Türkiye günlerdir şiddet olaylarını ve önüne nasıl geçileceğini konuşuyor. Şiddet lanetleniyor, tepkiler en üst perdeden geliyor, ama toplumdaki cinnet hali sürüyor. Dün yine yurdun dört bir yanından şiddet haberleri geldi.

Türkiye son haftalarda her gün şiddeti konuşuyor. Şiddet bazen çeteler arası savaşla, bazen kadın cinayetleriyle, bazen gençler arasındaki şantaj çeteleriyle, bazen de çocuğa karşı suçla gündeme geliyor.

Narin Güran cinayeti ve iki yaşındaki Sıla bebeğin cinsel istismar nedeniyle ölümünün ardından son olarak İstanbul’da 4 Ekim’de İkbal Uzuner ve Ayşenur Halil adlı 19 yaşındaki iki kadın aynı yaştaki Semih Çelik adlı genç tarafından katledildi. İstanbul’un göbeğinde genç kadın polis Şeyda Yılmaz bir suç makinesi tarafından öldürüldü. Bu cinayetlere karşı Türkiye ayaktayken internette bu cinayetleri öven topluluklar tedirginliğin boyutunu artırdı.

Milliyet’in derlediği verilere göre Eylül 2023’ten Eylül 2024’e işlenen cinayet sayısı 1388. 7 Ekim’i baz aldığımızda son 13 ayda 1455 cinayet olmuş. Bu cinayetlerin 969’u ateşli silahla, 414’ü delici-kesici silahla, 72’si de dövülerek işlenmiş. Önce Türkiye’de cinayetler artıyor mu sorusuyla başlayalım:

2022’de Türkiye’de işlenen toplam cinayet sayısı 767, son bir yılda rakam neredeyse iki kat artmış. Geçen yıl sadece İstanbul’da 361 cinayet olayında 393 kişi hayatını kaybetmiş.

Verilere göre cinayetlerin üçte ikisi ateşli silahla işleniyor. Bireysel silahlanmanın arttığı Türkiye’de yaklaşık 30 milyon ruhsatsız, 2.5 milyon ruhsatlı silah olduğu belirtiliyor. Dün çıkan bir haber de bu rakamların nasıl ortaya çıktığını anlamaya yardımcı oluyor. İstanbul’da arabaların cam sileceklerine bırakılan bir el ilanı silah ruhsatının nasıl kolay yöntemlerle aracılar vasıtasıyla alındığını gözler önüne seriyor. İlanda 21 yaşını bitiren herkesin iş yerine ve ikametgahına silah bulundurma ruhsatı çıkarılabildiği, ruhsat yenileme işlemi yapıldığı belirtiliyor. İlanı veren Emekli Emniyet Amiri O.C. telefonla ulaşıldığında böyle yüzlerce müşterisi olduğunu söylüyor.

Kadına şiddet patlarken biber gazı fiyatları da ikiye katlandı

Peki bu tabloyu tersine çevirmek için hiçbir şey yapılmıyor mu?

Toplumdaki cezasızlık algısının şiddet olaylarını artırdığı ve suçluları cesaretlendirdiğine dair eleştirilerden sonra iktidar infaz kanununda yapılacak değişikliklerle ceza alan herkesin hapis yatmasını sağlamayı hedefliyor. Mevcut infaz kanununa göre kabaca dört yılın altında ceza alanlar hiç hapis yatmıyor denebilir.

Bu değişikliklerin ayrıntılarını anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan Adalet Bakanlığı’nda kadın ve çocuklara yönelik suçlarla ilgili davaların izlenebileceği yeni bir birim kurulacağını duyurdu. Erdoğan özetle seri suç işleyenlerin tutuklanmasının kolaylaştırılacağını ve belli suçlardan alınan cezaların cezaevinde infazının sağlanacağını söyledi.

Yurdun dört bir yanından şiddet haberleri

Peki iktidarın değişiklik hazırlığı, toplumun şiddet olaylarına verdiği tepki neleri değiştirdi? Uzun vadede bu hassasiyetlerin olumlu etkileri elbette görülecektir, ancak cinnet şimdilik devam ediyor. Yurdun dört bir yanından yine şiddet haberleri geliyor.

Siirt’te dün akşam Güres Caddesi’nde yürüyen Salih A. tabancayla havaya ateş açtı, çevredekiler tepki gösterince bir iş yerine sığındı ve orada yakalandı. Neyse ki olayda ölen ya da yaralanan olmadı.

Kocaeli’nin Derince ilçesine bağlı Yenikent Mahallesi’nde de iş yerinden çıkan Mesut D. ve Harun Y. kimliği tespit edilemeyen kişilerin silahlı saldırısına uğradı ve yaralandılar.

Otobüste bıçaklı dehşet

Yine Kocaeli’nde, bu kez Karamürsel ilçesinde özel halk otobüsüne binen 39 yaşındaki V.A. otobüsün arkasında oturan Enes Yiğit Toraman’a bıçakla saldırdı.

Otobüsteki saldırı anı

Defalarca bıçaklanan Toraman hayatını kaybetti. Otobüsteki dehşet anları otobüsün güvenlik kamerasına yansıdı. Katil başka bir otobüste yakalandı.

Bodrum katta lav silahı bulundu

İstanbul Avcılar’da Denizköşkler Mahallesi’deki bir binanın bodrumundan çıkanlar hayrete düşürdü. Hasan Çelebi Sokak’taki binanın bodrumunda temizlik yapılacaktı.

Lav silahının bulunması üzerine kapsamlı araştırma yapıldı.

Bu yüzden de bodrumdaki malzeme dışarı çıkarıldı. İki çuvalın içinde ‘hafif tanksavar silahı’ olarak bilinen 66 milimetrelik tek kullanımlık iki lav silahı olduğu görüldü. Binaya gelen polis detaylı inceleme yaptı.

Çeteden çocukla tehdit zarfı

Bağcılar’daki bir ayakkabı mağazası da çetenin hedefi oldu. Mağazaya 3 Ekim Perşembe günü sabah saatlerinde gelen bir çocuk çalışanlara ‘Abimizin selamı var.

Saldırı anı

Sizden haber bekliyor, cevap verin’ yazılı not bıraktı. Çalışanlar notu iş yeri sahibi Muhammet Özdemir’e iletti, ancak Özdemir o notu dikkate almadı. Bir süre sonra mağazaya ait cep telefonuna mesaj gönderildi. Mesajda tehdit yazıları ve ‘Casperler’ notu iletildi. İş yeri sahibi mesajla birlikte polis merkezine giderek şikayetçi oldu. Bu tehditten sonraki sabah mağazanın önüne gelen yüzü maskeli şüpheli tabancayla iş yerine peş peşe ateş ederken saldırıyı da cep telefonuyla kaydetti. Mağazaya dört el ateş eden kişi silahı tutukluk yapınca olay yerinden kaçtı.

Türkiye kadın cinayetlerini konuşurken kadınlar şiddet görmeye devam ediyor