Diyarbakır’da 15 yaşında bir kız çocuğunun evlendirildiğine dair ihbar alan polis, düğün salonuna baskın düzenledi. Damadın da aralarında olduğu beş kişi gözaltına alındı.

Diyarbakır’da 15 yaşında olduğu iddia edilen çocuk gelin G.G., S.S. ile evlendirilmek üzere kuaföre götürüldü. G.G. ile S.S., daha sonra gelin arabasıyla düğün salonuna geldi. Salona giriş yapan G.G. ve S.S., davetlilerin olduğu salona girecekleri sırada polisin operasyonuyla durduruldu.

5 kişi gözaltında

Polis, çocuk gelin G.G.’yi ekip aracına götürürken, damat S.S.’nin de aralarında olduğu toplam 5 kişiyi gözaltına aldı. G.G. ise Çocuk Şube Müdürlüğü ekiplerine teslim edilirken, gözaltına alınan damat S.S.’nin de olduğu beş kişinin emniyetteki işlemleri devam ediyor.

DHA, çocuk gelinin evlendirileceği düğünün daveti görüntüsünü de paylaştı.

Öte yandan, düğüne gelenlere verilen davetiyede ise ‘Yaşama dair ne varsa her anında birlikte olmaya karar verdik. Bu tekrarı olmayan günde bizimle beraber olmanız bize ayrı bir mutluluk verecektir’ notu olduğu görüldü. Bir süre düğün salonunda kalan davetliler de durumu öğrendikten sonra salondan ayrıldı.

TÜİK verilerine göre çocuk evlilik oranı düşüyor 

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2022’de yayınladığı ‘Evlenme İstatistikleri’ verilerine göre 16-17 yaş grubunda olan kız çocuklarının resmi evlenmelerinin toplam resmi evlenmeler içindeki oranı 2002 yılında yüzde 7,3 iken bu oran 2022 yılında yüzde 2’ye düştü. 

Bu verilerde dikkat çeken detay ise aynı yaş grubunda olan erkek çocukların resmi evlenmelerinin toplam resmi evlenmeler içindeki oranının kız çocuklarından oldukça az olması. Verilere göre 2022 yılında erkek çocuklarında resmi evlenme oranı binde 1’di.

Çocuk evlilik oranında Avrupa’da birinci, dünyada 87’nci sıradayız 

İMDAT Şiddeti Önleme ve Rehabilitasyon Derneği’nin (İMDAT Derneği) 1,545 kişi ile görüşerek yaptığı saha çalışmasını da içeren 2020 yılı Türkiye  Çocuk Evlilikleri Raporu’nda ise Türkiye, 202 ülkenin yer aldığı 18 yaşından önce evlenen çocuk oranları listesinde yüzde 14,7 oranı ile 87. sırada yer alıyor. 

Ayrıca rapora göre Türkiye 15 yaş ve öncesinde evlenen çocuk oranı sıralamasında ise yüzde 2 oranı sahip ve Avrupa’da çocuk evliliklerinde birinci sırada.