1 Ocak farklı kültürlerde nasıl kutlanıyor ve hangi etkinliklere sahne oluyor? Kuzey Denizi’nin buz gibi sularına atlamaktan bağımsızlık günü etkinliklerine kadar ilginç gelenekleri ve kutlamaları merak ediyor musunuz?
Tapınaklar ziyaret ediliyor (Japonya)
Japon yeni yılı Shogatsu 1 Ocak’ta kutlanıyor ve genellikle 3 Ocak’a kadar sürüyor. Geleneksel olarak yılın ilk gün doğumunu (hatsuhinode) görmek için 1 Ocak’ta erkenden uyanılıyor ve gelecek yılın refah ve sağlıkla dolu olmasını dilemek için yerel tapınaklar ziyaret ediliyor. Yeni yılın ilk tapınak ziyareti Hatsumode. Küçük çocuklara küçük parasal hediyeler (otoshidama) veriliyor ve Yeni Yıl Kartları (nengajo) açılıp okunuyor.
Yeni yıl Kutup Ayısı Dalışı’yla karşılanıyor (Hollanda)
Hollanda’daki en ilginç yeni yıl geleneklerinden biri Nieuwjaarsduik (Kutup Ayısı Dalışı). Binlerce kişi toplu halde Kuzey Denizi’ne dalarak yeni yılı karşılıyor. 89 noktada düzenlenen etkinlik herkese açık. En bilinen yeni yıl dalışı Scheveningen’de gerçekleşiyor. 60’lı yıllardan bu yana uzanan
Kutup Ayısı Dalışı; Birleşik Krallık, ABD, Avustralya, Yeni Zelanda, Güney Kore, Portekiz ve Kanada’da da uygulanan bir yeni yıl geleneği.
İyi şans ve huzur getiren yemek (Güney Amerika)
Hoppin’ John, Güney Amerika’da servis edilen bir bezelye ve pirinç yemeği. Bazı tariflerde içine jambon, sosis ya da hindi füme de konuyor. Amerika Birleşik Devletleri’nin güneyinde 1 Ocak’ta Hoppin’ John yemenin yeni yılda iyi şans ve huzur getireceğine inanılıyor. Bezelyeler madeni parayı, yanında servis edilen mısır ekmeği ise sarı renginden dolayı zenginliği simgeliyor.
Aziz Basil için Vasilopita pişiriliyor (Yunanistan)
Yunan Ortodoks Hıristiyan Kilisesi’nin liderlerinden ve döneminin en etkileyici teologlarından biri olan Aziz Basil, yoksullara gösterdiği ilgiyle tanınıyordu. Basil, manastır yaşamı için topluluk yaşamına, ayinle ilgili duaya ve el emeğine odaklanan kurallar oluşturdu. Rusya’nın, Kapadokya’nın, hastanelerin, reformcuların, keşişlerin, eğitimin ve şeytan çıkarma ayinlerinin koruyucusudur. Yunan geleneğine göre 1 Ocak’ta Aziz Basil Günü kutlanır. Aziz Basil Günü’nde içinde madeni para bulunan Vasilopita’yı yani Aziz Basil Keki’ni pişirmek bir Yunan geleneğidir. Bu kek belli bir sıraya göre dağıtılır. İlk parça Aziz Basil’in anısına, ikincisi ise ev halkına yöneliktir. Bu parçalar kutsanmak için kiliseye götürülür ve yoksullara verilir. Geriye kalan dilimler ise evin en yaşlı üyesinden en küçüğüne dağıtılır. Aziz Basil Keki’nin içine bir madeni para gizlenir ve parayı bulan kişinin önümüzdeki yıl şanslı olacağına inanılır. Bunun yanı sıra çocuklar, Aziz Basil’in onları hediyelerle doldurmasını umarak ayakkabılarını şöminenin yanına bırakır.
Devrimin zaferi kutlanıyor (Küba)
Küba’da 1 Ocak’ta yeni yıl ile birlikte ‘Kurtuluşun Zaferi’ de kutlanıyor. Kurtuluş Günü olarak da adlandırılan ‘Triunfo de la Revolucion’, 1 Ocak 1959’da Başkan Batista’nın iktidardan indirilmesini kutluyor. 1952 yılının mart ayında Fulgencio Batista, Küba’da bir askeri darbeye öncülük etmiş, kendisini başkan olarak atamış, grev hakkı da dahil olmak üzere çoğu siyasi özgürlüğü iptal etmişti. Fidel Castro, 1956’da Sierra Maestra dağlarındaki üssünden Che Guevara’nın yardımıyla bir gerilla savaşı başlattı. ABD 1958’de askeri desteğini geri çekti. Castro, gerilla ordusunu 1 Ocak 1959’da Havana’ya götürdü. Batista, Dominik Cumhuriyeti’ne kaçtı. Fidel Castro, kardeşi Raul’un yardımcısı ve Guevara’nın üçüncü komutan olduğu başbakan oldu.
Bağımsızlık Günü’ne özel yemek (Haiti)
Haitililer ülkenin 1804’te Fransa’ya karşı kazandığı bağımsızlık zaferinin anısına her 1 Ocak’ta kabak çorbası (joumou) yiyor çünkü bu geçmişte köleleştirilmiş Siyahların yemesine izin verilmeyen bir lezzet. Komşularına gidiyor, çorbalarının bir kısmını götürüyor ve onlarınkiyle değiştiriyorlar. Kabak, makarna, marine edilmiş et, patates ve sebze ile yapılan joumou çorbası, Haiti’nin gururunun, kültürünün ve mirasının bir sembolü. Haitili Amerikalılar için bu, Haiti’nin bağımsızlık gününü ve kültürünü yemekle kutlamak anlamına geliyor.
Restorasyon Günü’nün anısına (Çekya)
Çek Cumhuriyeti, Çekoslovakya’nın 1 Ocak 1993 tarihinde barışçıl bir biçimde ikiye ayrılmasıyla kuruldu. Bu tatil, Çekoslovakya’nın Çek Cumhuriyeti ve Slovakya’ya bölündüğü tarihe işaret ediyor. Çekoslovakya, 1918’de 1. Dünya Savaşı’nın sonunda egemen bir devlet olarak ortaya çıktı. 1948’de Sovyet egemenliği altına girdi. 1968’de Çek Sosyalist Cumhuriyeti ve Slovakya’dan oluşan bir federasyon haline geldi. Çekoslovakya’daki komünist yönetim, Kadife Devrim’in bir sonucu olarak 1989’da sona erdi. Slovak Cumhuriyeti ve Çek Cumhuriyeti 1 Ocak 1993’te resmen ayrı ülkeler haline geldi. Bu olaya Kadife Boşanma adı veriliyor.