Kamuoyunda 8. Yargı Paketi olarak bilinen düzenleme mart ayında yasalaştı, 1 Haziran itibariyle de yürürlüğe girdi. Yeni uygulamayla da adli para cezaları artırıldı.
7499 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununda değişiklikler yapan yeni kanunla ilgili olarak medya platformu X’te mesaj paylaşan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç yeni yasanın 1 Haziran’dan itibaren uygulanmaya başlandığını hatırlattı.
Buna göre 1 Haziran 2024 tarihinden itibaren işlenen suçlarda adli para cezalarında alt sınır 20 liradan 100 TL’ye, üst sınır 100 TL’den 500’e yükseltildi. Ceza mahkemelerince doğrudan verilen adli para cezalarının kesinlik sınırı da 3 bin TL’den 15 bin liraya çıkarıldı. Adli para cezasının ödenmemesi halinde hapis süresinin belirlenmesinde de bir gün karşılığı olarak 500 Türk Lirası esas alınacak.
AYM’nin iptal ettiği uygulama geri döndü
8. Yargı Paketi ile daha önce Anayasa Mahkemesinin iptal ettiği “örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme” fiili müstakil bir suç olarak yeniden düzenlendi.
Türk Ceza Kanununda yapılan değişikliğe göre bir örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi iki yıl 6 aydan altı yıla kadar hapisle cezalandırılacak. Devlet güvenliğine ve anayasal düzene karşı işlenen suçlarda silahlı örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi ayrıca beş yıldan 10 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak. Örgüt adına suç işleyen kişi hem işlediği suçtan, hem de örgüt adına suç işleme cürmünden ayrı ayrı cezalandırılacak.
Değişikliğin Anayasa Mahkemesinin (AYM) ilgili hükmü iptal kararını dikkate almaktan uzak olduğu yorumu yapılıyor. Türk Ceza Kanununun (TCK) 220. Maddesinde “örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen” kişinin örgüte üye olmak suçundan da cezalandırılacağı hükmediliyordu. AYM geçen yıl bu düzenlemeyi “ifade muğlak olup keyfilik yaratabildiği” gerekçesiyle oy birliği ile iptal etmişti. Yeni düzenleme keyfilik endişesini giderecek değişiklikler olmadan çok benzer şekilde yeniden metne girdi ve yasalaştı.
HAGB istinafa taşınabilecek
Tunç’un aktardığına göre 1 Haziran 2024 tarihinden itibaren hükmün açıklanmasının geri bırakılması(HAGB) kararlarına karşı artık istinaf yoluna gidilebilecek.
Yine aynı tarihten itibaren verilen kararlar bakımından kanun yollarına başvuru süreleri iki hafta olarak uygulanacak ve bu süreler gerekçeli kararın tebliğ edilmesiyle başlayacak.
Konutu terk etmemek veya bağımlılıktan arınmak amacıyla hastanede tedavi olmaya ilişkin adli kontrol yükümlülüğü uygulandıktan sonra hakkında kovuşturmaya yer olmadığı veya beraat kararı verilen kişiler de maddi ve manevi tazminat talep edebilecek.