Müşterilere ödenmemiş kargo ücreti olduğunu söyleyip para almaya çalışan 34 kişi hakkında dava açıldı. Davada şimdilik 202 kişi mağdur olarak yer aldı, ancak on binlerce kişi dolandırılmış olabilir.

İddianamede böyle anlatılıyor: Dolandırıcılar sahte alışveriş sitesi üstünden ürün reklamı verdi, sonra da sipariş vermek amacıyla bu ürünlere erişim sağlayan mağdurların kişisel bilgilerini temin ettiler. Sipariş vermiş gibi gösterilen mağdurlara alakasız ürünler gönderilerek kargo iade işlemi yapılması sağlandı.

Dolandırıcılar önce iade ettikleri kargoların parasını müşterilerden faiziyle birlikte geri ödemelerini istiyordu. Daha sonra bu kişilere avukatlık ofisi isimleri ve telefon numaraları ile birlikte “Dosyanız icra takibi başlatılması için hukuk ofisine devredilmiştir” mesajı gönderiliyordu.

Ancak 90 lira ve 200 lira arasında değişen parayı faiziyle birlikte ödetmek için sürekli mesaj atılarak taciz edilen vatandaşların bir kısmı emniyete ve savcılıklara giderek şikayetçi oldu. Şikayetlerin artmasıyla da soruşturma başlatıldı ve daha sonrasında dava açıldı.

34 şüpheli hakkında 594’er yıldan 1945’er yıla kadar değişen oranlarda hapis cezası isteniyor.

Davada 202 kişi mağdur ve müşteki olarak yer alıyor. Bu yöntemle Türkiye genelinde henüz belirlenemeyen on binlerce kişinin dolandırılmış olabileceği düşünülüyor.

Şikayetçi olanlar arasında MNG kargo şirketi de var. MNG’nin şikayet dilekçesinde şirketin müşterilerine mesaj gönderip borç tahsilatı yapma gibi bir uygulaması olmadığı, yapılan incelemede de mağdurların borcunun bulunmadığının belirlendiği aktarıldı.