Diyarbakır'daki Yoldaş Apartmanı depremde yıkılmıştı ve 60 kişi yaşamını yitirmişti. Bilirkişi incelemesinde apartmanın hem ruhsatsız hem de projesiz olduğu ortaya çıktı.

6 Şubat depremlerinde ağır hasar alan kentlerden biri olan Diyarbakır’da yıkılan binalardaki kusurlara ilişkin soruşturma başlatılmıştı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturmalar ‘Deprem Soruşturma Bürosu’nda görevli bir cumhuriyet başsavcı vekili ve üç savcı tarafından sürdürülüyor. Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Bölümü’nden bilirkişi heyeti de bu kapsamda bir rapor hazırladı. Savcılığın talebiyle İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü tarafından görevlendirilen 6 kişilik bir bilirkişi heyeti de kente gelerek inceleme yaptı. Merkez Bağlar ilçesindeki Yoldaş Apartmanı’na ilişkin inceleme tamamlandı, deprem sonrası alanda yapılan çalışmalar, yapıdan alınan numunelerin laboratuvar sonuçları, söz konusu yapının arşiv kayıtları ile projelerin incelenmesi sonucu hazırlanan kapsamlı raporlar, soruşturma dosyasına eklendi.

Depremde çökünce 60 kişiye mezar olan Yoldaş Apartmanı ile ilgili hazırlanan raporda yapının “belediye arşiv dosyası”nın bulunmadığı, dolayısıyla yapı ruhsatının ve ruhsat ekinde olması gereken mimari, statik betonarme ve tesisat projelerinin mevcut olmadığı belirtildi. Ayrıca binanın 1975’te tanımlanan en düşük beton sınıfı dikkate alındığında dahi beton karot numunelerinin söz konusu sınıfı sağlamadığı, betonarme imalatlarının TS500 ile 1975 deprem yönetmeliğindeki konstrüktif koşullara uygun olarak yapılmadığı, bodrum katında kolon kesmeye yönelik bulguya rastlanılmadığı ifade edilen raporda, binanın yapı kullanım izin belgesinin bulunmadığı kaydedildi.

Raporun sonuç kısmında ise şunlar ifade edildi:

“Yoldaş Apartmanı’nın ruhsatsız ve projesiz inşa edilmesi, malzeme özelliklerindeki yetersizlikler, uygulama ve işçilik hataları, binanın denetimsiz olarak yapılmış olması nedeniyle yıkılmış olduğu görüşüne varılmıştır. Binanın projesiz, ruhsatsız ve denetimsiz yapılması nedeniyle inşaata izin veren arsa sahibi ve inşaatı yapan bina müteahhidinin, binanın projesiz, ruhsatsız ve denetimsiz olarak yapılmasına müsaade eden gerekli yasal işlemleri yapmayan ilgili belediye ve varsa diğer kurum yetkililerinin sorumlu olduğu görüş ve kanaatlerine ulaşılmıştır.”

13 gün doğalgazı açan depremzedeye 6 bin 486 lira fatura geldi