Bir kentin en karakteristik yanını ortaya koyan tarihi şehir merkezlerinde sanat, tarih ve ölümsüz bir mimariye doğru zaman yolculuğuna çıkıyoruz.

Orta Çağ’dan uzanan mimari kimlikleri ve masalsı atmosferleriyle zamanın durduğu yerlerdir tarihi şehir merkezleri. Pek çoğu UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan tarihi şehir merkezleri yani ‘Eski Kent’ler güzellikleriyle asırlara meydan okuyor.

Bern (İsviçre)

Tarihi şehir merkezi 1983 yılından bu yana UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde. Bern’in tarihi şehir merkezi iki bölüme ayrılıyor. Eski Şehir’in alt kısmı Matte mahallesinden Zytglogge’ye (Saat Kulesi) kadar olan alanı kapsıyor. Eski Şehir’in üst kısmı ise Zytglogge ile Bollwerk-Hirschengraben arasında yer alıyor.

Salzburg (Avusturya)

Mozart’ın doğum yeri olan Salzburg’un tarihi merkezi UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde. Salzburg ve surları 9’uncu yüzyılda inşa edilmiş. Eski şehir merkezi, 17’nci ve 18’nci yüzyıl Barok mimari eserlerinin yanı sıra Salzburg Katedrali gibi İtalyan tarzı yapılara da ev sahipliği yapıyor.

Siena (İtalya)

Toskana’nın kalbinde, İtalya’nın en iyi korunmuş Orta Çağ şehirlerinden biri olan Siena, Gotik mimarinin güzel örnekleriyle dolu. Adeta bir açık hava müzesi olan tarihi şehir merkezi ise UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde. Siena, San Gimignano, Pienza, Montalcino ve Montepulciano gibi dünyaca ünlü kasabalardan çok da uzak olmadığı için Toskana’daki diğer geziler için mükemmel bir başlangıç ​​noktası.

Prag (Çekya)

12’nci yüzyılda kurulan ve tarihi Prag’ın en önemli alanı olan Eski Şehir Meydanı, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde. Barok St Nicholas Kilisesi, Rokoko Kinsky Sarayı ve Gotik Meryem Ana Kilisesi kelimenin tam anlamıyla muhteşem. Eski Belediye Binası’na monte edilmiş bir Orta Çağ astronomik saati olan Prag Orloj ise ilk kez 1410’da kurulmuş.

Cesky Krumlov (Çekya)

Vltava Nehri’nin kıyısında yer alan Cesky Krumlov Gotik, Rönesans ve Barok unsurların yer aldığı 13. yüzyıldan kalma bir kalenin etrafında kurulmuş. Mimari mirası bozulmadan kalan küçük bir Orta Avrupa Orta Çağ kasabasının olağanüstü bir örneği. Tarihi merkezi UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde ve bu da onu Çekya’nın en çok ziyaret edilen yerlerinden biri yapıyor.

Korfu (Yunanistan)

İyon Denizi adalarının cazibe merkezi. Parke taşlı sokakları ve büyüleyen güzelliğiyle Eski Kent’i UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde. Agni, Agios Stefanos, Kaminaki ve Kalami’nin de aralarında olduğu birbirinden şirin köyleri keşfetmek için mutlaka zaman ayırın.

Mostar (Bosna Hersek)

Mostar’ın Eski Şehri’nin Eski Köprü alanı UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Neretva Nehri’nin vadisine yayılan tarihi Mostar kenti, eski Türk evleri ve adını aldığı Eski Köprü Stari Most ile haklı bir üne sahip. Mostar’ın tarihi kentinin büyük bölümü ve Mimar Sinan’ın tasarladığı Eski Köprü 1990 yılında yıkıldı ancak hem Eski Köprü hem de birçok yapı restore edildi.

Kartagena (Kolombiya)

Karayip Denizi’ndeki bir koyda kurulan bu 16’ncı yüzyıl şehri, Arnavut kaldırımlı sokakları ve sömürge dönemi mimarisiyle muhteşem güzellikte. Bir bölge sistemi şehri üç mahalleye bölüyor: Katedral ve birçok Endülüs tarzı sarayın bulunduğu San Pedro; tüccarların ve orta sınıfın yaşadığı San Diego ve popüler mahalle Gethsemani. Tarihi şehir merkezi olan Eski Kent’i ise UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde.

Ouro Preto (Brezilya)

Portekizce ‘Siyah Altın’ anlamına gelen şehir, 18’nci yüzyılın başlarında gelişen bir altın madeni kasabasından doğmuş. Şehrin altına dayalı refahı muhteşem bir mimariye yol açmış ve bazı yapılar Barok sanatın dünyadaki en güzel örnekleri arasında sayılıyor. Barok mimarisi nedeniyle UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde.

Lijiang (Çin)

13’ncü yüzyılda kurulan ve Eski Kent’iyle UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Lijiang’da Yuhe Nehri üzerinde 354 köprü inşa edilmiş ama Sifang Caddesi’nde bulunan Shiqiao Köprüsü en ünlüsü. Fuguo Tapınağı ise 17’nci yüzyıldan uzanıyor.

Sighișoara (Romanya)

Tarihi Transilvanya bölgesinde bulunan Sighişoara, birkaç yüzyıl boyunca Orta Avrupa’nın kenarında önemli bir stratejik rol üstlenen bir Orta Çağ şehri. Eski Kent merkeziyle UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde.

Wroclaw (Polonya)

Hayran kalacağınız Gotik mimarisiyle keşfedilmeyi bekleyen gizli mücevherlerden biri, özellikle UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Eski Kent bölgesi ve yan yana sıralanan rengarenk evleriyle… Wroclaw Üniversitesi, Tumski Köprüsü, Opera Binası ve Wroclaw Katedrali görülecekler listenizde olmalı.

Gdansk (Polonya)

Baltık Denizi kıyısında bulunan bu güzel liman şehri, özellikle evlerinin ön cephesiyle dikkat çekiyor. Tarihi şehir merkezi, Ulica Dluga (Uzun Cadde), 17’nci yüzyıldan kalan ünlü meydanı Dlugi Targ, Barok tarzıyla şehrin giriş kapısı olan Altın Kapı ile beyaz rengiyle yıldız gibi parlayan Artus Court hemen dikkatinizi çekecek noktalar.

Riga (Letonya)

Letonya’nın başkenti Riga’nın tarihi merkezindeki Art Nouveau/Jugenstil mimari özellikleri dünyada benzersiz. 19’ncu yüzyıldan kalma ahşap yapılar olağanüstü evrensel değere sahip. Eski Kent UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde. Melngalvju nams (Karakafalar Evi), kulelerindeki iki kedi heykeliyle ünlü Kedi Evi, Riga’nın en eski evlerinden olan ve yan yana sıralanan Üç Kardeşler ve KGB Müzesi görülmesi gereken yerler arasında.

Tallin (Estonya)

Estonya’nın başkenti ve ana liman kenti olan Tallin, Baltık Denizi kıyısındaki konumu sayesinde son zamanların cazibe merkezlerinden biri. Rengarenk binaları, Orta Çağ’a ait görkemli yapıları ve çan kuleleriyle bir zaman yolculuğu vadediyor. Tarihi Şehir Merkezi olan Eski Kent, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde.

Banska Stiavnica (Slovakya)

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Banska Stiavnica tamamen korunmuş bir Orta Çağ şehri. Slovakya’nın en eski maden kasabası olan Banska Stiavnica, 13’ncü yüzyılda kurulmuş. Günümüzde hala ayakta kalan kent merkezi ise 16’ncı yüzyıldan kalma. Tarihi Holy Trinity Meydanı şehrin kalbini oluşturuyor.

Dubrovnik (Hırvatistan)

Adriyatik Denizi kıyısında bulunan Dubrovnik, Orta Çağ’dan uzanan tarihi eserleriyle ünlü. Şehri çevreleyen duvarları takip ederseniz UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Eski Kent’e ulaşıyorsunuz. Fransisken Manastırı, Çan Kulesi, Orlando Sütunu, Rektör Sarayı, Pile Kapısı, Ploce Kapısı, Aziz Blaise Kilisesi ve Sponza Sarayı ise görülmesi gereken hazineler arasında.