Türkiye’de son haftalarda milyonlarca kişinin kullandığı internet sitesi ve sosyal medya platformlarına art arda yasaklar geldi.
Önce 12 Temmuz’da hikaye ve şiir paylaşım platformu Wattpad Türkiye’den erişime kapatıldı. Dünya gündemine giren bu durumla ilgili kararı alan mahkeme gerekçe bile göstermedi.
Ardından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu 2 Ağustos’ta ‘idari’ bir kararla Instagram’ı kapattı. Açıkça dile getirilmese de karar Filistin ve İsmail Haniye suikastı sonrası paylaşımlara getirilen engeller nedeniyle alındı. Yasaktan yarım saat sonra Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın hesabından yapılan ‘cuma’ paylaşımı tepki topladı. Daha sonra bu paylaşım silindi. Bilişim hukukçularına göre yasak anayasaya aykırı.
Şimdi bir yasak da çevrimiçi oyun platformu Roblox’a geldi. ABD merkezli platforma gelen yasak kararı Adana 6’ncı Sulh Ceza Hakimliği tarafından alındı. Savcılığın erişim engeli başvurusunu çocuk istismarı suçlamasıyla yaptığı bildirildi.
Roblox, oyuncularına bir tür ‘metaverse’ deneyimi sunan bir platform. İçinde hem çok sayıda oyun var hem de oyuncuların kendileri isterlerse oyun içinde kendilerine oyunlar yaratabiliyorlar. Herkesin kendi avatarıyla sahnede olduğu Roblox platformu, Türkiye’de de dünyada da ergenlik çağındaki çocuklar arasında çok yaygın. Ama oyunu oynayan yetişkinler ve gençler de var.
Bakan Tunç: Çocukların korunması için gerekli tedbirleri almakla yükümlüyüz
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç sitenin neden kapatıldığına dair şunları söyledi: ”Çocukların istismarına neden olacak içerikler barındırması sebebiyle Roblox isimli oyun platformuna ve uygulama marketlerindeki linklerine, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun”da belirtilen hususlar çerçevesinde Adana 6. Sulh Ceza Hakimliğince erişim engeli getirilmiştir. Unutulmamalıdır ki Türkiye Cumhuriyeti, bir Hukuk Devletidir. Devletimiz, Anayasamıza göre çocuklarımızın korunmasını sağlamak için gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür.”
Verilere göre platformun oyuncularının yüzde 4,43’ü Türk. Platformun içinde yüzlerce farklı tarzda oyun var. Kullanıcılar da kendi deneyimleriyle oyunlar oluşturabiliyor.
Roblox’da oyuncular kendilerine birer avatar ediniyor ve oyun içinde geçerli sanal parayla alış verişten kendilerine oyunda avantaj sağlayan çeşitli gereçlere kadar pek çok şeyi edinebiliyor. Platform, çocuklar için bir çeşit sanal sosyalleşme ortamı da sağlıyor. Bir yandan zaten gerçek hayatta da tanışan çocuklar oyun içinde buluşup birbirleriyle konuşabiliyor, bir yandan da Türkiye’den veya dünyanın başka yerinden gelen oyuncularla da tanışabiliyor.
Roblox daha çok ergenlik çağındaki çocuklar, özellikle de kız çocukları arasında çok yaygın. O yüzden oyun içinde zaman zaman kız çocuğu kılığında yetişkinler olabiliyor, kızların kişisel bilgilerini elde etmeye çalışıp onları rahatsız edenler olabiliyor. Ancak oyun içinde bunlara karşı çeşitli tedbirler var.
Adana’daki mahkeme kararına yansıyan çocuk tacizi iddiasının ayrıntıları bilinmiyor. Ancak Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un iddia ettiği gibi ‘Çocukların istismarına neden olacak içerikler’ Roblox’un kendisinin de mücadele ettiği bir konu.
İmamoğlu: Akıl alır gibi değil
Instagram yasağında olduğu gibi yine ilk tepki İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’ndan geldi: “Instagram’dan sonra, 15 milyondan fazla kullanıcısı olan ve kullanıcıların oyun geliştirebildiği çevrimiçi oyun platformu Roblox’a da erişim yasağı gelmiş olması akıl alır gibi değil. Bu kararları verenler yeni dünyadan, ekonomiden, teknolojiden bihaber akıllar.”