Cumartesi Anneleri eylemine katıldıkları gerekçesiyle yargılanan 20 kayıp yakını ve insan hakları savunucusu, 'toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet' suçlamasıyla açılan davada beraat etti.

Cumartesi Anneleri’nin 950’nci hafta eylemi nedeniyle haklarında “2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet” suçlamasıyla dava açılan 20 kayıp yakını ve insan hakları savunucusunun yargılandığı davanın dördüncü duruşması İstanbul Çağlayan Adliyesi 39’uncu Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmada söz alan Cüneyt Yılmaz, olay günü herhangi bir uyarı yapılmadan polis tarafından darp edildiklerini dile getirerek “Biz Galatasaray Meydanı’na doğru ilerlerken, polis bizi darp ederek gözaltına aldı. Üzerime atılı suçları kabul etmiyoruz” dedi.

Hünkar Hüda Tanrıverdi ise yaptığı savunmada, “Hiçbir uyarı yapılmadan gözaltına alındık. Emniyette bize ‘Eylemi yapmak için nereden icazet aldınız?’ diye soruldu. Barışçıl gösteri hakkı anayasal bir haktır, izin almak gerekmiyor” ifadelerini kullandı.

Duruşmada ayrıca avukat Meriç Eyüboğlu, 1995’ten bu yana Cumartesi Anneleri eylemlerine katıldığını belirterek “Anayasa Mahkemesi’nin 700’üncü hafta eylemiyle ilgili üç ayrı ihlal kararı olmasına rağmen keyfi bir şekilde gözaltına alındık. Yürüyüş sırasında polis bizi sardı ve AYM kararını hatırlattığımızda, ‘Bizim de elimizde yasaklama kararı var’ dediler, ancak bunu bize tebliğ etmediler. Şikayetlerimiz işleme konulmuyor” dedi.

Salonda gerginlik

Savunmaların ardından iddia makamı sanıkların toplanmasını yasaya aykırı bulmakla birlikte, “direnme olmadığı” için suçun unsurlarının oluşmadığını belirterek beraat talebinde bulundu.

Savcı mütalaasında, eylemi “kanuna aykırı” olarak nitelendirip beraat talebini “direnme olmadığı” gerekçesiyle temellendirdiği için Avukat Murat Çelik tepki göstererek “Hukuk bilgisi olan ve vicdanıyla hareket eden bir savcı, böyle bir gerekçe sunamaz” dedi.

Bunun üzerine savcı, “Türk milletinin savcısına, hakimine vicdansız diyemezsiniz” diye karşılık verdi. Salonda savcı ve Çelik arasında gerginlik çıkması üzerine duruşmaya ara verildi.

Beraat kararı

Aranın ardından devam eden duruşmada mahkeme 20 sanık hakkında üzerlerine atılı suçun yasal unsurlarının oluşmadığına hükmederek beraat kararı verdi.

Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın 700. hafta davasına erteleme