Avrupa Parlementosu Türkiye Daimi Raportörü Nacho Sánchez Amor, Silivri cezaevine giderek Osman Kavala ile görüştü.

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Daimi Raportörü Nacho Sánchez Amor, Gezi Davası sebebiyle Silivri cezaevinde bulunan iş insanı Osman Kavala ile görüştüğünü duyurdu.

Sosyal medya platformu X üzerinden açıklamalarda bulunan Amor, “Az önce Osman Kavala ile Silivri cezaevinde bir araya geldim. Olağanüstü bir insan. Bu görüşmeyi kolaylaştırdıkları için Adalet Bakanlığı’na ve Türkiye Dışişleri Bakanlığı’na teşekkür etmek istiyorum. Bu açıklığın, AB’nin son dönemde Türkiye’ye ilişkin Ortak Tebliği bağlamında Türkiye ve Avrupa Birliği ilişkilerinde yeni bir dönemin işareti olmasını umuyorum” dedi.

Amor’un bu ziyareti, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin Kavala davasını görüştüğü döneme denk gelmesiyle dikkat çekti.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, dün başlayan ve 3 gün sürecek toplantılarda, Türkiye’nin Osman Kavala davasında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) aldığı kararlara uymamasını ele alıyor. Komite, geçen yıl başlattığı “ihlal prosedürü” kapsamında Türkiye’ye yaptırım uygulayıp uygulamamayı da değerlendiriyor.

Bakanlar Komitesi’nin bu toplantısında karar çıkıp çıkmayacağı bilinmiyor.

Siyasi etkisi olan önemli kararların bakan yardımcıları düzeyinden çok bakanlar seviyesindeki toplantılarda ele alındığı kaydediliyor.

Bakan yardımcılarının, uygulanabilecek yaptırımlara ilişkin görüşleri değerlendirebilecekleri ve bakanlar seviyesindeki toplantılara bir yol haritası metni sunabilecekleri belirtiliyor.

Nihai yaptırım kararının ise Avrupa Konseyi Genel Sekreteri, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) ve Bakanlar Komitesi’nin ortaklaşa yapacakları değerlendirmelere göre şekilleneceği kaydediliyor.

AKPM, 13 Ekim’de yaptığı oylamada, Kavala’nın 1 Ocak 2024’e kadar serbest kalmaması durumunda Türkiye’ye yaptırım uygulanması çağrısında bulunmuştu.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Osman Kavala’yı ve Türkiye’ye yaptırımı görüşecek