Sonbahar kutlamaları tüm dünyada hasat ve bereket, yerel mutfaklar ve sonbahar ekinoksu temalarının izinde renkli etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Sonbaharı farklı kültürlerde yaşamak mı istiyorsunuz, kesinlikle doğru fikir!

Gastronomi tutkunları, müzikseverler ve yeni kültürleri denemeye meraklı gezginler burada mı? Çiftçi pazarları, caz ve klasik müzik konserleri, ışık gösterileri ve yerel mutfakları tanıtan sonbahar festivalleriyle dolu rengarenk bir ekim sizi bekliyor.

Kurashiki Sonbahar Festivali (19-20 Ekim, Kurashiki / Japonya)

Kaçırılmaması gereken bir görsel bir şölen… Kurashiki Sonbahar Festivali veya Achi-Jinja Aki Matsuri, her yıl bereketli hasatları kutlamak için 1603-1867 tarihleri arasında yaşanan Edo Dönemi’nden kalan, Tsurugata-yama-koen’de bulunan Achi-Jinja Tapınağı’nda gerçekleşiyor.

Geçit töreni eski şehrin merkezine doğru sürüyor. Bu özel günde, bazı sakinler evlerini halka açıyor ve nesilden nesile aktarılan Byobu’larını yani katlanır paravanlarını sergiliyor. Bazılarına çiçek düzenlemeleri yani ikebanalar da eşlik ediyor.

Işık Festivali (13 Ekim’e kadar, Berlin / Almanya)

Berlin’in merkezindeki dünyaca ünlü turistik mekanlar ve anıtlar, her yıl Işık Festivali kapsamında muhteşem ışık ve video projeksiyonlarına ev sahipliği yapıyor.

Festival bu yıl 20’nci kez düzenleniyor ve ‘Özgürlüğü Kutlamak’ sloganıyla özgürlük, bireyin özgür gelişimi ve kendi kaderini tayin etme gibi temaları bir araya getiriyor.

Işıklandırmaların çoğu her gün saat 19.00 ile 23.00 arasında yapılıyor. Festivalin önemli noktaları ise Bebelplatz ve Potsdamer Platz.

Signal Festival (10-13 Ekim, Prag / Çekya)

Şehir alanı ve modern teknolojinin benzersiz entegrasyonu… Avrupa’nın en iyi ışık festivalleri arasında saygın bir yere sahip olan Signal Festival, 2016 yılında şehir yetkilileri ve Çek Kültür Bakanlığı tarafından Prag ve Çek Cumhuriyeti’nin en önemli öncelikli kültürel etkinlikleri arasına dahil edildi.

Çek Cumhuriyeti’nin güzeller güzeli başkenti Prag’ın ünlü Gotik, Rönesans ve Barok mimarisini projeksiyonlar, ışık gösterileri ve çağdaş sanat enstalasyonlarıyla aydınlatan Signal Festival, Çekya’nın en çok ziyaret edilen kültürel etkinliklerinden biri.

Bu yıl 12’nci kez düzenlenen festivalin teması; ekosistemler. Dünyaca ünlü sanatçılar ünlü Charles Köprüsü, katedraller, kiliseler ve anıtlar gibi şehrin göz kamaştıran yerlerinde unutulmayacak ışıklandırmalara imza atıyor.

Guiness Cork Caz Festivali (24-28 Ekim, Cork / İrlanda)

İrlanda’nın müzik merkezli, en büyük şehir kutlaması… 46 yıldır düzenlenen festival, caz efsanelerinin heyecan verici performanslarını türün sınırlarını zorlayan çağdaş sanatçılarla bir araya getiriyor.

Şehirde genişletilmiş bir müzik parkuru ve hem deneyimli hem de genç yeteneklerden oluşan bir kadro caz tutkunlarıyla buluşacak. Öne çıkan isimler arasında Gregory Porter, Kamasi Washington, Seun Kuti ve Buena Vista All Stars yer alıyor.

Boccaccesca Yemek ve Şarap Festivali (13 Ekim’e kadar, Certaldo Alto, İtalya)

Sürdürülebilirlik ve geleneksel yemeklerin değerinin anlaşılmasıyla ilgili her şeyin sergilendiği bir etkinlik… İlk kez 1999’da yapılan Boccaccesca Yemek ve Şarap Festivali, ekim ayında Giovanni Boccaccio’nun doğum yeri olan Certaldo Alto’da yemek pişirmeye odaklanıyor.

Güzel Orta Çağ kasabası Certaldo Alto’da yerel üreticiler, İtalya’nın dört bir yanından ve yurtdışından gelen çağdaşlarının yanı sıra en önemli Toskana şefleri ve otelcilik okullarından mezunlarla bir araya geliyor.

Boccaccesca Yemek ve Şarap Festivali, geleneksel yemeklerin ve şarapların tadımı, yemek pişirme dersleri ve beslenme eğitimi ile Toskana yaşamının bir sentezi. Antik Certaldo köyünün sokakları nefis lezzetler ve kokularla harmanlanırken, Orta Çağ duvarlarının içinden yankılanan müzik unutulmaz anılar vadediyor.

San Froilan Şenlikleri (12 Ekim’e kadar, Lugo / İspanya)

Lugo’da 1754’te başlayan şenlikler Galiçya takvimindeki en önemli etkinliklerden biri. Festivalde iki gün öne çıkıyor: Koruyucu aziz Froilan onuruna dini törenlerin düzenlendiği gün ile Galiçya’nın geleneksel kostüm, kültür ve geleneklerinin kutlandığı O Domingo das Mozas.

Bu günlerde, şehir sokakları cabezudo figürlerinin bitmeyen geçit törenlerine, müzik gruplarına, sokak pazarlarına, sihir gösterilerine ve hokkabazlara sahne oluyor.

Avrupa’nın en en eski kuklalarını görebileceğiniz Uluslararası Kukla Festivali’nin de dahil olduğu San Froilancino ile özel anlara sahne olan şenlikler 12 Ekim’de Orta Çağ Fuarı ile sona eriyor.

O Grove Deniz Ürünleri Festivali (13 Ekim’e kadar, Galiçya / İspanya)

İyi yemek ve Galiçya kültürünü yakından tanımak için mükemmel bir seçenek… Galiçya’nın kıyı kasabası O Grove’a “deniz ürünleri cenneti” denmesi boşuna değil!
50 yılı aşkın süredir düzenlenen ‘Fiesta del Marisco de O Grove’ kutlamaları sırasında balık ve kabuklu deniz ürünleri yerel halk tarafından hazırlanıp servis edilerek satışa sunuluyor.

Mükemmel yerel ürünler her yıl binlerce insanı kendine çekerek bu etkinliği bir referans noktası haline getiriyor. Ayrıca müzik, geleneksel dans yarışmaları ve spor etkinliklerinin yanı sıra seminerler ve sergiler de düzenleniyor.

Ulusal Gastronomi Festivali (17-27 Ekim, Santerem / Portekiz)

Aromatik otlar, baharatlar, peynirler, taze balıklar ve tatlılar… Portekiz mutfağının en iyilerini denemeye ne dersiniz?

1981 yılından bu yana düzenlenen, ülkenin ana gastronomi etkinliği Ulusal Gastronomi Festivali, lezzetli yemeklerin yanı sıra eğlenceli aktivitelere de yer veriyor.

Taze ürünler satan birçok satıcının yanında, ülke genelindeki en iyi restoranlardan bazıları da bölgelerinden otantik yemekleri sergiliyor.

BEMUS – Belgrad Müzik Festivali (26 Ekim’e kadar, Belgrad / Sırbistan)

Sırbistan’ın başkentini ziyaret ederek Belgrad’ın zengin ve görkemli performans geleneğine tanık olmak ister misiniz?

Belgrad Müzik Festivali – BEMUS, Sırbistan’ın en eski ve en önemli müzik festivali ve Güneydoğu Avrupa’nın en seçkin klasik müzik festivallerinden biri.

BEMUS, köklü sanatçıların yanı sıra, sahne almaya hazır genç müzisyenlere de mekanlarını açıyor.