Ankara’da böcek ilaçlama sonrası iki kişinin hayatını kaybettiği olayla ilgili ilaçlama şirketinden 2 kişi tutuklandı. Mahalle muhtarı Uslu, zehirlenenlerin sayısının 17’ye çıktığını, yan binadakilerden de hastaneye kaldırılanlar olduğunu belirtti. Hayatını kaybeden anne ile kız da toprağa verildi.

Ankara’nın Keçiören ilçesi Sancaktepe Mahallesi’ndeki 1637. sokakta Somalili bir aile 16 Haziran günü dört katlı bir binada özel bir şirkete ilaçlama yaptırdı. Tarım ilacı kullanımı nedeniyle tüm daireler ilaçlamadan etkilendi. İhbar üzerine bölgeye Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Kimyasal Biyolojik Radyolojik Nükleer Tehditler (KBRN) uzmanları ile itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi.

Hacılar Apartmanı’nın birinci katında Somalili ailenin karşı dairesinde oturan Sabancılar ailesi evden sızan kimyasal nedeniyle zehirlendi. Türkan Sabancılar (39) ve kızı Elif Sude Sabancılar (10) hayatını kaybetti.

Apartmanı ilaçlaması faciaya dönüştü: 1’i çocuk 2 kişi öldü, 10 kişi tedavi altında

Zehirlenen 1’i ağır, 10 kişi de hastanede tedaviye alındı. Bölgede çalışan ekipler, dairede ilaçlama için kullanımı yasak olan ‘alüminyum fosfat’ kullanıldığını ve bu kimyasalın sıcaktan genleşip buharlaşarak tüm apartmana yayıldığını belirtti. Olayın ardından 4 katlı bina ile yanındaki bina tahliye edildi.

Binada ölçüm yapan uzman ekipler girişe izin vermedi.

Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok, olaydan ciddi bir ders çıkarılması gerektiğini belirterek, “Bu tür kimyasal maddelere kolay ulaşılmamalı. Satış hizmeti veren firmalar ve şirketlere de sınırlama getirilmesi lazım. Bunların ciddi anlamda denetlenmesi lazım. Allah’tan apartmanda su döken olmamış, eğer su dökülmüş olsa binadaki herkes ölürdü” dedi.

Hacılar Apartmanı yöneticisi Songül Ak, evden gelen koku üzerine bütün dairelerin ziline basarak uyardı. Dairenin kapısının bantlandığını ama yine de koku geldiğini belirtti.

İki kişi tutuklandı

Olayla ilgili Somalili aileden 2, ilaçlama şirketinden ise 3 kişi gözaltına alındı. Emniyetteki işlemleri tamamlanan şüphelilerden üçü serbest bırakılırken, ikisi adliyeye gönderildi.

Savcılıktan tutuklama talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edilen ilaçlama firması çalışanı şüpheliler B. Akça ve İ. Çatuk, ‘taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma’ suçlarından tutuklandı.

Sancaktepe Mahalle Muhtarı İsmail Uslu 10Haber’e yaptığı açıklamada olayla ilgili hastaneye kaldırılanların sayısının 17’ye yükseldiğini ve zehirlenme vakasının yan binaya da sıçradığını söyledi. Hayatını kaybeden Türkan ve Elif Sude Sabancılar’ın bugün öğlen namazında defnedildiğini belirten Uslu, hastanede tedavi gören Veysel Sabancılar ve kızı Nisa Sabancılar’ın cenazeye ambulansla geldiğini anlattı.

Zehirlenerek hayatını kaybeden anne ile kızın cenazesine Keçiören Kaymakamı Mehmet Akçay ve Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok da katıldı.

Binaya hâlâ girilemiyor

Öte yandan KBRN ekipleri, tamamen boşaltılan apartmandaki kimyasal madde oranını belirlemeye yönelik dün de cihazlarla ölçüm yaptı. Muhtar Uslu, apartmandaki kimyasal madde oranının hala yüksek olması nedeniyle, ölçüm çalışmalarının bir süre daha devam edeceğini söyledi.

Zehirli örümcek ısırdı, yoğun bakımda