Aydın’da Güzelhisar KYK Kız Yurdu’nda 25 Ekim gecesi asansör düşmüş ve 22 yaşındaki Zeren Ertaş hayatını kaybetmişti. Zeren’in ölümü öğrencileri ayağa kaldırmıştı. Ortak talep Zeren için adalet ve yurttaki sorunların giderilmesiydi. Ve bu tepki yaklaşık 10 gündür sosyal medyada yayılmaya devam ediyor. Yurtlardaki yemekler ve asansörlerle ilgili görüntüler birbirini izliyor.
Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak dün toplumun gündemindeki bu konuya ilişkin açıklama yaptı ve “Öncelikle bakımların yapılmadığı, ihmal edildiği bilgisinin asılsız olduğunu buradan ifade etmek isterim” dedi.
Zeren’in öldüğü asansörün yıllık periyodik asansör bakımının 13 Temmuz 2023’te yapıldığını söyleyen Bakan Bak “Diğer bütün tesislerimizde olduğu gibi yine Aydın özelinde de her ay periyodik bakımların yapılmasına devam edilmiştir. Asansörün son bakım tarihi ise 16 Ekim 2023’tür. Bütün belgeler, evrak elimizde mevcut” dedi. Ayrıca olayın artık adli makamlarda olduğunu ve sorumluların da cezalandırılacağını belirten Bak sosyal medya paylaşımlarına da yüklendi ve provokasyon amaçlı paylaşımlarla konunun suistimal edilmesine izin verilmemesini istedi: Evlat, hepimizin evladıdır.
Provokatörlerin gençlerle kendilerinin arasına girmesine izin vermeden çalışmaya devam edeceklerini ifade eden Bakan Bak yeni bir çalışmayı da duyurdu. Bak’ın açıklamasına göre Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı ortak proje yapacak ve yurtlardaki asansörlere karekod konacak. İsteyen herkes bu karekodu telefonuna okutarak asansörün bakım sürecini ve takvimini görebilecek.
‘Bakım detayları görülecek’
Bu zamana kadar asansörlere yapıştırılan mavi, yeşil ve kırmızı renkli etiketler muayene yani denetim tarihini gösteriyordu. Bakımın nasıl yapıldığı ve detayları yazmıyordu. Bakımlar ise her ay periyodik olarak yapılmak zorundaydı. Şimdi bu karekod uygulamasıyla ne değişeceğini Makine Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener 10Haber’e anlattı.
Karekod uygulamasını eksik olsa da olumlu bulan Yener bakım kaydının tutulmasının önemli olduğunu söylüyor. Yurt müdürleri ve bakım firmasının işlerini yaptıklarına dair ortaya kanıt konulmuş olduğunu ifade eden Yener, periyodik muayene sonrası bakımların yapıldığını takip edebilmek açısından karekodun olumlu olduğunu aktardı.
“Üretim, onaylanmış kuruluş, muayene kuruluşu, bina sorumlusu, bakım firması ve belediyelerin sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyorum” diyen Yener, çalışanların çalışma koşullarının düzeltilmesi ve çalışanların yanlış beyanda bulunmaya zorlanmadıklarının da tespit edilmesi gerektiğini söyledi.