Erzurum'da öğretmenlerle bir araya gelen Bakan Yusuf Tekin yaklaşık iki ay önce patlayan 'sahte diploma' skandalını kabul etti. Tekin '500 okula ceza verdik, gerekirse en popüler okullara da ceza veririz' dedi.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin Erzurum’da tarihi mekanları gezerek öğretmenlerle bir araya geldi. Özel okulların kitap fiyatları ve  Liselere Geçiş Sınavı’ndaki (LGS) soru iptali ile ilgili  konuşan Tekin sahte diploma skandalına karışan ve ‘hayalet sınıf açan’ okullarla ilgili dikkat çeken açıklamalar yaptı.

Türkiye’de uzun yıllardır var olan ve sosyal medya üzerinden reklamını yapıp ‘müşteri’ kazanmaya çalışan bir sahte diploma sektörü var. Lise diplomasından üniversite, yüksek lisans, hatta doktora diplomasına kadar her konuda sahte diplomaya erişmek mümkün.

100 liseden 5’i

Sosyal medyadaki reklamlardan bu işten çok para kazananlar olduğu biliniyordu ancak Bakan Yusuf Tekin’in açıklamasıyla oklar bu kez okullara döndü. Tekin’in açıklamasına göre bazı okullar da işin içinde. Öyle ki sahte diploma skandalına dahil olduğu için toplam 500 okula ceza da verildi. Türkiye’de 3422’si özel, 8432’si devlet olmak üzere toplam 11 bin 854 tane lise var. Yani liselerin yaklaşık yüzde beşi sahte diploma skandalına karışmış durumda.

Bazı lise son sınıf öğrencileri, üniversite sınavına daha rahat hazırlanmak amacıyla açık liseye geçiş de zorlaştığı için özel okullara geçiş yapıp para karşılığı açıkta okuyor. Bazı özel okullarda “hayalet sınıflar” kurulduğu, bu sınıflara kaydolan öğrenci velilerinden yüksek ücretler istendiği, öğrencilerin devamsız oldukları hâlde bu sınıflara gelmiş gibi gösterildiği belirtiliyor.

Yani öğrenciler, para karşılığında “hayalet“ sınıflarda, “hayalet diploma” sahibi oluyor.

‘Meşhur okullara da ceza veririz’

Tekin sahte diploma skandalına karışan ve ‘hayalet sınıf’ işlettiği tespit edilen yaklaşık 500 okula ceza uygulandığını duyurdu. Tekin “Bir okulun popülerliği ya da meşhurluğu bu tür yasadışı eylemlere göz yumacağımız anlamına gelmez. Gerekirse en ünlü okullara bile gereken cezaları kesmekte tereddüt etmeyeceğiz” dedi.

Bakan’ın açıklamaları akıllara zincir olmuş bazı özel okulları getirdi.

Bakan Tekin sözlerine şu şekilde devam etti:

“Lise sona geçen öğrencilerin önemli bir kısmı üniversite sınavına hazırlık için açık liseye geçiyor ve merdiven altı kurslara gidiyordu. Biz göreve başlar başlamaz bu kapıyı kapattık. Mesela çocuk, 9. sınıfta ‘ben açık liseye gideceğim’ diyorsa buna karışmayız. Ama 9. sınıfta fen lisesine gidip kayıt yaptırıyor, dolayısıyla başka bir çocuğun oraya yerleşmesini engelliyor, 12. sınıfa geçince de ‘ben açık liseye gidiyorum’ diyor. Oraya artık nakille de öğrenci alamıyoruz. Sonra hayalet sınıflar çıktı. Hayalet liselere çok ağır yaptırımlar uyguluyoruz.”

2024 Türkiyesi: Devlet Fırat’ı okula götüremiyor