Merkezi Kayıt Kuruluşu'na (MKK) göre portföy büyüklüğü 10 milyon TL’nin üstünde fon yatırımcısı sayısı mayısta rekor kırarak 28,709’a ulaştı. Aynı dönemde 10 milyon TL üstünde portföyü olan hisse senedi yatırımcısı sayısı 20 bin kişiye kadar düştü.

Yatırım araçlarında getiri artışının hız kestiği ve enflasyonun altında kaldığı günümüzde birikimlerini değerlendirmek için yatırım fonlarına yönelen büyük portföylerin sayısı artıyor. Yatırım fonlarının çeşitli yatırım araçlarını bünyesinde barındırması nedeniyle hisse senedine göre daha risksiz olması büyük yatırımcıları da bu alana çekiyor. Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre portföyü 10 milyon TL üzerinde olan fon yatırımcısı sayısı mayıs ayında 28 bin 709 ile rekora ulaştı. Yani her 200 fon yatırımcısından biri büyük portföye sahip. Aynı dönemde 10 milyon TL üstünde portföyü olan hisse senedi yatırımcı sayısı ise 20 bin 6’ya geriledi. Bu da her 400 hisse yatırımcısından birinin 10 milyon TL üstünde portföye sahip olduğu anlamına geliyor.

Aslan payı büyük yatırımcıların

Fon yatırımcılarının elindeki toplam büyüklüğe bakıldığında en üst segmentteki yatırımcıların aslan payını aldıkları görüldü. 10 milyon TL üstünde portföyü olan yatırımcıların toplam fon yatırım büyüklüğü mayıs ayında 2 trilyon 5 milyar TL ile yeni zirveyi gördü. Mayıs ayında toplam portföyünün yüzde 72’si de büyük yatırımcılarda bulunuyor.

Bu arada toplam fon yatırımcısı sayısı bir yıl içinde bir milyondan çok artarak mayıs ayında 4 milyon 953 bin 219’a ulaştı. Geçen yılın mayıs ayında  yatırımcı sayısı 3,8 milyon civarında idi. Fon yatırımcılarının portföy değeri de yükselmeye devam etti. Geçen yılın mayıs ayında yatırım fonlarının 953,3 milyar TL olan portföy değeri bir yıl içinde yüzde 198 artarak 2 trilyon 850 milyar TL’ye ulaştı.