Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi merkezli 7.7 büyüklüğündeki depremde Adana’da Güzelyalı Mahallesi’nde 14 katlı Alpargün Apartmanı yıkıldı, 96 kişi yaşamını yitirdi. Alpargün Apartmanı’nın müteahhidi ve teknik uygulama sorumlusu Hasan Alpargün depremin hemen ardından KKTC’ye kaçtı. Ancak müteahhit Hasan Alpargün Lefkoşa Emniyet Müdürlüğüne teslim olup 13 Şubat’ta Türkiye’ye getirildi, tutuklandı. Müteahhit Alpargün’ün 990 bin dolar, 890 bin avro ve 500 bin Türk lirasını Türkiye’den KKTC’ye transfer etmeye çalıştığı ve Lefkoşa’da daire satın almaya çalıştığı öne sürüldü.
Hasan Alpargün’ün Adana 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılaması sürerken mahkeme binanın yıkılması ile ilgili Konya Teknik Üniversitesi öğretim üyelerinden bilirkişi raporu istedi. Hazırlanıp dava dosyasına giren ve altı öğretim üyesinin hazırladığı 46 sayfalık bilirkişi raporunda Alpargün Apartmanındaki yıkıma ilişkin vahim tespitler yer aldı. Apartmanın bazı kolonlarında yeterli miktarda demir kullanılmadığına dikkat çekilen raporda “Kolonların minimum donatı şartını sağlamadığı, statik projede yer alan verilere göre kimi kolonların katlarda farklılık gösterdiği, üst katlara doğru küçüldüğü, perde uçlarında demir bulunmadığı tespit edilmiştir” dendi.
Beton da kalitesiz çıktı
Yıkılan binanın yapıldığı yıl yürürlükte olan 1975 deprem yönetmeliği yükümlülüklerini de karşılamadığı belirtilen raporda binadan alınan karot numunelerinin kullanılan betonun da kalitesizliğini ortaya koyduğu belirtildi. Betonun en düşük basınç dayanım şartını sağlayamadığı, yapı imalatında projede yer almayan detaylar olduğu, deprem yönetmeliğinde belirtilen hususlara uyulmadığının tespit edildiği kaydedildi.
‘Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma’ suçundan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası ile cezalandırılması istenen müteahhit Hasan Alpargün’ün yargılanmasına 27 Haziran’da devam edilecek.