Rengarenk çiçekler, narin güller ve sarmaşıkların dolandığı ağaçların arasında yükselen heykeller… Günlük hayatın getirilerinden arınma alanlarıdır parklar ve bahçeler. Halka açık parklardan müze ve saray bahçelerine kadar dünyanın en güzel köşelerinin tadını çıkarmaya davetlisiniz.
Lüksemburg Bahçesi (Paris / Fransa)
Lüksemburg Sarayı’nda, 1612 yılında, Medici Ailesi’nden Marie de Medici zamanında yapılmış çiçek tarhları ve heykellerle dolu bu güzel bahçe. Marie de Medici, çocukluğunun geçtiği Floransa’daki bahçelere benzer bir bahçe yaptırmak istemiş. 1630’lu yıllarda yaptırılan Medici Çeşmesi, Limonluk ve bahçeyi bir açık hava müzesi haline getiren, çoğu 19’uncu yüzyıldan kalma 107 heykel bahçenin sembol yapıları. Bahçedeki orkide koleksiyonu ise 1200’den fazla türü içeriyor. Çarşamba günleri bahçede rehberli turlar düzenleniyor. Paris’in en romantik köşelerinden The Medici Çeşmesi’ni görmeden dönmeyin!
Claude Monet’nin Evi ve Bahçesi (Giverny / Fransa)
Gül çardakları, salkım söğütler ve bir Japon köprüsü…
“Tüm param bahçeme gidiyor ama aynı zamanda kendimden geçmiş durumdayım” diyen Empresyonist ressam Claude Monet, 1883 yılında yerleştiği ve 43 yıl yaşadığı evinin bahçesinde ömrünün en güzel zamanlarını geçirmiş. Ünlü ‘Nilüfer Göleti’ ve ‘Giverny’deki Sanatçının Bahçesi’ gibi en ikonik eserlerine ilham veren bir bahçe burası. Arazi, farklı yükseklikteki çiçek kümelerinin hacim verdiği çiçek tarhlarına bölünmüş. Gülleri, uzun saplı gül hatmiler ve yıllık bitkilerin renkli kümeleri arasında meyve ağaçları veya süs ağaçları hakim. Monet papatya ve gelincik gibi iddiasız çiçekleri en nadir çeşitlerle karıştırmış.
Parque Monceau (Paris / Fransa)
Parc Monceau, kavisli yürüyüş yolları ve rastgele yerleştirilmiş heykelleriyle geleneksel Fransız tarzı bahçelerden ayrılıyor. Mısır piramidi , Çin kalesi, Hollanda yel değirmeni ve Korint sütunları da dahil olmak üzere küçültülmüş mimari özelliklerden oluşan bir koleksiyona sahip. Guy de Maupassant , Frédéric Chopin, Charles Gounod , Ambroise Thomas ve Alfred de Musset gibi ünlü Fransız figürlerinin heykelleri de görülebilir.
Albert Kahn Müzesi ve Bahçesi (Boulogne-Billancourt / Fransa)
Paris’in merkezinden 10 dakika uzaklıkta bulunan bu harika bahçede Japon köprüsü ve doğayla harmanlanan çağdaş bir binayı görebilir, bankacı Albert Kahn’ın eski mülkünü keşfedebilirsiniz. Bahçe seralar, kış bahçesi, Japon pavyonları, köprüler, taş ve metalden Japon fenerleri ve çağdaş heykellerle dekore edilmiş.
Petit-Palace’ın Bahçesi (Paris / Fransa)
Jardin du Petit-Palace terası ve kafesiyle Paris’in göbeğinde gerçek bir mücevher. Bakımlı çiçek tarhları, yürüyüş yolları ve çimenliklerin bulunduğu bu simetrik 19’uncu yüzyıl bahçeleri kelimenin tam anlamıyla bir vaha. Zarif sütunlarla dolu olan bahçe, her biri Art Deco tarzı üç eğrisel havuzdan birinin etrafında düzenlenmiş üç farklı alana bölünmüş. Petit Palais ise 1900 Evrensel Sergisi için inşa edilmiş, Charles Girault’nun mimari şaheseri.
Bagatelle Parkı (Paris / Fransa)
1775 yılında Marie Antoniette tarafından kurulan Parc de Bagatelle, muhteşem gül bahçesiyle Boulogne Ormanı’nda yer alıyor ve nefes kesen çardaklara, limonluklara ve 100 bin güle ev sahipliği yapıyor. 19’ncu yüzyıldan kalma Çin tarzı bir pagoda, şelaleler ve tavus kuşlarının bulunduğu park gerçekten ömre bedel güzellikte. Parkın tamamı Paris Botanik Bahçesi’nin dört alanından biri.
Romantik Yaşam Müzesi (Paris / Fransa)
Güllere, çan çiçeklerine ve akasyaların pembe ve mor dokunuşlarına hayran kalmaya hazır mısınız? Montmartre tepesinin eteklerinde yer alan ve 1982 yılında müze haline getirilen bu geleneksel Fransız köşkünün bahçesi romantik ruhlar için mükemmel bir yer. Musee de la Vie Romantique, Maison de Balzac ve Maison de Victor Hugo ile birlikte Paris’teki üç edebiyat müzesinden biri. Müze romantik bir bahçeye ve eski bir cam seranın içindeki çay salonuna da ev sahipliği yapıyor.
Versay Sarayı Bahçeleri (Versailles / Fransa)
Süslü bir şekilde budanmış ağaçlar, katlı çeşmeler, Bernini gibi muhteşem sanatçıların imzasını taşıyan heykeller ve çiçek tarhlarından oluşan bu bahçeler, dünyanın en ünlüleri arasında açık ara öne çıkıyor. Versailles bahçeleri 400’ün üzerinde heykel içeriyor, bu da onları dünyanın en büyük açık hava heykel müzesi yapıyor. Fransa Kralı XIV.Louis, 1661 yılında ünlü Fransız peyzaj tasarımcısı Andre Le Notre’yi bu bahçeleri yenilemesi için görevlendirmiş. Bahçelerde bulunan ağaçların çoğu, İtalya’dan getirilen narenciye ağaçları ama zakkum, zeytin, nar ve palmiye ağaçları da dahil olmak üzere toplamda 1055’in üzerinde çok sayıda hassas Akdeniz bitkisi var.
Villandry Şatosu Bahçeleri (Villandry / Fransa)
Loire Vadisi’nin en görkemli şatolarından biri olan Chateau de Villandry’nin geniş bir labirent şeklinde özenle şekillendirilmiş bahçeleri, Rönesans ihtimanına kavuşması için çağlar boyunca titizlikle ele alınmış. I. François’nın Maliye Bakanı Jean Le Breton, bugün Chateau de Villandry’nin bulunduğu araziyi ve eski antik kaleyi satın aldığında şatonun iç mekanlarına kusursuz bir şekilde bağlanan süslü bir bahçe yaratmak istemiş. 1906 yılında yeni sahibi Joachim Carvallo, bahçeleri yeniden Rönesans ihtişamına döndürmeyi başarmış.
Kew Kraliyet Botanik Bahçeleri (Londra / İngiltere)
Dünyadaki en büyük botanik ve mikolojik koleksiyonları içermesiyle haklı bir üne sahip olan Londra’daki Kraliyet Botanik Bahçeleri’nin doğuşu, Kral III. George’un annesi Prenses Augusta’nın Büyük Londra’nın Kew bölgesinde bir botanik bahçesi kurmasıyla başlıyor. Kew Park’taki bu egzotik bahçe 1840 yılında kurulmuş. Londra’nın en gözde turistik mekanlarından biri, ayrıca UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde. Parkın içinde Londra saraylarının en küçüğü olan Kew Sarayı’nı da gezebilirsiniz.
Kensington Bahçeleri (Londra / İngiltere)
Hyde Park’ın hemen yanında olan, Kensington Sarayı’nın görkemli bahçeleri, Londra’nın sekiz Kraliyet parkından biri. Ağaçlarla kaplı yolları ve kuğularla dolu göletinin yanı sıra İtalyan bahçeleri, Kraliçe Victoria Heykeli, Prens Albert Anıtı, Serpentine Nehri ve Beyaz Bahçe dahil olmak üzere çok sayıda cazibe merkezine sahip.
Mirabell Sarayı ve Bahçeleri (Salzburg / Avusturya)
Mitolojik temalı heykelleriyle dikkat çeken ve 1606 yılından günümüze uzanan bir yer var karşımızda. Barok tarzında inşa edilen bahçeler, 1690 yılında Johann Bernhard Fischer von Erlach tarafından tasarlanmış. Saray ve bahçeleri, bir kültürel miras anıtı.
Kenroku-en Bahçesi (Kanazawa / Japonya)
Büyüleyici göletler, çay evleri ve muhteşem bir bitki örtüsü… ‘Japonya’nın Üç Büyük Bahçesi’nden biri olarak anılan Kenroku-en’in inşası 17’nci yüzyılın ortalarında Maeda klanı tarafından başlatılmış. Kenroku-en ‘Altı Yüceliğin Bahçesi’ anlamına geliyor ve mükemmel bir bahçenin temel niteliklerine atıfta bulunuyor: Sanat, inziva, panorama, antik çağ, su yolları ve ferahlık.
Mütevazı Yöneticinin Bahçesi (Suzhou / Çin)
Çinli bahçıvanlar tarafından Güney Çin’in en iyi bahçelerinden biri olarak görülen Humble Administrator’s Garden, aynı zamanda UNESCO Dünya Mirası Alanı. olarak da adlandırılmıştır. 1509 yılında Ming Hanedanlığı döneminde inşa edilen Mütevazı Yönetici Bahçesi, İmparatorluk Elçisi ve şair Wang Xianchen için özel bir bahçe olarak tasarlanmış. Dahong Tapınağı’nın kalıntıları üzerine inşa edilen geniş arazide 21 değerli ağaç ve 700’den fazla Suzhou tarzı 48 farklı bina var.
Ağların Efendisi Bahçesi (Suzhou / Çin)
Çin’deki en güzel bahçeler arasında bulunan Master of the Nets Garden, Suzhou’nun diğer klasik bahçeleri ile birlikte UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde. Bahçe, Çinli bahçe tasarımcılarının sanat, doğa ve mimariyi sentezleyerek benzersiz metafizik şaheserler yaratma konusundaki usta becerilerini gösteriyor. İlk olarak 1140 yılında Güney Song hanedanlığı döneminde tasarlanan bahçe pavyonlar, salonlar, müzik odaları, göletler ve bambu bahçelerinden oluşuyor. Bitkiler ve kayalar, birkaç mevsimi temsil eden manzaralar oluşturmak için kullanılıyor.
Jardin Majorelle (Marakeş / Fas)
300 egzotik bitki türü ve çivit mavisi binalarıyla resmen hayranlık uyandırıcı. 1922 yılında Fransız ressam Jacques Majorelle tarafından hem sığınak hem de laboratuvar olarak tasarlanmış. Majorelle, kaktüs, avize ağacı, yasemin, hindistan cevizi ağaçları, bambu ve begonvil gibi beş kıtadan gelen bitkilerle dolu bir peyzaj bahçesi oluşturmak için yaklaşık 40 yıl harcamış. Bugün 9000 m2’nin üzerinde alana yayılan Bahçe, Fas’ın en büyüleyici ve mistik bahçelerinden biri. 1966 yılında Fas’ı keşfeden Yves Saint Laurent ve Pierre Berge, 1980 yılında Bahçe’yi, yıkılmasını öngören bir otel kompleksi projesinden kurtarmak için satın almış.
Aswan Botanik Bahçesi (Aswan / Mısır)
Nil’deki Kitchener Adası’nın tamamını oluşturan Aswan Botanik Bahçesi, yüzlerce bitki türü ve kuşlarla 16 dönümden fazla alanı kapsıyor ve Mısır’ın en çok turist çeken yerlerinden biri. Ada, Mısır ordusunun komutanı olarak görev yaptıktan sonra 1890’larda Lord Horatio Kitchener’a verilmiş. Kitchener, adayı Doğu Asya, Hindistan ve Afrika’nın diğer bölgelerinden gelen nadir çiçeklerle donatmış.
Medellin Botanik Bahçesi (Medellin / Kolombiya)
Jardin Botanico Joaquin Antonio Uribe de Medellin, Medellin’in merkezinde, 35 dönümlük bir vaha. 1972 yılındaki açılışından bu yana, şehrin sakinleri ve ziyaretçileri için 600 farklı tropikal bitki örtüsü ve çiçekli güzellikler arasında dinlenmeleri için yeşil bir kaçış noktası olarak hizmet veriyor. Medellin Botanik Bahçesi’nin tarihi, bir asırdan fazla bir süre önce, 20. yüzyılın sonunda başlamış. Bitki örtüsünün araştırılması ve korunması yoluyla doğa bilimlerinin, özellikle de botaniğin teşvik edilmesi ve geliştirilmesi amaçlanmış. Bugün Ulusal Çevre Sistemi’nin bir parçası.
Vallarta Botanik Bahçesi (Puerto Vallarta / Meksika)
Jardin Botanico de Vallarta, Sierra Madre dağlarında keşfedilmeyi bekleyen tropik bir cennet. Bahçe 2004 yılında kurulmuş. Orkidelerin korunması ve çoğaltılması bahçenin misyonunun odak noktası. Diğer önemli koleksiyonlar arasında meşeler, agavlar, kaktüsler, orman gülleri ve yabani palmiyeler var. 1000’lerce yerli bitki ve çiçeğin yanı sıra Meksika’nın en çeşitli orkide koleksiyonlarına sahip.
Mauritius Ulusal Botanik Bahçesi (Pamplemousses / Mauritius)
Sir Seewoosagur Botanik Bahçesi olarak da bilinen Mauritus Ulusal Botanik Bahçesi, Güney Yarımküre’deki en eski botanik bahçesi. Tarihi, Mauritius’un Fransız Valisi François Mahe de Labourdonnais’in özel bir bahçe yaptığı 1735 yılına kadar uzanıyor. Dünyanın dört bir yanından 650’den fazla bitki çeşidini ve 86 farklı palmiye ağacını barındırıyor.