Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, havaalanından şehre yolcu taşıması için belirli bir firmaya iş verebilmek için yasaya aykırı yönetmelik yapmış, yetkiyi belediyenin elinden almıştı, Danıştay şimdi o yönetmeliği kaldırdı, yetki belediyeye geri döndü.

İstanbul’da havaalanından şehir merkezine, şehir merkezinden havaalanına otobüsle yolcu taşımak ne kadar önemli olabilir? Meğer çok önemliymiş, 2020 yılında Ulaştırma Bakanlığı, yasada yazılı açık hükmü çiğnemek pahasına İstanbul Büyükşehir Belediyesine ait olması gereken yetkiyi aldı, valiliğe verdi. Şimdi Danıştay karar aldı, yetki yeniden belediyeye döndü.

Büyükşehir Belediyesi Kanunu’na göre büyükşehirlerde ulaşım hizmetlerini planlamak; yürütmek, kurmak, kurdurmak, işletmek, işlettirmek ve toplu taşıma araçlarına ruhsat vermek yetkileri büyükşehir belediyelerine ait. Ancak 2020 yılında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Karayolu Taşıma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’te değişiklik yaptı ve “Havalimanından şehir merkezine, başka bir şehir veya tersi yöne taşıma yapacak B1 ve D1 yetki belgesi sahibi olan ve havalimanı işleticisi ile yer tahsis sözleşmesi imzalamış olanlar için, yapılacak taşımanın gerçekleşeceği taşıma hattındaki kalkış yeri/noktası, ara durak, indirme bindirme cepleri ve varış yeri noktaları, faaliyet yapılacak il, illerin mülki idare amirlerinin izni ile belirlenir ve bu nokta yerler için, bu maddenin on ikinci fıkrasında belirtilen zorunluluk ve 58 inci maddenin birinci fıkrasının (a) bendindeki zorunluluk ile ayakta yolcu taşınmaması şartıyla 36’ncı maddenin birinci ve ikinci fıkraları hariç diğer fıkralarında belirlenmiş yükümlülükler aranmaz” hükmünü getirdi.

Bakanlığın bu değişikliği, söz konusu yetkilerin valiliklere geçmesini sağladı. İBB de ilgili kararın 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanuna ve il mülki idarelerine verilen yetkinin büyükşehir belediyeleri koordinasyon merkezleri yönetmeliği hükümleri ile belirlenmesi gerekliliği nedeniyle düzenlemenin iptalini istedi.

Danıştay 8. Dairesi ise bu yönetmelik değişikliğini iptal etti ve kararında kanunla belediyelere verilen yetkinin yönetmelik ile belediyenin yetkili karar mercilerinden alınarak doğrudan mülki idare amiri yetkisine bırakılamayacağını vurguladı. Ulaşım ve toplu taşıma ile ilgili hususlarda karar alma ve tasarrufta bulunma yetkisinin belediyelere ait olduğu açıkça belirtildi. Bu karar aynı zamanda UKOME’nin yapısını değiştiren yönetmelik davası için de emsal niteliğinde.

Yine İBB ile taksiciler arasında gerilim: Bu kez 22 bin 800 TL ödemek istemiyorlar