Türkiye gündeminde yaklaşık bir aydır bir “teğmenler kavgası” var. Çeşitli yayın organları kavgayı farklı yönleriyle ele alıyor, farklı yönlerini öne çıkartıyor. Biz bu süreci ve yaşanan tartışmayı kronolojik olarak derleyelim, farklı bakış açılarından aktaralım istedik.
10 Kasım: Kavgaya dönüştü
Harp okulundan yeni mezun olmuş ve Tuzla’da sınıf okulunda son eğitimlerini yapan teğmenler arasında bir süredir devam ettiği duyulan gerilim 10 Kasım Atatürk’ü anma törenlerinde patlak verdi ve kavgaya dönüştü.
Anlatalım…
10 Kasım Atatürk’ü anma törenlerinde tüm teğmenlere göğüslerine takması için bir Atatürk fotoğrafı verildi. Veryansın TV’nin haberine göre bir teğmen tören kıyafetinde olması gereken Atatürk rozetini takmadığı gibi, verilen fotoğrafı da buruşturup attı. Buna diğer teğmenler tepki gösterince de “Ben Atatürk’ün askeri yönünü beğeniyorum ancak cumhuriyet sonrası yaptıklarına katılmıyorum” dedi.
Bu sözlere ve tavra tepki gösteren teğmenlerle yakasına Atatürk fotoğrafı takmayan teğmen ve arkadaşları arasında tartışma, ardından arbede çıktı.
Teğmenler arasındaki tartışmaya müdahale eden bölük komutanı bir üsteğmen yakasına Atatürk fotoğrafı takmayan teğmene nedenini sorduğunda “Toplu iğne bulamadım” yanıtı aldı. Bir toplu iğne bulundu ve teğmenin yakasına Atatürk fotoğrafı takıldı.
10Haber’e konuşan emekli askeri Hakim Ahmet Zeki Üçok Türk Silahlı Kuvvetleri yönetmeliğini işaret etti: “Kıyafet yönetmeliğinde tören kıyafetlerinde Atatürk rozeti vardır. Onu çıkarmak disipline aykırı harekettir. Ayrıca yakaya Atatürk fotoğrafı takmak ise oradaki komutanın emridir. Bu emre uymamak da disipline aykırı harekettir” dedi.
13 Kasım: Kapıya Atatürk fotoğrafı
Teğmenler arasındaki gerilim 10 Kasım’dan sonra büyüyerek devam etti. 13 Kasım’da yakasına Atatürk fotoğrafı takmayan teğmenin kaldığı 405 nolu koğuş kapısına bir Atatürk fotoğrafı asıldı. 405 nolu koğuşta kalanlar fotoğrafı indirince tartışma arbedeye dönüştü.
Arbededen sonra, yakasına Atatürk fotoğrafı takmayan teğmen üstlerinin onayı olmaksızın Tuzla Devlet Hastanesi’ne giderek darp raporu almak istedi, ancak hastaneden herhangi darp olmadığı raporu verildi. Teğmen darp raporu verilmeyince bu kez Anadolu Adliyesi’ne giderek kendisini darp ettiğini söylediği diğer teğmenlerden şikayetçi oldu.
Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın emriyle Tuzla Piyade Okulu’nda yaşanan bu olaylarla ilgili olarak Eğitim Doktrin Komutanlığı (EDOK) bir Disiplin Soruşturma Heyeti oluşturdu, okula gönderdi.
Gerek yakasına Atatürk resmi takmayan teğmenin gerekse onunla arbedeye giren diğer teğmenlerin disiplin soruşturması altında oldukları anlaşıldı.
Bunun ardından olayın tarafı teğmenler arasında sosyal medya ve medya üzerinden bu disiplin soruşturmasını etkilemeye yönelik haber sızdırmalar başladı.
14 Aralık: Yeni Şafak’tan ilk manşet
Disiplin Soruşturma Heyeti soruşturması sürerken 14 Aralık tarihinde Yeni Şafak gazetesi teğmenler arasındaki kavgayı “Teğmen Cuntası” başlığıyla manşetine taşıdı.
Yeni Şafak’ın haberine göre bir grup teğmen kendi aralarında cunta kurmuştu, namaz kılanları fişliyor, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret ediyorlardı ve muhtıra hazırlığı içindeydiler. Haberde ima yoluyla yakasına Atatürk resmi takmayan teğmen savunuluyor, ona tepki gösteren teğmenler ise suçlanıyordu.
16 Aralık: Yaşar Güler’den açıklama
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler Tuzla Piyade Okulu’ndan yaşanan olayla ilgili ilk açıklamayı 16 Aralık’ta yaptı.
Güler şunları söyledi:
“Tuzla Piyade Okulu’ndaki olay 10 Kasım’da meydana gelen bir hadise. Bir tane öğrenci subayımız yakasına takması gereken fotoğrafı takmıyor ve ‘toplu iğnem yok onun için takamadım’ gibi bir gerekçe ortaya sürüyor. Ona tepki gösteren başka öğrencilerle aralarında tartışma yaşanıyor. Bu olay sonucu hepsi geçici olarak görevden uzaklaştırıldı. Bu olayla ilgili mahkeme ve Yüksek Disiplin Kurulu’nda verilecek kararları duyuracağız. Sorumlu görülen yöneticiler de görevden uzaklaştırıldı. Bu aşamada olayı yanlış yerlere götürecek yorumlardan kaçınmalı ve adli sürecin sonuçlanması beklenmelidir.”
17 Aralık: Hubb-i Fillah grubu kurmuşlar
Tuzla Piyade Okulu’ndaki 10 Kasım töreninde yakasına Atatürk fotoğrafı takmayan teğmenlere bazı teğmenlerin tepki göstermesi sonucu çıkan kavgayla ilgili yeni ayrıntılar ortaya çıktı.
10Haber’in ulaştığı bilgiye göre yakasına Atatürk fotoğrafı takmayan teğmenlere tepki gösteren teğmenler, Atatürk fotoğrafı takmayan teğmenin bir dini cemaate mensup olduğunu öne sürdükleri bir ihbarı geçen yıl Kara Harp Okulu’nda görevli komutanlara bildirmişti. Adı geçen teğmen grubunun cemaat yapılanması içinde olduğunu duyurmuş, 15 Temmuz FETÖ’cü darbe girişiminin ardından Harbiye’de böyle bir yapılanmaya izin verilmemesi gerektiğini söylemişlerdi. Kara Harp Okulu’nda bu şikayet edilen teğmenlerle ilgili bir işlem yapılmadı.
Atatürk fotoğrafı takmayan teğmenin tek kişi olmadığı, “Allahü teâlâ için sevmek” anlamına gelen ‘Hubb-i fillah’ adlı bir WhatsApp grubu kurduğu, bu grup üzerinden yapılan yazışmalarda hafta sonları bir eve gittikleri, bir ağabeyden kitap aldıkları ve bir “dava”dan bahsettikleri bilgisine ulaşıldı.
18 Aralık: Yeni Şafak’tan ikinci manşet
* M.C.: O… evlatları cemaatlerinizi s… t… süreceğiz bir gün.
* T.B.: O… çocuğu cemaatçileri Atatürk büstüne secde ettirmek bana nasip olmadan ölmeyeyim, en büyük dileğim bu saatten sonra.
* E.S.: Ya benim anlamadığı bu o… ç… cemaatçilere sövüyoruz. Lan beyniniz yok anladık, ananız da mı yok o… çocukları, çıksanıza ortaya.
* Ö: “Yallah Arabistan’a” diyeceğim, Arabistan bile almaz bunları.
* B.I.: Anaları istememiş, cemaate yollamış, o… çocuklarını Arap çölü ne yapsın.
* B.B.: Ne kadar Atatürk düşmanı o… ç… varsa s… gitsin medresesine şeyhiniz … sizi.
* B.Y.: Tarikatçılara sövdüm diye yargılanacaksam şeref madalyası sayar göğsümde taşırım anlayının… (küfür)
* M.T.: TSK’da ümmetçilik yapanlara sövüyoruz. Ümmetçiliği sivilde yapan da var.
19 Aralık: Alt devrelerini Nurculara çağırmışlar
Derken 10Haber teğmenler kavgasıyla ilgili yeni bazı görüntülere ulaştı. Bu görüntülerde yakasına Atatürk fotoğrafı takmayan teğmenle aynı koğuşta kalan bir başka teğmenin alt devrelerini Nurculara bağlı bir cemaate çağırdığı anlatılıyordu.
Alt devresini sohbete çağıran F.A. yakasına Atatürk fotoğrafı takmayan A.A. ile birlikte okuldan uzaklaştırılan teğmenlerden biriydi.
Teğmenler henüz Kara Harp Okulu’ndayken 22 Nisan 2022’de kayda alınan bu videoda yakasına Atatürk fotoğrafı takmayan teğmene tepki gösteren teğmenlerle alt devrenin konuşması şöyleydi:
“F.A. benimle sohbet etmek çağırdı, müsait olmadığımı söyledim. Ardından okula geldi. Gittiği yerden bahsetti. Rahat ettiklerini ve huzurlu olduğunu söyledi. Harp Okulu’nun tarzından arındıklarını söyledi.”
Teğmenlerin “Gittikleri yer neresi” sorusuna ise alt devre “Derslerin işlendiği yer komutanım. Medrese tarzı yerler. Ev tarzında sohbet ettikleri yerler. Ardından Atatürk’e konu geldi. Ben ona Atatürk’ün okulda okuduğunu söyledim, Atatürk’ü neden sevmediğini sordum. Sevdiğini ama ona kendisini huzurlu hissettirdiği için oraya gittiğini söyledi. Peygamberi sevmeyenler olduğunu söyledi. Aramızda bir tartışma oldu. Zorunluluk ve vefa konusunu açtı” yanıtı vermişti.
“Sana bir vasıtasıyla mı ulaştılar” sorusuna “evet” yanıtı veren alt devre topluluğun adı sorulduğunda da “Nurcular komutanım” demişti.
19 Aralık: CHP lider Özgür Özel’den açıklama
CHP Genel Başkanı Özgür Özel olayla ilgili açıklama yaptığı bir videoyu sosyal medyadan paylaştı. “Yaşananları dikkatle takip ediyorum” diyen Özel şunları söyledi:
“O gün yakalarına Atatürk rozeti takmayı reddeden 3 teğmen ve bu 3 teğmene itiraz eden 4 tane arkadaşının yaşadıkları gündeme gelmişti. Bir soruşturma açıldığını duymuştum ve meseleyi o günden beri yakından takip ediyorum. Öğrendim ki 7’si birden, amirleriyle birlikte, açığa alınmışlar.”
“3 teğmenin yakalarına Atatürk rozeti takmayı reddeden teğmenlerin mazeretini beyan etmek, alenileştirmek ve savunmak da Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’e düşmüş. Diyor ki ‘Yakalarına takmaları gereken resmi’ Ne resmi, niye söylemiyorsun Atatürk resmi diye de sadece ‘resmi’ diyorsun. ‘Toplu iğne olmadığı için takmayan’ savunması yapmak, onların avukatlığını yapmak size mi düştü. Ve onlara itiraz edenleri de, onlara itiraz eden 4 teğmen Atatürk’ün ocağında, Atatürk’ün resmini yakasına takmayan tarikatçılara itiraz ediyor. Öyle toplu iğnenin yokluğundan olsa, onu herkes bilir ve o ihtiyaç hemen giderilir. Onların ne niyette oldukları, niye takmadıkları ve esas olarak neyi amaçladıklarını elbette biliyorlar.”
Siz 15 Temmuz'dan hiç mi ders almadınız? pic.twitter.com/RABlnrATaY
— Özgür Özel (@eczozgurozel) December 19, 2023
Tuzla Piyade Okulu’nda yaşanan tartışmalarla ilgili Ak Parti kanadından ise herhangi bir açıklama yapılmadı.
20 Aralık: Milli Savunma Bakanlığı’ndan açıklama
İstanbul Tuzla’daki Piyade Okulu’nda Atatürk fotoğrafı takmak istemeyen teğmenlerle diğer teğmenler arasında yaşanan gerilime ilişkin Milli Savunma Bakanlığından bu kez yazılı açıklama geldi.
Tuzla Piyade Okul Komutanlığında Yaşanan Olayla İlgili Açıklama#MillîSavunmaBakanlığı pic.twitter.com/Bc3bKLmijU
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) December 20, 2023
7 teğmenin de ihracı isteniyor
20 Aralık’a gelindiğinde durum şu: Yakasına Atatürk fotoğrafı takmayan teğmen ve onunla aynı koğuşta kalan iki teğmenle birlikte onlara tepki gösteren dört teğmenin de ihracı isteniyor. EDOK tarafından hazırlanan soruşturma raporunda teğmenlerin disiplinsizlik nedeniyle TSK ile ilişiğinin kesilmesi talep ediliyor. Cemaatçi olduğu iddia edilen teğmenlerle ilgili ayrıca bir de adli soruşturma başlatılıp başlatılmadığı ise bilinmiyor.