Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM), Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ın idam kararı oylamasında 'ret' oyu kullanan Abdullah Naci Budak hayatını kaybetti. 1925'te Yusufeli'nin bir köyünde dünyaya gelen Budak 1969-1973 yılları arasında CHP milletvekilliği yapmıştı.

12 Mart 1971 muhtırasının ardından gelen Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ın idam kararı oylamasında ‘ret’ oyu kullanan Abdullah Naci Budak hayatını kaybetti.

1925’te Yusufeli’nin bir köyünde dünyaya gelen Budak 1969-1973 yılları arasında CHP milletvekilliği yapmıştı.

Abdullah Naci Budak, İsmet İnönü’nün solunda

5 çocuklu bir aileden büyüyen Budak, Artvin’deki eğitimini tamamladıktan sonra Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin kazandı.

Naci Budak, okulunu bitirdikten sonra memleketi Artvin’e giderek avukatlık yapmaya başladı.

Abdullah Naci Budak, Bülent Ecevit’in solunda

1969-1973 yılları arası 14. dönem CHP milletvekilliği yaptı. Bu dönemde İsmet İnönü ve Bülent Ecevit gibi isimlerle yakın çalışma fırsatı buldu.

TBMM’deki Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam kararlarına karşı ‘ret’ oyu kullanan 48 milletvekilinden biriydi.

1973’ten sonra Ankara’da kalarak avukatlığa devam etti.

Abdullah Naci Budak hiç evlenmedi…

17 Ağustos’ta 98 yaşında hayatını kaybetti.

Yarın ikindi namazının ardından Ankara Karşıya Mezarlığı’nda son yolculuğuna uğurlanıyor.

Budak, 51 yıl önce idamına ‘ret’ oyu kullandığı Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan ile aynı mezarlığa defnedilecek.

CHP’li vekilden başsağlığı mesajı

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Artvin çok kıymetli büyük bir çınarını yitirdiğini ifade ederek taziye mesajı yayımladı. Bayraktutan’ın mesajı şöyle:

“Acımız sonsuz… Artvin çok kıymetli, büyük bir çınarını yitirdi. TBMM’de Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ın idam kararı oylamasında ret oyu kullanan, ‘İdamlara Hayır’ diyen, 14. Dönem Artvin Milletvekilimiz Abdullah Naci Budak Amcamızı ne yazık ki kaybettik. Artvin’imizin, hepimizin başı sağ olsun. Nurlar içinde uyu Naci Amcam…”

Meclis’te idam oylaması

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idamına ilişkin 24 Nisan 1972’de TBMM’de bir oturum gerçekleştirilir. Mecliste gerçekleşen 77. birleşimde, Anayasayı zorla değiştirmeye veya ortadan kaldırmaya ve TBMM’yi zorla devirmeye teşebbüs suçlarından ölüm cezası hükümlü olan anılan 3 kişinin ölüm cezasına çarptırılmaları hakkında Başbakanlık tezkeresi ve Adalet Komisyonu raporu ele alınır. Akabinde TBMM Genel Kurulu’nda Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın ölüm cezalarının yerine getirilmesine dair kanun tasarısı oylanır. Yapılan oylamanın sonucunda, idam cezasının infazını öngören kanun kabul edilir.

Meclis tutanaklarında 450 üyeli TBMM’de oylamaya 323 milletvekilinin katıldığı ve 273 ‘evet’e karşı 48 ‘hayır’ oyu ile idam cezasının onaylandığı belirtiliyor.

TBMM’deki seçimlerde de ‘ihanet’ tartışmaları eksik olmadı