İstanbul Boğazı'nda, Sarıyer Kireçburnu açıklarında midye toplamak için açılan kişinin mayın olduğunu belirterek ihbarda bulunduğu cismin yapılan inceleme sonucu havan topu mermisi olduğu tespit edildi.

Olay, pazartesi saat 17.00 sıralarında Kireçburnu sahilde yaşandı. İddiaya göre, sabah saatlerinde midye toplamak için boğazda dalış yapan kişi, su altında mayına benzeyen bir cisim gördüğünü iddia ederek ihbarda bulundu. İhbar üzerine sahile gelen polis çevrede güvenlik önlemi aldı.
Dört dalgıç ve bot ile Haliç’ten bölgeye gelen ekipler 2 dalış yaptı.
Gerekli emniyet tedbirleri alınan dalışlarda söz konusu cisim bulunarak fotoğraf ve video görüntülemesi yapıldı. Yapılan arama sonucunda patlamamış halde top mermisi bulundu.
Bomba İmha Şube Müdürlüğü görevlileri ve Su Altı Taarruz Komutanlığı görevlilerince görüntüler incelendikten sonra cismin uzun süredir denizde kalan bir mühimmat olduğu değerlendirildi. Su Altı Taarruz Komutanlığı ekiplerince bulunduğu yerden çıkartılan mühimmatın incelemelerin ardından adli makamların talimatıyla kontrollü olarak imha edileceği öğrenildi.

‘Büyük ihtimal bizden kaynaklı’

Konuyla ilgili 10Haber’e konuşan emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, “Büyük ihtimal bizden kaynaklı bir mühimmat. Ukrayna-Rusya savaşıyla ilgisi yok mühimmatın” dedi.
Öte yandan Ukrayna-Rusya savaşından sonra gündeme gelen serbest bırakılan mayınlar tehlikesi ise devam ediyor. İsmail Hakkı Pekin, ” Bu mayınları radarların takip etmesi mümkün değil. ancak gözle görülüyor. İstanbul Boğazı’nı bir huni gibi düşünürsek Tuna nehrinden ve Karadeniz’den bu tarz mayınlar akıntı nedeniyle bizim boğaza gelme riskini taşıyor” diye konuştu.
Ukrayna – Rusya savaşından sonra İstanbul boğazına ulaşan tek gelen mayın 26 Mart 2022 tarihinde göründü. Bir balıkçı teknesinin görüp ihbar etmesi sonucu mayın Türk Deniz Kuvvetleri tarafından kontrol altına alınarak imha edildi. İkinci mayın ise 28 Mart’ta  Karadeniz’de Romanya Türkiye ve Bulgaristan sınırının kesiştiği bir noktada görüldü.

Ukrayna savaşında diyalog umudu azalıyor: Stratejik öneme sahip Kerç Köprüsü vuruldu, Rusya Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan çekildi