İçişleri Bakanlığı Ayhan Bora Kaplan suç örgütü davasıyla ilgili Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik, Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Kerem Öner ve Şube Müdür Yardımcısı Şevket Demircan’ın görevlerinden uzaklaştırıldığını duyurdu. Sebebi dosyanın firari gizli tanığının iddialarıyla başlayan tartışmalardı. Görevden alınan isimler eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun atadığı üst düzey emniyet müdürlerinin yerine gelmişti.
Ayhan Bora Kaplan suç örgütü kapsamında dört polis hakkında Ayhan Bora Kaplan’ın avukatı ile görüştükleri ve İzmir’e giderek yemek yedikleri iddiası vardı. Kaplan örgütünün iki numarası olduğu iddiasıyla yargılanan firari Serdar Sertçelik davada gizli tanık olduğunu ifade etmişti.
Ankara Emniyeti’ne bağlı polislerin baskısıyla “gizli tanık” olduğunu iddia eden Sertçelik gizli tanık ifadesinin içeriği konusunda polisler tarafından yönlendirildiğini öne sürmüştü.
Kaplan’ın cezaevinde ifade işlemlerinin tamamlanmasının ardından dört polisin İzmir’e giderek Kaplan’ın avukatı ile buluştuğu, yemek yedikleri ardından masaj salonuna gittikleri iddia edilmişti.
İçişleri Bakanlığı 6 Mayıs’ta ‘Ayhan Bora Kaplan suç örgütü’ davasının firari sanığının Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne ilişkin iddialarını araştırmak üzere mülkiye müfettişlerinin görevlendirildiğini duyurmuştu.
İddiaların ardından soruşturma başlatıldı, Yerlikaya’nın getirdiği isimler görevden alındı
İçişleri Bakanlığı bu iddiaların “açıklığa kavuşturulması” için Ankara İl Emniyet Müdürlüğü’nde görevli üç üst düzey ismin görevden uzaklaştırıldığını bildirdi.
Bakanlığın açıklamasında “Ankara’daki bir organize suç örgütüyle ilgili sosyal medyada yer alan iddiaların açıklığa kavuşturulabilmesi için İçişleri Bakanlığımızca görevlendirilen Mülkiye Müfettişlerince, soruşturmanın selameti açısından Ankara İl Emniyet Müdür Yardımcısı, Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü ve Müdür Yardımcısı görevlerinden uzaklaştırılmışlardır” dendi.
Görevden alınan Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Kerem Öner de Ali Yerlikaya tarafından atanmıştı. Kerem Öner Asayiş Şubesi Müdür Yardımcısıyken Sinan Ateş cinayeti şüphelisi Tolgahan Demirbaş’ı MHP Milletvekili Olcay Kılavuz’un evinden gözaltına alan ekibin amiriydi.
Görevden alınan bir diğer isim ise Organize Suçlarla Mücadele Şubesi’nden sorumlu Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik’ti.
Çelik Ankara Emniyet Müdürü Engin Dinç’le birlikte Yerlikaya’nın atamasıyla göreve gelmişti. Çelik Kaplan soruşturmasını yürütmüş ve 1. Sınıf Emniyet Müdürlüğü’ne terfi ettirilmişti.
Görevden alınan Murat Çelik Ankara’da Esenboğa Havalimanı’nda düzenlenen operasyonda Ayhan Bora Kaplan’ı bulunduğu araçtan indiren ve ters kelepçe yaptıran isimdi.
Ayhan Bora Kaplan davası ve Emniyet’teki bağlantıları
Ankara’da Esenboğa Havalimanı’nda düzenlenen operasyonla gözaltına alınan Ayhan Bora Kaplan ile 28’i tutuklu 60 sanığın “örgüt kurma,” “kasten yaralama,” “yağma,” “işkence” gibi suçlardan yargılandığı dava devam ediyor.
Soruşturmanın başlamasının ardından eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu döneminde önemli görevlerde bulunan emniyet müdürlerinin de aralarında olduğu dokuz polis açığa alınmıştı. Bu açığa almalar Kaplan’ın emniyet ve yargıdaki bağlantılarının araştırıldığı iddialarını da güçlendirmişti.
Son kararname ile Polis Akademisine atanan 2. Sınıf Emniyet Müdürü N.A.Ç Kaplan örgütü ile irtibatlı olduğu gerekçesiyle gözaltına alınmıştı.
Ayhan Bora Kaplan’a ilişkin soruşturma dosyasında yer alan bir tespit tutanağı dönemin Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Alp Aslan’ın rüşvet aldığı iddiasını gündeme getirmişti. Dosyada şikayetçi olarak adı geçen Engin Şahin’in rüşvet verdiği kişi olarak eski Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Alp Aslan’ın tespit edildiği ortaya çıkmıştı.
Eski Ankara Cumhuriyet Başsavcısı şimdiki Yargıtay üyesi Yüksel Kocaman’ın Ayhan Bora Kaplan’dan villa ve otomobil aldığı iddiası da ortaya atılmış, Halk TV’den Seyhan Avşar’a konuşan Kocaman, Kaplan ile tek bir kez, bir restoranda görüştüğünü açıklamıştı.
Kocaman Kaplan operasyonu ile ilgili “Soylu’ya operasyon çekiyorlar” demişti.
MASAK raporu: Kaplan yargı ve emniyet mensuplarına rüşvet dağıtıp seks işçileriyle bir araya getirdi
Ayhan Bora Kaplan hakkındaki davada Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı’nın (MASAK) raporu ortaya da ortaya çıkmıştı.
423 sayfalık MASAK raporunda Kaplan ve yakın çevresi ile dosyadaki bazı şüphelilerin, banka hesapları, şirket ortaklıkları, yaptıkları para transferleri incelenmişti.
Raporda Kaplan’ın gözaltına alınmadan günler önce oğlu için yaptırdığı sünnet düğününe dikkat çekilmiş, sünnet düğününde takılan nakit para ve altınlarla suç örgütlerinin kara paralarının aklandığı ileri sürülmüştü. Düğünden sonra Bora Kaplan’ın “sünnet takıları” adı altında 27 milyon 808 bin TL 425 TL tutarında parayı banka hesabına yatırdığı belirtilmişti.
MASAK raporunda Ayhan Bora Kaplan’ın yargı ve emniyetteki bağlantıları ile daha önce cinayetten 7 yıl 6 ay ceza alan, ancak üç yıl cezaevinde kaldıktan sonra serbest bırakılan Kaplan hakkındaki UYAP kayıtlarının çözümü de yer almıştı.
Kayıtlarda Kaplan hakkında Ankara ve Bodrum Başsavcılıkları tarafından “kasten yaralama,” “uyuşturucu sağlama,” “silahlı terör örgütüne üye olma” suçlarından 57 farklı soruşturma açıldığı, 27 dosyada takipsizlik kararı verildiği görülmüştü.
Ayrıca emniyet müdürü rütbesindeki polislerin açığa alındığı, eski Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Alp Aslan’ın isminin geçtiği dosyada Bora Kaplan’ın yargı ve emniyet mensuplarını rüşvetle bağladığına dikkat çekilmişti.
MASAK raporunda Kaplan’ın yargı ve emniyet mensuplarına yüklü miktarda rüşvet dağıttığı, güvenlik güçleri ve adliye bağlantılarını kullandığına dair tespitler yer aldı.
Raporda polis – savcı – hâkim gibi adli birimlerde çalışan görevlilerin Kaplan’ın işlettiği gece kulüpleri, eğlence mekanlarına götürüldüğü, buralarda ağırlandığı ve hesap ödemedikleri belirtilmişti.
Kaplan’ın emniyet ve yargı mensuplarını ‘seks işçileri’ ile bir araya getirdiği, bu isimleri kayda aldığı ve şantaj yaptığı ifade edilmişti.