İzmir'de ABD askerinin başına çuval geçiren 10 kişinin, 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçundan tutuklandığı ortaya çıktı. Avukatlara göre tutuklama kararı TCK'ya aykırı olarak alındı.

ABD’nin ‘USS Wasp’ adlı amfibi hücum gemisinin İzmir Limanı’na demirlemesi kentte birçok protesto düzenlenmesine neden oldu. Gemi dün itibariyle İzmir Limanı’ndan ayrıldı ama bu gemi bağlamında yaşananlar hala konuşuluyor. 2 Eylül günü Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyesi bir grup yakaladıkları bir Amerikan askerinin başına çuval geçirdi. Gözaltına alınan 15 kişiden 2’si kadın 10 kişi tutuklandı. Şakran Cezaevi’ne gönderilen 10 kişinin emniyet ifadeleri ve tutuklanma gerekçeleri ortaya çıktı.

Gözaltına alınan eylemcilere, “başına çuval geçirilen Amerikan askerini neden tuttukları” soruldu. Eylemcilerin, tümü yapılan eylemi meşru gördükleri yönünde ifade verdi.

Savcılık ifadelerinde de benzer sorulara yanıt veren 15 kişiden 5’i adli kontrol ile serbest bırakılırken, tutuklama talebiyle İzmir 1’inci Sulh Ceza Mahkemesi’ne sevk edilen 10 kişi ise tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Tutuklamaya gerekçe olarak ise ‘Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’ suçunun birden fazla kişiyle birden çok kişiye karşı cebir ve hile kullanarak işlendiği gösterildi. Kamu barışı ve kamu düzeninin bozulmaması için tutuklama tedbiri uyguladığını da belirten mahkeme, şüphelilerin kaçma riskinin bulunduğunu da ekledi.

“Karar yok hükmündedir”

Tutuklama kararının ardından Gazete Duvar’dan Cihan Başakçıoğlu’na konuşan Avukat Bülent Karagöz, kararın hukuksuz olduğunu söyledi.

Karagöz, “Bu tutuklama kararı Türk Ceza Kanunu’na ve Ceza Muhakemesi Kanunu’na tamamen aykırı ve hukuksuzdur. Karar yok hükmündedir. Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 100’üncü maddesinde tutuklama nedeni var sayılabilecek katalog suçlar içerisinde ‘kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’ suçu zaten yok. Ayrıca işlendiği iddia olunan suç Yargıtay emsal içtihatlarına göre özel kastla işlenen bir suç. Burada ise Amerikan askerinin başına çuval geçiren gençlerin, onları hürriyetinden yoksun kılma amacıyla yaptığı bir eylem yok. Bu eylem siyasi amaç ve kasıtla yapılan bir eylem. Yoksa o Amerikan askerlerinin kişiliğine yönelik bir eylem değil” dedi.

2003 yılında Irak’ta askerlerin başına çuval geçirildiğini hatırlatan Karagöz, “Siz Amerika’ya gerekli tepkileri vermezken, Amerikan askerlerine cevap veren gençlere tutuklama yaptırımı uyguluyorsunuz. Bu hukuki bir karar değildir. Karar, AK Parti iktidarının Amerika’ya boyun eğmesinden ve son bir yıldır Amerika ile uyumlu bir siyaset izlemesinden kaynaklanıyor. AK Parti iktidarı ABD’nin tehditlerine boyun eğmiştir. Mesele de bundan ibarettir” diye konuştu.

Sessiz sedasız anlaşma: ABD askeri 10 yıl daha Katar’da