11 kentte büyük yıkıma yol açan Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin üstünden 21 ay geçti.
En az 53 bin 537 vatandaşın yaşamını yitirdiği, 107 bin 213 vatandaşın da yaralandığı depremde toplam 18 bin 200 apartman yıkıldı. Depremde yakınlarını kaybeden ailelerin adalet arayışı da sürüyor. Depremde yıkılan ve yüzlerce kişinin ölümüne neden olan binaların yapımında sorumluluğu olan 14 firari sanık hâlâ aranıyor.
Aradan geçen 21 ayda hala firari sanıklar yakalanamadı.
Öte yandan 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerde Kahramanmaraş Kayabaşı Mahallesi’ndeki sekiz katlı Atabey Apartmanı’nın yıkılması sonucu 76 kişini hayatını kaybederken 11 kişi de yaralandı. Binanın yıkılmasıyla ilgili soruşturmada müteahhitler Haydar Kurtar ve Selahattin Ercan gözaltına alındı.
Kurtar savcılık sorgusunda mahkeme kararıyla inşaat tamamlanmadan apartmanın kendisinden alındığını, bu nedenle binanın yıkılmasında bir sorumluluğu olmadığını söyledi. Ercan ise binanın yapımına Kurtar ile ortak başladıklarını, ancak dördüncü kat bitmeden Haydar Kurtar’ın ayrıldığını ve binayı kendisinin tamamladığını belirtip apartmanı usulüne uygun yaptığını söyledi.
Sorgularının ardından mahkemeye sevk edilen şüphelilerden Haydar Kurtar tutuklanırken Selahattin Ercan ise adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı.
Soruşturmada Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin hazırladığı bilirkişi raporunda kolon ve kirişlerin donatı detaylandırılmasında yetersizlikler olduğu belirtildi. Soruşturma sonunda Kurtar ve Ercan hakkında ‘Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma’ suçundan 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası istemiyle 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.
Dava devam ederken Konya Teknik Üniversitesi’nden yeni bir bilirkişi raporu alındı.
Neden öldükleri tespit edildi, ama suçlu belirlenemedi
Üniversitenin mahkemeye gönderdiği raporda Atabey Apartmanı’na ruhsata aykırı şekilde beton çatı yapıldığı ve çatının ağırlığının binanın depremde yıkılmasında etkili olduğu belirtildi. Raporun ardından mahkeme sorumluların tespiti için Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.
Çatıyı yapan kişinin tespiti için başlatılan soruşturma devam ederken beşinci duruşmada tutuklu müteahhit Haydar Kurtar tahliye edildi. Mahkeme heyeti tahliye gerekçesinde yeni bilirkişi raporuna göre beton çatının getirdiği ağırlığın binanın yıkımında etkili olduğunun tespiti üzerine mahkeme olarak bu konuda sorumluların tespit edilmesi için suç duyurusunda bulunulduğu, ancak bir gelişme olmadığı, Kurtar’ın kusur durumunun da belirtilen husus nedeniyle değişme ihtimali olduğunu belirtti.
Binada oğlunu, gelini ve ikiz torunlarını kaybeden Abdulmuttalip Sezer çatının sonradan değil bina ile aynı anda yapıldığını öne sürdü. Sezer “Bu binayı kim yaptıysa çatıyı da o yaptı. Binayı yapan belli. Bilirkişi raporunda ruhsat sahibi ruhsata imza atan insanlar o zaman yargılanmadı. Yani izin verenler ruhsata aykırıysa neden denetlenmedi? Yani bina yapıldı ama denetim yok. Hiçbir şekilde denetim yapılmamış. Beşinci kata kadar binanın temeli sağlam olmuş olsaydı beşinci kattan sonrası yıkılırdı. Beşinci kata kadar asfalt seviyesinde, beşinci kattan sonrası iki katlı bina gibi duruyor. Yani ruhsat inşaata aykırıysa gelip denetleyen neden olmadı? Bu binayı aldıysak biz mi suçluyuz” diye konuştu.
Deprem sırasında uyanık olduğunu ve hemen oğlunu aradığını belirten Sezer o gece yaşananları da şöyle anlattı:
“Deprem gecesi ben uyanıktım. Deprem olurken kendi evladımı telefonla aradım 04.17’de, ‘Deprem oluyor, boşaltın binayı’ demeye kalmadı, apartmandan, yani kendilerinin bağırışları geldi ve bina 35’inci saniyede yıkıldı, iletişim kesildi. Ben buraya koşarak geldim, geldiğimde sadece bina enkaz halinde, beş katı toprağın altına gömülmüş vaziyetteydi.”