Havaların ısınmasıyla her sene binlerce hektar ağaçlık alana mal olan ancak bir türlü önü alınamayan orman yangınları yeniden Türkiye’nin öncelikli sorunu konumuna geldi. 1 mayıs ve 31 ekim arası yangın mevsimi kabul ediliyor. Bu dönem içinde en riskli aylar temmuz ve ağustos. Orman yangını riski sıcakların arttığı, buna karşılık yağışların ve havada nemin azaldığı zamanlarda yükseliyor. Bu nedenle genel olarak yaz aylarında yangın riski daha yüksek. Bu hafta Ege’de hem termometrelerin 40 dereceyi geçmesi hem de rüzgar bu riski daha da artırdı. Haftanın ilk yangın haberi İzmir’in turistik merkezlerinden olan Çeşme’ye bağlı Alaçatı’dan geldi.
Alaçatı Mahallesi Deliklikoy mevkisindeki saat 15.00 sıralarında ormanlık, makilik ve otluk alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.
Yangını görenlerin haber vermesi üzerine bölgeye İzmir Orman Bölge Müdürlüğüne ait iki uçak, dört helikopter, 16 arazöz, üç su ikmal aracı, üç dozer ve yer ekibi sevk edildi.
Rüzgarın da etkisiyle hızla yayılan yangının yaklaştığı alanda bazı evler tahliye edildi. Yangının yaklaştığı arazide bulunan bir kadın ve iki çocuğu da jandarma ekibi tarafından bölgeden çıkarıldı.
Çeşme Alaçatı Port bölgesinde yangın çıktı. pic.twitter.com/TdVKIPp8W9
— izmirgibiyiz 🇹🇷 (@izmirgibiyiz) July 15, 2024
Yangın kontrol altına alındıktan sonra üç kişi için kayıp ihbarı verildi. Yangın başladıktan hemen sonra iki aile alevlerin yaklaştığını görüp iki gruba ayrılarak yangından kaçmaya çalıştı. Bir grup alevlerin içinden kurtarılırken bir erkek, bir kadın, bir de çocuk olmak üzere üç kişinin cansız bedenine ulaşıldı.
Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.
Manisa ve Çanakkale’de de orman yangını
Soma’nın Deniş Mahallesi’ndeki ormanda da saat 12.00 sıralarında henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Haber verilmesi üzerine bölgeye İzmir Orman Bölge Müdürlüğüne ait bir uçak, iki helikopter, 10 arazöz, beş su ikmal aracı ve iki dozer sevk edildi. Ekiplerin yangını kontrol altına alma çalışması sürüyor.
Öte yandan Türkiye’nin ciğerleri olarak bilinen Kaz Dağlarına ev sahipliği yapan Çanakkale’de de orman yangını çıktı. Bayramiç ilçesindeki Kaykılar köyü yakınlarındaki tarım arazisinde bilinmeyen nedenle çıkan yangın rüzgarın da etkisiyle çevredeki arazilere ve ormanlık alana da sıçradı. Haber verilmesi üzerine bölgeye Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı ekipler ile kara ve hava araçları sevk edildi. Ekiplerin müdahale ettiği yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.
Yangınların yaklaşık yüzde 35’i ihmal ve kazadan
Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre 2012 ile 2023 yılları arasındaki on yıllık dönemde yaşanan orman yangınlarının yüzde 5,3’ü kasıt, yüzde 34,5’i ihmal ve kaza, yüzde 11,9’u da doğal nedenlerle.
Yangınların yüzde 48,3’ünün nedeninin bilinmediğine dikkat çeken rapora göre nedeni bilinmeyen yangınlarla zarar gören orman ekosistemi miktarının son 11 yılda 86 bin hektarı buldu.
Yanan orman alanlarının beşte ikisinin neden yandığının tespit edilemediğine işaret eden raporda “Nedeni bilinmeyen bir soruna karşı mücadele etmek de oldukça zor olduğu için, bu belirsizlik içinde orman yangınlarıyla mücadelede başarılı olma şansı da azalıyor” tespiti yapılıyor.
Resmi verilere göre geçen yıl orman yangınlarının yüzde 41’inin neden çıktığı, orman alanlarının yüzde 17’sinin neden yandığı bilinmiyor.