Bazı fakültelerin kapatılması ve bölünmesi gündemiyle bugün toplanan Boğaziçi Üniversitesi Senatosu’ndan Fen Edebiyat Fakültesi’nin ikiye bölünme kararı çıktı. Şimdi uygulama için YÖK’ün onayı beklenecek.

Boğaziçi Üniversitesi Senatosu en eski fakültelerinden biri olan Fen Edebiyat Fakültesi’ni oy çokluğuyla ikiye bölme kararı aldı.

Akademik bir organ olan senatolar eğitim-öğretim, bilimsel araştırma ve yayın faaliyetlerinin esasları hakkında karar alır, üniversitenin bütününü ilgilendiren kanun ve yönetmelik taslaklarını hazırlar veya bu konularda görüş bildirir.

Şimdi karar Yükseköğretim Kurulu’na (YÖK) sunulacak, onaylanırsa uygulamaya geçilecek.

Karara göre ikiye bölünen Fen Edebiyat Fakültesi’ndeki Fizik, Kimya, Matematik ile Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümleri yeni kurulacak ‘fen fakültesi altında yer alacak.

‘Sosyal ve Beşeri Bilimler’ adıyla kurulacak ikinci fakültede Batı Dilleri ve Edebiyatları, Çeviribilimi, Dilbilimi, Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı olacak.

Üniversitenin yapıtaşı, karar tartışılmadan alındı

Fen Edebiyat Fakültesi 1971 yılında Temel Bilimler adıyla kuruldu, 1980 askeri yönetimindeki genel bir uygulamayla Fen Edebiyat Fakültesi adını aldı.

10Haber’in konuştuğu bir fakülte üyesi Fen Edebiyat Fakültesi’nin üniversitenin temel yapı taşlarından biri olduğunu söyledi: “Çok aceleyle gündeme gelen bir karar. İtirazımız öncelikle fakültenin yapısını bozan kararın alınma usulüne ilişkin. Hiçbir ön çalışma bölümlerle paylaşılmadı, fikir alışverişi olmadı, konu fakültelerde tartışılıp görüş oluşturulmadı. Fakültenin çok büyük olduğu, bütçe yapmanın zor olduğu gibi gerekçeler sunuluyor ama bunların hepsi başka yöntemlerle çözülebilecek sorunlar.”

İktisadi ve İdari Bilimler de bölünecek mi?

Hafta başından beri kamuoyunda konuşulan bir iddia da İktisat, İşletme, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümlerini kapsayan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin bölüneceği ya da kapatılacağıydı.

Toplantıdan böyle bir karar çıkmadı, peki bu iddia nereden kaynaklandı? Senato üyelerine gönderilen bilgi notunda İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin bölünmesi de gündem maddeleri arasında sıralanmıştı. Fen Edebiyat Fakültesi’nin bölünmesi de gündemdeydi.

Senatodan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin bölünmesi / kapatılması kararı çıkmadı. Öte yandan bazı değişiklikler yapıldı. UBYO (Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu) olan Naci İnci yönetiminde Yönetim Bilimleri adını alan fakültenin altındaki Turizm İşletmeciliği, Uluslararası Ticaret, Yönetim Bilişim Sistemleri bölümlerinin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bünyesine alınmasına karar verildi.

Yönetim: Yalan iftira, açıklama yapacağız

Konuya ilgili aradığımız Naci İnci’nin telefonunu açan ancak yetkisi olmadığı için adını vermek istemeyen bir kişi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin bölüneceği haberleriyle ilgili “Yalan iftira” dedi. Fen Edebiyat Fakültesi’nin  ile ilgili bölünmesiyle ilgili resmi açıklamanın üniversite yönetimi tarafından yapılacağını söyledi.