Ceza Hukukçusu Avukat Dilek Ekmekçi hakkında tahliye kararı verilen duruşmada mahkeme başkanı ile avukatlar arasında tartışma çıktı. Mahkeme başkanı avukatlara "Bana hesap soramazsınız boş boş konuşmayın" diye seslendi.

“Kamu görevlisine hakaret” suçlamasıyla tutuklanan ve “Silahlı Terör Örgütüne Üye Olmak” iddiasıyla yargılanan Ceza Hukukçusu Avukat Dilek Ekmekçi hakkında, olaylı duruşmada tahliye kararı verildi. İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Şenol Kartal, duruşmaya katılan yaklaşık 30 avukattan ikisini salondan attı.

Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş suikastına dair dava dosyasında yer alan bulgular ve bağlantılar üzerine kamuoyunu bilgilendiren isimlerden biri Avukat Dr. Ceza Hukukçusu Dilek Ekmekçi’ydi. Ekmekçi Ateş cinayetindeki MHP ve Ülkü Ocakları izlerine dair haberleri sosyal medya hesabından duyuruyordu.

Dilek Ekmekçi, Sinan Ateş davasının devam ettiği süreçte paylaşımlarının ardından ülkücülerin kendisini hedef aldığını, MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter tarafından tehdit edildiğini söyledi. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunan Ekmekçi 25 ismin soruşturulmasını ve kamu davası açılmasını talep etti.

Dilek Ekmekçi ayrıca eski İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in de gündeme getirdiği bazı polis müdürlerinin oteli olduğunu ve bu otellerde kimsesiz kız çocuklarına fuhuş yaptırıldığı iddialarını araştıran bir isimdi.

Ekmekçi konuyu ilk olarak 2020 yılında sosyal medya hesabı üzerinden kamuoyuna duyurmuştu. Ekmekçi paylaştığı tweetlerde, yurtlardaki kızlara fuhuş yaptıran yapılanmaya ilişkin yapılan suç duyurularına yer vermişti.

Apar topar gözaltına alınıp tutuklandı

MHP’li isimler hakkında bulunduğu suç duyurusunun ardından hedefe konan Dilek Ekmekçi, kamu görevlisine hakaret ve iftira suçlamaları nedeniyle ifadesi alınmak üzere apar topar gözaltına alındı.

Çağlayan Adliyesi’nde çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanan Ekmekçi, Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde sevk edildi.

1 Eylül’den beri tutuklu bulunan Ekmekçi hakkında bu süreçte Cevheri Güven’in X (Twitter) hesabından yaptığı bazı açıklamaları paylaşması, gerekçe gösterilerek FETÖ/PDY üyesi olmak ve örgüt propagandası yapmakla suçlandı. Ekmekçi hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından iddianame hazırlandı.

Mahkeme başkanı: Bana hesap soramazsınız boş boş konuşmayın

Dilek Ekmekçi’nin tutuklu bulunduğu davanın ilk duruşması İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Ekmekçi duruşmaya, Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı.

2 saatlik gecikme ile başlayan duruşmaya 30’a yakın avukat katıldı. Duruşma salonunda bulunmak isteyen avukatlara mahkeme başkanı Şenol Kartal izin vermedi. Ayakta kalan avukatların dışarı çıkmasını isteyen mahkeme başkanına avukatlar tepki gösterdi. Mahkem başkanı, duruşmanın büyük salonda görülmesini talep eden avukatlara “Az gelseydiniz o zaman, size açıklama yapmak zorunda değilim” dedi. Avukatların tepkisi ve salondan çıkmamaları üzerine mahkeme başkanı duruşmayı başlattı.

Avukatlar, Dilek Ekmekçi’nin SEGBİS ile değil salona getirilerek savunma yapmasını talep etti. Bu sırada Dilek Ekmekçi’nin avukatlarından Ömer Kavilli ile mahkeme başkanı arasında tartışma yaşandı.

Mahkeme başkanının iddianameyi okumaması üzerine usulen hata yaptığını söyleyen Avukat Kavilli ve salonda bulunan avukatlara mahkeme başkanı, “Bana hesap soramazsınız, size açıklama yapmak zorunda değilim, boş boş konuşmayın” diye seslendi.

Avukatlar salondan çıkarıldı

Dilek Ekmekçi’nin avukatlarından Murat Sadak da müvekkilinin Bakırköy’de bulunduğunu, cezaevine getirilmesinin bir saati dahi bulmayacağını söyledi. Karşılıklı sözlü atışmaların ardından salonda bulunan avukatlardan Savaş İşliyen, “Siz talimat alıyorsunuz. Biz sizin kimden talimat aldığınızı biliyoruz. Siz MHP’den talimat alıyorsunuz” sözlerinin ardından duruşmadan çıkarıldı.

Mahkeme başkanı devamında sözlü olarak tartıştığı Avukat Ömer Kavilli’yi de salondan çıkardı.

Savunma için söz alan Dilek Ekmekçi, 25 sayfalık savunma hazırladığını, kayıt açılması gerektiğin, açılmadığı takdirde savunma yapmak istemediğini, duruşma salonuna getirilmesini söyledi.

Ekmekçi’nin taleplerini reddeden mahkeme başkanı cumhuriyet savcısına söz verdi. Savcı, mütalaasını sundu ve “tutukluluğun devamına karar verilmesi”ni talep etti.

Taleplerin değerlendirilmesi için ara veren mahkeme, Dilek Ekmekçi’nin tahliyesine karar verdi. Mahkeme duruşmayı 10 Ocak 2025 tarihine erteledi.

1 Eylül’den beri tutuklu bulunan Dilek Ekmekçi hakkında Ankara 31. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada 3 hafta süreyle Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde “gözetim altına alınması” kararı verilmişti. Avukatların itirazının reddedilmesi durumunda Ekmekçi’nin tahliyesi halinde Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ne sevk edilmesi bekleniyor.

Yönter dahil 25 MHP’li için suç duyurusu