Denizli’de yaşayan Merve Acar kasiyer olarak çalıştığı markette kıskançlık kavgasının ortasında kaldı ve pompalı tüfekle vurularak öldü. Acar'ın ölümüne neden olan Yusuf Söylemez'e ağırlaştırılmış müebbet hapis ile 13 yıl hapis cezası verildi.

Kadın cinayetleri Türkiye’nin gündeminde. Kadın örgütlerine göre çözülemeyen bu sorunun en önemli sebebi yargıdaki cezasızlık. Örnekler de genelde bu görüşü destekliyor. Ancak Denizli’den gelen bir mahkeme kararı yargıya örnek gösterilecek cinsten.

Denizli’nin Pamukkale ilçesi Kayhan Mahallesi’nde 20 Ağustos 2023’te 26 yaşındaki Yusuf Söylemez amcasının oğlu Hasan’la parkta buluştu. Kız arkadaşı Buse Simay Karakaya daha önce de Hasan Söylemez’le ilişki yaşamıştı, bu yüzden aralarında iki amca oğlu arasında husumet vardı.

Bu yüzden buluşmaya tedbirli geldi Yusuf Söylemez;  yanında 20 yaşındaki Emircan Uyar, 20 yaşındaki Muhammet Söylemez, 19 yaşındaki Furkan Aygün, 21 yaşındaki İsmail Bağlan, 18 yaşındaki Tolga Gök de vardı ve bir de kız arkadaşı 19 yaşındaki Buse Simay Karakaya. Amcaoğulları arasında burada çıkan tartışma beklendiği gibi kavgaya dönüştü. Yanında taşıdığı bıçakla Yusuf Söylemez’i elinden yaralayan Hasan Söylemez kaçıp parkın karşısındaki markete sığındı. Elindeki pompalı tüfekle Hasan Söylemez’in peşinden giden Yusuf Söylemez önce markette kasiyer olarak çalışan Merve Acar’a, ardından da Hasan Söylemez’e doğru ateş etti. Sonra kaçtı Yusuf Söylemez ve yanındakiler. Kanlar içinde yere yığılan 28 yaşındaki Merve Acar ile Hasan Söylemez ise ambulansla Pamukkale Üniversitesi Hastanesi’ne kaldırıldı. Merve Acar müdahaleye rağmen kurtarılamadı.

Tarkan’dan kadın cinayetlerine tepki: Başıboş psikopatları sokaktan toplayın

Denizli İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ekipleri kaçan Yusuf Söylemez’in de aralarında olduğu yedi şüpheliyi yakaladı. Yedi şüpheli çıkarıldıkları mahkemede tutuklandı.

Bu arada kasiyer Merve Acar’ın öldürülme anının marketin güvenlik kamerasındaki görüntüleri ortaya çıktı. Görüntülerde market önünde Hasan Söylemez ile tartışan Yusuf Söylemez’in yanındaki altı kişiyle içeri girip elindeki pompalı tüfekle önce Merve Acar’a, ardından Hasan Söylemez’e ateş ettiği görüldü. Çevredekilerin yaralanan Acar’a yardım etmeye çalışması, Acar’ın ambulansa taşınması da görüntülerde yer aldı.

Denizli Cumhuriyet Başsavcılığı yürütülen soruşturmanın ardından iddianame hazırlandı. İddianamede Merve Acar’ı öldürüp amcasının oğlu Hasan Söylemez’i yaralayan Yusuf Söylemez hakkında ‘kadına karşı kasten öldürme’, ‘kasten öldürme’, ‘kasten öldürmeye teşebbüs’ suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve müebbet hapis cezası talep edildi. Olaya karıştıkları belirlenen Emircan Uyar, Muhammet Söylemez, Furkan Aygün, İsmail Bağlan, Tolga Gök ve Yusuf Söylemez’in kız arkadaşı Buse Simay Karakaya için de yine ‘kadına karşı kasten öldürme’ ve ‘kasten öldürmeye teşebbüs’ suçlarından ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet ve müebbet hapis cezaları istendi.

Davanın Denizli 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde 4 Ekim’deki duruşmasında sanıklardan Tolga Gök adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Sanıkların yargılanmalarına üç gün sonra, dün karar duruşmasıyla devam edildi. Duruşmaya öldürülen Merve Acar’ın ailesi, tutuklu sanıklar Yusuf Söylemez, Emircan Uyar, Muhammet Söylemez, Furkan Aygün, İsmail Bağlan jandarma tarafından salonda hazır bulundurulurken cezaevinde bulunan Buse Simay Karakaya Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) sistemiyle bağlandı.

Duruşmada son sözleri sorulan sanıklar böyle bir olayın yaşanmasını istemediklerini, Merve Acar’ın ailesinden özür dileyerek pişman olduklarını söyledi. Verilen aranın ardından mahkeme heyeti sanıklardan Yusuf Söylemez’e ‘kadına karşı kasten öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet, ‘kasten öldürmeye teşebbüs’ suçundan da 13 yıl hapis cezası verdi. Mahkeme heyeti diğer sanıklar Emircan Uyar, Muhammet Söylemez Furkan Aygün Buse Simay Karakaya ve İsmail Bağlan’a da ‘kasten öldürmeye teşebbüs’ suçundan 13’er yıl, Tolga Gök’e ise ‘basit yaralama’ suçundan dokuz ay hapis cezası verdi. Mahkeme heyeti kararında sanıkların son duruşmada pişman olduklarını söylemelerinin yetersiz olduğu, son duruşmaya kadar pişmanlık göstermedikleri gerekçesiyle verilen cezalarında indirim uygulamayıp davayı bitirdi.

Kadın cinayetlerinin ardı arkası kesilmiyor: Üç farklı il üç farklı cinayet