AK Parti Grup Başkanı Güler sokak köpekleri düzenlemesiyle ilgili "İlk etapta yapacağımız işlem saldırganlaşmış, kuduz riski taşıyan, çeteleşmiş ve çevreye zarar veren köpeklerimizi toplamak" dedi. Güler 'uyutma'nın son seçenek olduğunu söyledi.

AK Parti’nin sokak hayvanları için Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişikliğe hazırlanması tartışmalara neden oldu. Hazırlanmakta olan yasa teklifinde sokak köpeklerinin toplanıp barınaklara götürülmesi ve belirli bir süre için sahiplenilmemesi durumunda ‘uyutulması’ öngörülüyor.

Önümüzdeki günlerde Meclis’e gelmesi beklenen teklife muhalefet partileri ve hayvan hakları savunucuları tepki gösteriyor. Konu geçen yaz gündeme geldiğinde AK Parti’nin Avrupa’daki uygulamalar üzerinde çalıştığı iddia edilmişti.

AK Parti’den şu ana kadar yapılan açıklamalarda çalışmaların sürdüğü ve farklı görüşlerin değerlendirildiği söylendi.

Konuyla ilgili dün AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler 10 gün daha istişare yapacaklarını söyledi. Çalışmanın detaylarını açıklayan Güler ilk etapta saldırganlaşan köpeklerin barınaklarda toplanacağını söyledi.

2022 yılına kadar yaklaşık 2 milyon 450 bine yakın köpeğin kısırlaştırıldığını söyleyen Güler 530 bin civarı köpeğin de sahiplendirildiğini belirtti. Amaçlarının sokak köpeklerine nitelikli yaşam alanı oluşturmak olduğunu belirten Güler “Amacımız kısırlaştırmak, aşılarını yapmak, çip takmak ve vatandaşlarımızın sahiplenmesi için destek vermek. Bunu için ciddi çalışmalar yapacağız. Barınakların yaşam koşullarını geliştireceğiz” dedi.

Kuduz riskinin insan yaşamını tehdit ettiğini söyleyen Güler şunları söyledi: “Sağlık Bakanlığı’nın ciddi verileri var. Bugüne kadar 450 bine yakın kuduz temaslı vaka var. Dolayısıyla tedbir almamız gerekiyor. Kuduz riski taşıyan, saldırganlaşmış, kontrol altına alınamayan, hastalıklı hayvanlarımıza yani artık çözüm bulunamayan hayvanlarımıza eziyet etmemek için ötanazi modelini uygulayacağız.”

‘Kontrol dışı kalmış hayvanlardan bahsediyoruz’

TRT’ye konuşan Güler şöyle devam etti: “Mahallelilerin sahiplendiği köpeklerimiz var. İlk etapta sokakta güvenlik sorunu hale gelen, çeteleşmiş, kuduz riski taşıyan köpeklerimizi toplayacağız. Yüzde 85 civarında vatandaşımız bunun güvenlik sorunu olduğunu, kendilerine zarar verdiğini düşünüyor. Biz merhamet topraklarının çocuklarıyız. İşkence etmeden hayvanlarımıza yaklaşmamız gerekiyor. Çocuklarımıza saldıran, cami cemaatine saldıran, çeteleşmiş köpek gruplarından bahsediyoruz. Sorunu çözmek için yol haritası uygulayacağız. Önce kısırlaştıracağız ve sahiplendireceğiz köpeklerimizi. Barınaklarımızda kaliteli yaşam devam edecek. ‘Sokaktan toplayıp öldüreceğiz’ gibi gerçek dışı bir yaklaşım sergileniyor, bu doğru değil. Barınakta yaşama imkanı kalmayan, kuduz riski taşıyan, diğer köpekler için tehdit oluşturan, saldırganlaşmış, farklı yapıya bürünen kontrol dışı kalmış hayvanlardan bahsediyoruz.”

Sokak köpekleri konusunda duygusal tepkiler bir işe yaramıyor, somut ve yapılabilir çözümler lazım