İstanbul Beşiktaş’taki gece kulübünde tadilat sırasında çıkan ve Masquerade Club adlı eğlence merkezindeki yangına ilişkin görülen dava kapsamında bilirkişi heyeti bugün olay yerinde inceleme yaptı. Yangında hayatını kaybedenlerin yakınları keşif çalışmasını gözyaşlarıyla takip etti.
Beşiktaş’ta 2 Nisan Salı günü 16 katlı binanın bodrum katındaki gece kulübünde yangın çıkmış ve 29 kişi hayatını kaybetmişti. Yargılama süreci devam ederken davanın görüldüğü 33. Ağır Ceza Mahkemesi, olay yerinde keşif yapılmasına karar verdi.
Saat 10.00’da gece kulübüne giden keşif heyeti incelemelerde bulundu. Çalışmalarda mahkeme heyetiyle birlikte Olay yeri inceleme ekibi ve itfaiye ekibi de hazır bulundu. İçeride incelemeler sürerken taraf avukatları ve olayda hayatını kaybedenlerin yakınları dışarıda çalışmaları takip etti.
“Kaç kişi ölmesi gerekiyordu bu devlet için”
Yangında hayatını kaybeden Özkan Baş’ın eşi Emine Kaya Baş, “Yani bilirkişiye bile gerek yok, bir tane bile güvenlik önlemi yok içeride. İhmal bile değil bu, ihmal bile diyemeyiz. İstanbul’un göbeğinde 29 tane insan öldü. Kimse ne bunu medyaya taşıdı ne bir şey yaptı. Biz mahkemelerde bir sürü şey görüyoruz. Bizler normal insanlardık evlerinde. Mahkemeler de çok zor geçiyor, çok sinir bozucu geçiyor. Karşı taraf hiç düzgün davranmıyor, avukat özellikle Engin Çelebi, yani inanılmaz bir sinir bozukluğu yaşıyoruz” dedi.
Emine Kaya Baş şunları söyledi:
“Hem bir acı var hem bir kayıp var üstelik bir de bunlarla uğraşıyoruz ve yalnız hissediyoruz. Yani ben mahkemeden sonra eve gittiğimde sırtımı koltuğa yaslayamıyorum. Hep endişeli, hep kaygılıyım ve asla bu mahkemeleri atlatamıyorum. Kaç kişi ölmesi gerekiyordu bu devlet için, Beşiktaş Belediyesi, hepsi, CHP yok ortada, kendi belediyesi. Bir tane insan çıkıp da demedi ki, ‘Babamızın oğlu olsa acımayız’ demedi. Ben onlardan bunu beklerdim. Kurumların ihmali var, iş güvenliği uzmanı içeride yok.
Bir tane yangın tüpü çalışmamış, sprinkler, sulama, başlarında bir iş güvenliği uzmanı yok. Hiçbir şey yok yani. Onlar öyle der böyle der, var mı sonuç ne? İki, üç dakika içerisinde boğularak öldü bizim yakınlarımız. Ne yapmak gerekiyor onu da bilmiyorum. Milletvekilleri başka olaylarda kendilerini ortaya atıyorlar, bu olayda kimse yok. Eşim evden 40 dakika önce çıktı, ya 10 dakika önce ulaştı ya 5 dakika önce. Ben buraya zaten çok yakın oturuyorum.”
Ne olmuştu?
Beşiktaş’taki gece kulübünde 2 Nisan’da tadilat sırasında çıkan yangında 29 kişi hayatını kaybetmiş, 2 kişi yaralanmıştı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında, iş yerinin mesul müdürü İsmet Şen, iş yerinin ortakları Mehmet Menduh Ceylan, Şahzade Şekergümüş ve Fatma Dörtgül, muhasebeci S.A., işletme müdürü A.A.P., tadilatla ilgili metal işleri sorumlusu Kahraman Erdem, metal işleri firma sahibi Çağatay Altunel ve mobilyacı E.E. gözaltına alınmış, E.E. emniyetteki işlemlerinin ardından serbest bırakılmıştı.
Çalışmalar kapsamında iş yeri teknik servis sorumlusu İbrahim Bildirici, iş kazasından suç kaydı bulunan sahne yapımı firması sahibi Dursun Çelik ve sahne yapımı teknik servis firması sahibi Sibel Çelik de gözaltına alınmıştı.
İstanbul Adliyesi’ndeki Müracaat Savcılığında ifadeleri alınan 11 şüpheliden 9’u “taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma” suçundan tutuklama talebiyle sulh ceza hakimliğine sevk edilmiş, 2 şüpheli ise savcılık ifadelerinin ardından serbest kalmıştı.
Sulh ceza hakimliğindeki işlemleri tamamlanan şüphelilerden 8’i tutuklanırken, 1 şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.