Cumartesi Anneleri oturumun 948. haftasında Galatasaray Meydanı'nda gözaltına alındı. Önceki gün ise Cumartesi Anneleri hakkında beraat kararı verilmişti.

Cumartesi Anneleri 1995 yılından bu yana kaybolan yakınlarını arıyor. Basın açıklamaları 2018 yılından beri engellenen Cumartesi Anneleri, Uluslararası Zorla Kaybedilenler Günü dolayısıyla Altınşehir Kimsesizler Mezarlığı’nda basın açıklaması yaptığı sırada gözaltına alınmıştı ve dava açılmıştı. Önceki gün hakim karşısına çıkan Cumartesi Anneleri hakkında beraat kararı verildi. Ayrıca yine Cumartesi Anneleri hakkında AYM de iki kere hak ihlali kararı vermişti.

Dün yine Galatasaray Meydanı’nda basın açıklaması yapmak isteyen Cumartesi Anneleri polis müdahalesiyle karşılaştı. Ellerinde karanfillerle Galatasaray Meydanı’nda çıkmak isteyen Cumartesi Anneleri önce polis ablukasına alındı. Daha sonra ise karanfillerini bırakan Cumartesi Anneleri gözaltına alındı.

Cumartesi Anneleri 1998 yılında yine Galatasaray Meydanı’nda polis müdahalesiyle karşı karşıya.

Gözaltına alınan 18 kişinin isimleri ise şöyle:

Besna Tosun
İrfan Bilgin
Özge Bakır Efe
Mehmet Mert Karatağ
Maside Ocak
Hanife Yıldız
Ali Ocak
Mikail Kırbayır
Leman Yurtsever
Eren Keskin
Hasan Karakoç
İkbal Eren
Hünkar Yurtsever
Hüseyin Aygül
Coşkun Üsterci
Ümit Efe
Cüneyt Yılmaz
Gülseren Yoleri

Cumartesi Anneleri 1995’ten bu yana sesini duyurmak istiyor

Cumartesi Anneleri, gözaltına alındıktan sonra bir daha haber alamadıkları yakınlarını bulmak için her hafta cumartesi günü Galatasaray Meydanı’nda bir araya geliyor. Cumartesi Anneleri’nin Taksim’deki bu eylemi dünyanın da yabancı olduğu bir hak arayışı değil. Arjantin’deki Plaza de Mayo Anneleri de 30 Nisan 1977’den bu yana her perşembe bir araya gelerek kaybedilen yakınlarını arıyor. Arjantin’den esinlenilen bu bu eylemin başlangıç tarihi ise Türkiye’de 27 Mayıs 1995 yılına uzanıyor.

Yakınlarının cansız bedenini, gömüldükleri yeri ya da onları öldürenlerin yargılanmasını isteyenlerin her hafta taleplerini dile getirmesi ise 2018 yılından beri fiili olarak yasak. Meydana çıkan kayıp yakınları gözaltına alınıyor ve haklarında dava açılıyor.

Galatasaray Meydanı’na abluka, Cumartesi Anneleri’ne gözaltı