İstanbul Eminönü’ndeki Mısır Çarşısı girişinde 9 Temmuz 1998 yılında bir patlama meydana geldi. Patlamada 7 kişi ölürken 127 kişi de yaralandı. Olaydan iki gün sonra sosyolog Pınar Selek gözaltına alındı ve Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) askeri hakimliğince tutuklandı. 2000 yılında serbest bırakılan Pınar Selek, 2009’da Türkiye’den ayrıldı ve Fransa’da yaşamaya başladı.
Pınar Selek’in 26 yılda 4 kez beraat ettiği davada yeni bir gelişme 21 Haziran 2022’de yaşandı. Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Pınar Selek ve aynı davada yargılanan Abdülmecit Öztürk hakkındaki beraat kararını bozdu. Abdülmecit Öztürk, Mısır Çarşısı’na bomba koyduklarını, eylemi Selek’le birlikte planladıklarını belirtmiş daha sonra bu ifadenin kendisine zorla imzalatıldığını söyleyerek reddetmişti. 16 Ocak 2023’te ise Pınar Selek hakkında kırmızı bülten ve tutuklama kararı çıkarıldı.
Dün Selek hakkında yeniden açılan davanın duruşması dün İstanbul 15’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada Selek’i Fransa Barosu’ndan avukatların da aralarında bulunduğu çok sayıda avukat temsil etti. Abdülmecit Öztürk’ün avukatı Mehmet Erbil de duruşmada hazır bulundu.
Abdülmecit Öztürk’ün avukatı Mehmet Erbil, müvekkili hakkında çıkarılan yakalama kararının hukuksuz olduğunu belirterek, kaldırılmasını istedi.
Duruşmada, Emniyet Genel Müdürlüğü İnterpol Daire Başkanlığı’ndan gelen ve Pınar Selek’in PKK yandaşlarının düzenlediği bir etkinliğe katıldığını ileri süren belge dosyaya eklendi.
ANKA’dan Gaye Şeyma Can’ın haberine göre Pınar Selek’in avukatı Bahri Belen, belgeye ilişkin şunları söyledi: “03 Haziran tarihli bir evrak dosyaya ulaştırılmıştır. ‘Dağıtım yerlerine’ isimli bir belge İstanbul Cumhuriyet Başssavcılığı, Terörle Mücadele Daire Başkanlığı, Adalet Bakanlığı’na gönderilmiş. Bu yazı bizim dosyamıza konulmuş. Bizim bu davanın başından beri söylediğimiz önemli bir hususu teyit eden bir yazı. Davanın başından beri diyoruz ki Selek ile ilgili yalan belgeler yazışmalar dosyaya konuldu çünkü yargıyı etkilemek isteyen güçler var.”
Belen söz konusu etkinliğin Selek’in akademisyen olarak çalıştığı okulun göçlerle ilgili bir etkinliği olduğunu, tarihinin ve yerinin belli olduğunu belirtti.
Dava 7 Şubat 2025’e ertelendi
Mahkeme, Adalet Bakanlığı Uluslararası İlişkiler Genel Müdürlüğü’ne SİDAS Sözleşmesi uyarınca yazılan yazıların akıbetiyle ilgili müzekkere yazılmasına karar verdi. Duruşma, 7 Şubat 2025 tarihine ertelendi.