Sosyal medya fenomeni Gizem Bağdaçiçek sosyal medyadan paylaştığı bir görüntüyle ilgili yapılan şikayetler nedeniyle 7 Aralık’ta gözaltına alınmış, savcılık ifadesinin ardından serbest bırakılmıştı. Gizem Bağdaçiçek İslam diniyle ilgili sosyal medya paylaşımları nedeniyle şikayet edildi. Şikayetin ardından açılan soruşturma tamamlandı. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu tarafından hazırlanan iddianamede şikayeti yapılan sosyal medya hesabının Gizem Bağdaçiçek’e ait olduğunun belirlendiği anlatıldı. Şüpheli Gizem Bağdaçiçek hakkında ifadesinin alınması için talimat yazıldığı, ulaşılamaması nedeniyle hakkında yakalama kararı çıkarıldığı belirtildi.
Yakalama kararının ardından Kartal’daki Anadolu Adliyesine getirilen Gizem Bağdaçiçek ifadesinde “Bana göstermiş olduğunuz sosyal medya hesabı bana aittir. Söz konusu paylaşımları ben yaptım. Ancak kötü bir amacım yoktu. Paylaşmış olduğum bazı sözler bazı söz yazarlarının yazılarıdır. İslam dinini aşağılamak gibi bir niyetim yoktur. Sosyal medyada mizah amaçlı paylaşımlar yaptım. Bu paylaşımlardan dolayı pişmanım. Yine dosyada göstermiş olduğunuz ikinci sosyal medya hesabı bana ait değil. Benim fotoğrafım kullanılarak adıma açılmış bir hesap” dedi. İddianamede sosyal medya hesabından şüphelinin yapmış olduğu paylaşımların İslam dinini ve dini değerleri alenen aşağılayacak nitelikte olduğu ve söz konusu paylaşımların kamu barışını bozmaya elverişli olduğu değerlendirildi. İddianamede Gizem Bağdaçiçek’in ‘Zincirleme şekilde halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama’ suçundan 6 aydan 1 yıl 9 aya kadar hapisle cezalandırılması istendi.
2021 yılında yapılan paylaşımlar
Savcılığın iddianamede delil olarak sunduğu sosyal medya paylaşımları arasında bazıları dikkat çekti. İddianameye göre 2021 yılında Gizem Bağdaçiçek’in attığı “İslamcılar bu ülkenin başına gelen en büyük beladır,” “Ahlak ve vicdan sahibi olmak için dine ihtiyacımız yok” tweetleri de suç delili olarak gösterildi.
Suç delili olarak gösterilen diğer tweetler şöyle:
– “Kendisinden olmayana zerre tahammül göstermeyen inanç sistemi İslamdır.”
– “Din yaygın bir tür ruh hastalığıdır.”
– “Uyarıyı nasıl ezan sesi yapmadılar.”