'İnternette yorum yapacak, para kazanacaksınız' diye kandırılan kişilerin parasını iç edip kripto varlığa çevirerek yok eden bir çete ortaya çıkarıldı. Çetenin lideri bir berber ve bütün işi dükkanının üst katından yapmış.

Türkiye için bir ‘dolandırıcılıkta yeni yöntemler kitabı’ yazılsa yeridir. Neredeyse her gün yeni bir dolandırıcılık yöntemi ortaya çıkıyor. Bu seferki dolandırıcılık ise ‘yorum görevini tamamlayarak para kazanma’ vaadiyle yapıldı. Nasıl mı?

Nevşehir’de polise başvuran bir vatandaş aslında ilk bakışta bilindik gelen bir yöntemle dolandırılmıştı. Kendisine WhatsApp’tan Endonezya’ya kayıtlı bir numaradan mesaj gelmişti. Mesajda  ‘görev tamamlayarak para kazanmak ister misin’ diye soruluyordu. Güvenmemişti ancak bir işletmeye yaptığı yorum sonrası hesabına para geldiğini gördü. Dolandırıcılar benzer birkaç ‘görev’ ile güvenini kazandı. Sonuçta para kazanmıştı, Nevşehirli vatandaş inanmaya başlamıştı… Her şey ‘iyi’ gidiyordu. Ancak daha sonra uygulamadaki görev limitinin dolduğu söylendi. Daha fazla görev yapmak için ise ‘VIP’ grubuna girmesi gerekiyordu. Bunun içinde kendisine gönderilen banka hesabına para yatırması gerektiği söylendi. Parayı yatırdı ve dolandırıcılar burada iletişimi kesti. 259 bin 800 lirasının dolandırılmıştı. Bunun üzerine polise gitti.

Nevşehir polisi kentte 12 kişinin daha dolandırıldığını tespit etti. 13 kişinin 811 bin lirası ‘uçmuş’ kripto paralara yatırılıp iz kaybolmuştu.

Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda aynı yöntemle Nevşehir genelinde 12 kişinin daha dolandırıldığı, 13 mağdurun toplam 811 bin lirasını kaptırdığı belirlendi. Ancak bu dolandırıcılığın çok küçük bir kısmıydı.

Polisin 16 ay süren çalışmasında çetenin en az 1500 kişiyi bu yöntemle dolandırdığı belirlendi. Mağdurlardan toplanıp kripto borsasına aktarılan paranın 1 milyar 200 milyon lira olduğu tespit edildi. Suç gelirlerinin kaynağını gizlemek için para en az  beş banka hesabından geçiriliyordu.

Nevşehir savcılığının talimatıyla iki gün önce İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir, Mersin, Samsun, Diyarbakır, Adana, Karabük, Muğla, Çorum, Yalova, Kocaeli, Şırnak, Batman, Kırklareli, Hatay, Ordu ve Van’da 95 adrese düzenlenen eş zamanlı operasyonda 76 şüpheli yakalanarak Nevşehir’e getirilmişti. Şüpheliden 54’ü tutuklandı.

Çetenin liderinin Diyarbakır’da berberlik yapan Mehmet Diyar Şık olduğu öğrenildi. Şık’ın dükkanının üst katındaki ofisten çeteyi yönettiği ve ailesinden birçok kişinin de kendisiyle çalıştığı anlaşıldı. Şık ailesinden bir ev hanımının hesabında 100 milyon lira para hareketi vardı.