Belediye binaları şehirlerin yerel kimliklerinin simgeleri olmaları dışında kültürel ve mimari zenginliklerini de yansıtıyor. Bu güzel yapılar hayranlık uyandıran mimari üsluplarıyla saray ve katedrallerden resmen rol çalıyor.

Onlar şehirlerin gücünün, kültürel ve tarihi zenginliğinin somutlaşmış simgeleri. Avrupa’nın en güzel belediye binaları hem dış cepheleri hem de saray ihtişamını aratmayan dekorasyonuyla seyahatlerinizde göstereceğiniz ilgiyi sonuna kadar hak ediyor.

Hotel de ville Paris – Paris Belediye Binası (Fransa)

Fransız Devrimi’nin ve Paris Komünü’nün merkezi olan bir bina var karşımızda. Görkemli kuleleri ve oyma cephesiyle Neo-Rönesans stilinde inşa edilen Hotel de Ville, mimari ve tarihi bir şaheser.

Bilim ve sanatı simgeleyen alegorik heykelleri ve sarmal merdivenli avlusuyla Paris tarihinin ve kültürünün simgelerinden. Hatta Palais de l’Elysee’den bile daha lüks olduğu söyleniyor.

Place de la Ville’de yer alan Paris Belediye Binası, ilk olarak 1357 yılında, 1871 yılında geçirdiği yangının ardından 1874 yılında Loire Vadisi Şatoları’ndan esinlenilerek Fransız Rönesans tarzında yeniden inşa edilmiş. 1357 yılından beri bu güzel şehrin yönetimi bu binada gerçekleştiriliyor.

Capitole de Toulouse – Toulouse Belediye Binası (Fransa)


Şüphesiz Toulouse’un en simgesel yapılarından biri. Özellikle sekiz mermer sütunu ve salonlarını süsleyen muhteşem tavan resimleriyle bir sanat şaheseri. Sekiz yüzyıldan fazla bir süredir şehrin amblemi ve belediye gücünün yeri.
Mimar Guillaume Cammas tarafından Neoklasik tarzda tasarlanmış, pembe tuğladan inşa edilmiş ve 1760 yılında tamamlanmış. Avlusundaki Rönesans portalı Roma döneminden bu yana şehrin koruyucusu olan Pallas’ı temsil ediyor.

Fransız hükümeti tarafından 1840 yılında tarihi anıt olarak belgelenen bina, şehir meclisinin ofislerine ve meclis odasına, Fransa’nın en önemli ikinci tiyatrosu olan Ulusal Tiyatro’ya ve Toulouse Ulusal Orkestrası’na ev sahipliği yapıyor.

Hotel de ville de la Rochelle – Rochelle Belediye Binası (Fransa)

1298 yılında yapılan Neo-Rönesans mimarisinin en güzel örneklerinden Rochelle Belediye Binası Juste Lisch’in imzasını taşıyor ve halen faaliyette olan en eski belediye binası.

1490 yılında yenilenen yapıda büyümekte olan bir şehrin gücünün ve zenginliğinin somutlaştırılması amaçlanmış. Birbirine dik iki yapıyla özel bir malikaneyi andıracak şekilde tasarlanan bina, mazgallı, mafsallı ve köşe kuleli bir duvarla çevrili.

Korint sütunlarıyla noktalanan pencereler ve üç heykelin bulunduğu nişler özellikle hayranlık uyandırıyor. Bu heykeller üç temel erdemi; Ölçülülük, Güç ve Adalet’i simgeliyor.

Hotel de ville Lyon – Lyon Belediye Binası (Fransa)

Saone ve Rhone nehirlerinin kıyısındaki güzel Lyon şehrinin tarihi anıt olarak belgelenen belediye binası, 1645-1651 yılları arasında Barok tarzda inşa edilmiş.

Lyon Belediye Binası, Place des Terraux ile Place de la Comedie arasında, Opera Nouvel’in önünde yer alıyor ki Güzel Sanatlar Müzesi ile 1889 yılında yapılan ünlü Bartholdi Çeşmesi de burada. Çeşme, Fransa’yı dört büyük Fransa nehrini kontrol eden bir arabada oturan bir kadın olarak tasvir ediyor.

Binanın içindeki büyük avizeler, mermer zeminler, yaldızlı duvarlar, güzel kornişler, Lyon ipeği, tonozlu tavanlar, devasa merdiven boşlukları ve büyük salonlar hayranlıkla izleniyor. Lyon Belediye Binası’nın çan kulesi ise 2005 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne eklenmiş.

Staromestska Radnice – Prag Eski Belediye Binası(Çek Cumhuriyeti)

Dile kolay, 15’nci yüzyıla kadar uzanan bir bina bu. Eski Şehir Meydanı’nda bulunan ve ‘Horoz Evi’, ‘Dakika Evi’ gibi farklı isimlerde dört evin eklenmesiyle genişleyen Eski Belediye Binası şehrin en çok ziyaret edilen yapılarından biri.

Bu görkemli bina özellikle geç Gotik sütunların çerçevelediği dünyaca ünlü astronomik saatiyle şehre gelen turistlerin göz bebeği. Saat, üç bağımsız birimden oluşuyor: Hareketli figürler, astronomik kadran ve takvim kadranı. Figürler, saatin vuruşunda karmaşık bir mekanizma tarafından harekete geçiriliyor.

Orta Çağ’da şehrin en yükseği olan kulesi 1364’te tamamlanmış ve o zamandan beri neredeyse hiç değişmemiş.
Güney cephesindeki pencere 16’ncı yüzyıldan kalma ve erken Rönesans izlerini taşıyor.

Geniş giriş holü 15’nci yüzyılda kurulmuş. 1. katın cephesine geniş bir Rönesans penceresi hakim. Üçüncü kattaki kakma kapılı Rönesans portalı 1619’dan kalma. Eski halk salonu ve Belediye Binası Şapeli’ne metal bir kapıdan giriliyor. 5. katta ise bir sergi salonu bulunuyor.

Ceske Budejovice Belediye Binası (Çek Cumhuriyeti)

Premysl Otakar II Meydanı’nda yer alan, Barok tarzı Belediye Binası, 16’ncı yüzyılda inşa edilmiş, bugünkü görünümü ise 1727-1730 yılları arasında Antonin E. Martinelli tarafından tasarlanmış.

Anıtsal cephesi üç kule ile zenginleştirilmiş. Binanın üst kısmında Çek heykeltıraş Josef Dietrich tarafından yapılan Adalet, Cesaret, Bilgelik ve Dikkat gibi erdemleri temsil eden dört alegorik heykel var.

Çatısındaki gözetleme terası şehrin muhteşem bir manzarasını sunuyor. Belediye Binası’nın en gösterişli odası ise 1730 tarihli tonozlu tavanlı tören salonu.

Wien Rathaus – Viyana Belediye Binası (Avusturya)

Viyana’nın göz alıcı mimari mirasının en güzel örneklerinden biri olan Viyana Belediye Binası, mimar Friedrich von Schmidt’in imzasını taşıyor.

Rathausplatz’da, Neo-Gotik üslupta 1872 ile 1883 yılları arasında yapılan binanın 98 metre yüksekliğindeki kulesinin üzerinde Viyana’nın sembollerinden olan Rathausmann heykeli yer alıyor. Belediye Binası’nın önünde ise muhteşem Rathauspark bulunuyor.

Bamberg Altes Rathaus – Bamberg Eski Belediye Binası (Almanya)


Nehrin üzerinde, yapay bir adanın üzerinde inşa edildiği için iki köprüyle ulaşılan bu ünlü bina, Almanya’da bulabileceğiniz en eşsiz belediye binalarından biri hatta büyük olasılıkla Bamberg’in en çok fotoğrafı çekilen yapısı.

Belediye binasından ilk kez 1387 yılında bahsedilmiş. 1460 yılında bir yangına kurban gittiği için 1461 ile 1467 yılları arasında yeniden inşa edilmiş. Güney tarafındaki yarı ahşap bina Rottmeisterhauschen orijinal haliyle korunmuş.

Eski Belediye Binası’nın cephesini süsleyen freskler 1960 yılında yeniden tasarlanmış. Bugün Eski Belediye Binası, Ludwig Koleksiyonu’na ev sahipliği yapıyor ve 18’nci yüzyılın zengin yaşamını ve sofra kültürünü yansıtıyor.

Wernigerode Altes Rathaus – Wernigerode Belediye Binası (Almanya)

Yerel anıtlar listesine bulunan ve Avrupa’nın en güzel belediye binalarından biri olarak kabul edilen Wernigerode Belediye Binası, koyu sarı renkli, çift kuleli, yarı ahşap Gotik tarzıyla gerçekten ilgiyi hak ediyor.
15’nci yüzyılda Kont Heinrich tarafından inşa edilen ve sonraları şehre bağışlanan bina, cumbalı pencereleri ve kuleyi andıran sivri çatılarıyla bir masal kitabından fırlamış gibi duruyor. Günümüze kadar birçok yenilemeden geçen Wernigerode Belediye Binası, birkaç posta pulunda da kullanılmış.

Stadhuis van Brugge – Brugge Belediye Binası (Belçika)

Belçika’nın en eski belediye binalarından biri ki tarihi 1376’ya yani 14’ncü yüzyıla kadar uzanıyor. Belçika’nın masal diyarı güzeller güzeli şehri Brugge 600 yılı aşkın süredir Burg Meydanı’ndaki bu geç Gotik tarzdaki binadan yönetiliyor.

Belediye binasının en görkemli yeri; 19’ncu yüzyıldan kalma duvar resimleri ve çift tonozlu ahşap tavanıyla Gotik Salon. Mekanın hakimi; 14’ncü yüzyıldan kalma orijinal konsollar ve heybetli hükümdar portreleri.

Stadhuis van Brussel – Brüksel Belediye Binası (Belçika)

Sivil Gotik mimarisinin bir başyapıtı… 1998’den beri Brüksel’in ana meydanı Grote Markt’ın bir parçası olarak UNESCO Dünya Mirası Alanı.

Grote Markt’ta (Grand Place) 15’nci yüzyılda Gotik tarzda inşa edilen Brüksel Belediye Binası, Orta Çağ görünümlü dış cephesiyle bu güzeller güzeli meydanda yıldız gibi parlıyor. Aynı zamanda meydanda geriye kalan tek Orta Çağ binası.

96 metre yüksekliğindeki kulenin ucunda Brüksel’in koruyucu azizi olan Aziz Michael’ın bir ejderhayı öldürdüğü yaldızlı metal bir heykel duruyor.