6 Şubat depreminin vurduğu Hatay Defne’de halk hâlâ çadır ve konteynırlarda. Daha konut inşaatları bile bitmeden rezerv alanı ilan edilmesi de ‘evimiz olmayacak mı?’ endişesini artırdı. Hatay Barosu karşı dava hazırlığında.

Yeni ve tartışmalı kentsel dönüşüm yasasının zaten iskana açık olan yerleri de ‘konut rezerv alanı’ olarak ilan edebilen ve orada yaşayan vatandaşın mülkünü kamulaştırma hakkını Çevre ve Şehircilik Bakanlığına veren maddesi ilk kez Hatay Defne’de uygulanıyor.

6 Şubat depremlerinde yıkımın en ağır yaşandığı yerlerin başında gelen Hatay Defne hâlâ yaralarını sarmaya çalışıyor ancak bu kez bölge insanı yeni korkularla yüz yüze. Yurt genelinde kapıya dayanan kara kışa rağmen hala çadır ve konteynırlarda kalan Defneliler yıkılan evlerinin yerine yenisinin yapılmasını bekliyordu. Ancak daha konut inşaatları bitmeden Meclis’ten geçen Afet Yasası çerçevesinde alınan bir karar yüzünden bölge insanında “evimiz olmayacak mı?” endişesi baş gösterdi.

Hatay Barosu: Bu Türkiye’de bir ilk

Hatay’ın Antakya ve Defne ilçelerinde 207 hektarlık büyüklüğe sahip bölge Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı tarafından rezerv yapı alanı olarak belirlendi.

Ancak rezerv yapı alanı ilan edilen ve 28 mahalleden oluşan bölgede hala yaşayan insanlar var. Hatay Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Başkanı Ecevit Alkan yasayla birlikte Türkiye’de ilk defa bir bölgenin rezerv yapı alanı ilan edildiğini, buna karşı dava açacaklarını söyleyerek “Bu alan Defne ve Hatay’ın mahallelerini kapsıyor. Bu bölgede yaklaşık 50 bin insan mülksüzleşmeyle karşı karşıya kalacak” dedi.

Davutoğlu’ndan ‘kupon arazi’ tepkisi

Rezerv alanı uygulamasına bir tepki de Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’ndan geldi.

Partisinin Sakarya 2’inci Olağan Kongresi’nde konuşan Davutoğlu “Yeni yasa çıktı, arkadaşlarımız direndi, uyardılar, söz dinlemedi iktidar. Ne yasası biliyor musun? Rezerv Alan Yasası. Kentsel dönüşüm için rezerv alanlar. Ne demek rezerv alan? Kentsel dönüşüm için ve diğer projeler için belli alanları rezerv tutuyorsun. Bu genellikle boş alanlar olurdu. Şimdi yeni çıkan yasayla rezerv alan için istimlak hakkı verildi. Hazine arazilerini talan ettikleri yetmedi. Şimdi vatandaşa diyorlar ki senin bu bölgeni ben rezerv alan ilan ediyorum, istimlak ediyorum. Evden çıkacaksın, sana başka bir yerden vereceğim. Çünkü orası kupon arazi, oralarda rant var. Bunlar bunun hesabını nasıl verecek bilemiyorum” diye konuştu.

Yasa değişiyor: Şehir içindeki alanlar da ‘rezerv’ ilan edilip hak sahibinden alınabilir