İstanbul Gaziosmanpaşa'daki Gazi Ticaret Lisesi'nde 15 yaşındaki öğrenci okul arkadaşları tarafından öldürüldü. Ardından öldürülen gencin kuzeni cinayete karışan iki öğrencinin babasını öldürdü.

İstanbul’un Gaziosmanpaşa ilçesindeki Gazi Ticaret Lisesi’nde tüyler ürperten bir cinayet işlendi. Liseli öğrencilerin “yan bakma” kavgası 15 yaşındaki Yasin Yağız’ın ölümüyle sonuçlandı.

Yaşları birbirinden farklı dör Gazi Ticaret Lisesi öğrencisi ‘yan bakma’ sebebiyle kavga etti. Kavganın ardından 15 yaşındaki Yasin Yağız öldürüldü. Öğrencilerin kantinde başlayan başlayan anlaşmazlığı kısa sürede tartışmaya dönüştü. İki öğrenci “Okul çıkışında görüşelim” diyerek kantinden ayrıldı.

Okul çıkışı saat 15.30 sıralarında lisenin önünde bulunan parka giden Z.D., Z.D.’nin ikiz kardeşi Y.D. ve arkadaşları C.Ç. ve 16 yaşındaki M.S., parka gelen Yasin Yağız’a saldırdı. Z.D. Yasin Yağız’ın yüzüne kemerle vururken ikiz kardeşi Y.D. de Yağız’a muşta ile saldırdı. Yere düşen 15 yaşındaki Yasin Yağız kalkacağı esnada C.Ç. tarafından karnından bıçaklandı.

Olaydan sonra C.Ç. olay yerinden uzaklaştı. Ağır yaralanan Yasin Yağız lisenin beden eğitimi öğretmeni Ü.E. tarafından Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürüldü. Acil ameliyata alınan Yasin Yağız müdahalelere rağmen kurtarılamadı. İstanbul Adli Tıp Kurumu tarafından hazırlanan raporda Yağız’ın kesici delici alet yaralanmasına bağlı meydana gelen iç kanama sonucunda hayatını kaybettiği kaydedildi.

Telefon kayıtları ortaya çıktı

Halk TV’den Nilay Abdal’ın haberine göre Gaziosmanpaşa 1. Sulh Ceza Hakimliği C.Ç. ve Z.D.’nin telefonlarına elkondu ve telefonlarda inceleme istedi. İnceleme sonucu çocukların telefon kayıtlarında Z.D.’nin, C.Ç.’yi kavgaya çağırıp “Sopa getirme, kesici alet getir. Sonuna kadar gideceğiz” dediği ortaya çıktı.

C.Ç. mahkemede verdiği savunmada Yasin Yağız ile husumetinin olmadığını söyledi. “Z.D. beni aradı. Yasin’in kendisini tehdit ettiğini, okul çıkışında buluşacaklarını, Yasin’in tehlikeli olduğunu, kendisine yardım amaçlı okulun önüne gelmemi, yanıma da bıçak almamı söyledi. Ben de Yasin’in durumunu bildiğim için, çünkü Yasin hem uyuşturucu madde kullanan hem de etrafa tehlikeli bir insandı. Kendimi korumak amaçlı yanıma bıçak aldım” ifadelerini kullandı.

Olay sırasında Yasin’in Z.D.’nin başına kemerle vurduğunu ve Z.D.’nin kanlar içinde kaldığını iddia etti. “Onun yanına gitmek için hamle yaptığın sırada, o sırada oraya gelmiş olan Yasin’in arkadaşı olan Osman isimli şahıs üzerime hamle yaptı. Bu sırada Yasin ayağa kalktı, Y.D. de Z.D.’nin başındaydı. Ben Yasin ile baş başa kaldım ve bana küfür ve hakaret ederek üzerime doğru gelmeye başladı. Ben de kendimi korumak amacıyla bıçağı kemerimden çıkardım ve rastgele savurdum. Bıçak Yasin’e denk geldi” diyerek savunmasını yaptı.

“Azmettirseydim bağırırdım”

Sanık Z.D. ise savunmasında Yağız’ın lise önüne geldiği anda kendisine kemerle vurmaya başladığını, kendisinin ise Yasin ile hiçbir eyleminin olmadığını ve olayın hemen ardından sağlık ocağına götürüldüğünü söyleyip “Azmettirseydin bağırırdım ‘C.Ç. vur.’ C.Ç. Yasin’i tanımıyor bile. Ben bir insanı nasıl azmettirebilirim? Birkaç şüphe olsaydı kendim kolluk kuvvetlerine teslim olmazdım” ifadelerini kaydetti.

Z.D.’nin ikiz kardeşi Y.D. ise Yasin Yağız’ın daha önce okulda Z.D.’ye saldırıp yanlarından ayrılırken boğazına doğru kesme işareti yapıp tehdit ettiğini ifade ederek “Ne yaptıysam kardeşimi korumak için yaptım” dedi. “Olay sırasında Yasin’e bir yumruk attım. Daha sonra Z.D.’yi alarak bir sokak arkada kalan sağlık ocağına götürdüm” ifadesini kullanan Y.D. “C.Ç.’nin geldiğini, Yasin’e vurduğunu hiç görmedim” dedi.

Savunmasında olayın bu boyuta ulaşmasını istemediğini kaydeden M.S. “Rahmetli arkadaşımız kapıdan çıkar çıkmaz Z.D.’ye saldırdığı için Y.D. kardeşini savunmak amaçlı yumruk savurdu. Ondan sonra Z.D.’ye tampon yapıp sağlık ocağına götürdük. C.Ç. de o anın korkusuyla mı artık bıçaklamış” ifadelerini kullandı.

İstanbul 41. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davanın son duruşmasında sanıklardan C.Ç.’nin “kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasına hükmedildi. sanık Z.D.’nin cezasında iyi hal indirimi uygulayarak 11 yıl 8 ay hapis cezası almasına karar verdi. Y.D.’nin cezasında indirim uygulanarak 4 yıl 2 ay hapis cezası almasına hükmedildi. M.S.’nin cezalandırılması için ise yeterli delil bulunmadığı gerekçesiyle beraatine karar verildi.

Lisede başlayıp kan davasına dönüştü

Yasin Yağız’ın ölümünün ardından Yasin’in amcasının oğlu Serkan Yağız Z.D. ve Y.D.’nin babası Hüseyin Demir’i silahla vurarak öldürdü. Bakırköy 12. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada tutuklu sanık Serkan Yağız “Ben bu olayı gerçekleştirirken tek başımaydım. Bu cinayeti işlemem için kimse beni azmettirmedi” dedi. Sanığın avukatı Serkan Yağız’ın hayatını kaybeden Yasin Yağız ile akrabalık ilişkilerinin de ötesinde bir yakınlık ve bağlılıklarının bulunduğunu belirterek tutuklu sanığın tahliyesini talep etti.

Suça sürüklenen çocuk sayısında büyük patlama

Adalet Bakanlığının 2023 istatistiklerinde suça sürüklenen çocuklarla ilgili korkutucu sonuçlar ortaya çıkmıştı.

Verilere göre 2023 yılında cumhuriyet başsavcılıklarına gelen soruşturma evraklarında yer alan suça sürüklenen  çocuk sayısı 452 bin 70 kişi olarak yer almıştı.

Geçen yıl yayınlanan Adalet Bakanlığı istatistiğine göre ise suça sürüklenen çocuklarla ilgili cumhuriyet savcılarına gelen evraklarda yer alan çocuk sayısında da  2023 yılında yüzde 54 artış olmuştu.

Ceza mahkemelerinde 2023 yılında 98 29 çocuk hakkında karar verildi. Buna göre 102 bin 984 dosya içinde yer alan çocuklardan 28 bin 510’unu mahkumiyet alırken 19 bin 333 kişi ise beraat etmişti.

Vahim tablo: Suça sürüklenen çocuk sayısında büyük patlama