda enflasyona yenildi

52 şube hedefini 9 ayda yakaladı

Alt gelir grubunun alternatif bir modelle konuta ulaşması için 2021 yılında faizsiz tasarruf sistemi alanında ilk şubeyi açtıklarını söyleyen Çelik, “2 yılda 3 şubeden 52 şubeye çıktık. Bu rakam aslında yıl sonu hedefimizdi. Depremden dolayı 4 şube kapatmamıza rağmen 9 ayda hedef üzerinde büyüme sağladık” dedi. Yıl sonunda 70 şubeye ulaşmayı planladıklarını belirten Çelik, “Hedefimizin 3-4 kat üzerinde büyüyoruz. Gelecek yıl da Sinpaş’ın 50 yılını doldurduğu bir dönemde Türkiye’nin en öncü firması olacağız” diye konuştu.

Lüks araba ve ev alınıyor

Firmalarının bilinen bir marka olması nedeniyle artık üst gelir grubunu da tasarrufa dayalı faizsiz finansman sistemine girdiğini belirten Çelik, “Bu segment lüks araç ve lüks araba talebinde bulunuyor. Sistemde çekilişli ve serbest olmak üzere 2 katılımcı grup var. Çekilişli de 1 milyon sınırı olduğu için bunun üzerine çıkılmıyor. Ancak serbest modelde böyle bir sınır yok. Bu grupta 7 milyon TL’ye çıkan katılımlar oluyor. Katılımcıların yüzde 47’si konut, yüzde 53’ü ise araba için geliyor. Sektörde bu oran yüzde 50-50 gibi” dedi.

350 bin kişi sistemde, daha da büyüyecek

Bankaların konut kredilerindeki yüksek faiz oranları ve BDDK’nın ikinci konutunu alacak olanlara yönelik kredi kısıtlaması kararı gibi sebeplerle bu rakamın önümüzdeki dönemde çok daha yukarılara çıkacağını öngördüklerini dile getiren Ahmet Çelik, “Tasarrufa dayalı faizsiz finansmanı tercih eden vatandaşlarımızın sayısı son 8 yılda yüzde 850 arttı. 1990’larda sektördeki firma sayısı 2 iken sonraki dönemlerde çok sayıda girişle firma sayısı 50’yi geçmişti” dedi. “Ancak 2021 yılında gelen düzenleme ile bu firmaların faaliyetleri sonlandırıldı. Sektörde sadece 6 firma kaldı” diyen Çelik, “Bugün 433 şube 6 firmanın olduğu pazarda 340 bin kişi sistemde. Sektörün büyüklüğü ise 15.6 milyar TL oldu” diye konuştu.

Çalışan sayısını yüzde 100 artıracak

Sinpaş’ın tasarruf yatırımında hızla büyüdüğünün altını çizen Sinpaş Yapı Tasarruf Sandığı Genel Müdürü Merve Onarlı da, “Sinpaş Yapı Tasarruf Sandığı olarak, müşterilerimizin bankalarda uygulanan zorlu süreçleri yaşamadan ve yüksek faiz maliyetlerine girmeden dilediği eve, araca ya da iş yerine kişiye özel ödeme planları ile sahip olmalarını sağlayan finansman modelleri sunuyoruz. Her gelir grubuna hitap eden; düşük maliyetli, peşinatlı veya peşinatsız, tasarruf edebilecekleri minimum taksit tutarları ile yararlanabilecekleri en avantajlı ödeme planlarını teklif ediyoruz. Bu sistemi merak eden ancak güvenemeyen pek çok kişi Sinpaş isminin verdiği güvenle sisteme dahil olmaya başladı. Ayrıca sektörde neredeyse var olmayan, A ve B segmentlerini de marka değerimizle harekete geçirdiğimizi görmek bizi mutlu ediyor” dedi. Artan talepler sayesinde kısa sürede hızlı bir şubeleşme atağı ile 2 yılda 3 şubeden, bugün 30 şehirde 52 şubeye ulaştıklarını belirten Onarlı, yıl sonuna kadar personel istihdamlarını da yüzde 100 arttırarak 650’ye çıkarmayı planladıklarını söyledi.

Sistemden nasıl çıkılır?

Modelin bankacılık sisteminden farklı olarak tasarrufa dayalı olduğunu aktaran Merve Onarlı, “Örneğin 5 milyon liralık bir ev isteniyor. Burada bu rakamın yüzde 5’ini organizasyon bedeli olarak alıyoruz. Geri kalan bedeli ise seçtiği gruba bağlı olarak 12 ay ile 120 ay arasında ödeyebiliyor. Çekiliş sırası kendisine geldiğinde bu parayı alıyor” diye konuştu. Sistemde ödenen peşinatların ise aylık ödemeleri düşürdüğünü ifade eden Onarlı, sistemden çıkmak isteyenlerle ilgili de şu bilgiyi verdi: “15 gün içinde tüm parasını alıp çıkma hakkı var. Ancak 15 günden sonra çıkmak isterse organizasyon bedeli dışında ödediği tüm taksitleri geri alabiliyor.”

İstanbul’da balon patladı, konut alımları Anadolu’ya kaydı