Bakan Tunç, son günlerde gündemde olan tartışmalı Discord platformunda suç teşkil eden içeriklerle ilgili uyarı yaptı ve soruşturma başlatıldığını duyurdu. Uyarının üzerinden çok geçmeden platforma erişim engeli getirildi.

Discord’da küçük yaştaki çocukların özellikle kız çocuklarına şantaj ve tehdit savurduğu gruplar Türkiye’nin gündeminde. İstanbul surlarındaki cinayetin ardından fark edilen şantaj çetesi Discord’u Ulaştırma Bakanlığı’nın radarına almıştı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu erişim engelinin masada olduğunu söylemişti. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ise Discord ve Telegram’daki paylaşımlarla ilgili soruşturmada Discord’daki ‘C31K’ grubundan iki çocuğun Emniyet’e getirildiğini ve ifadelerinin psikolog eşliğinde alınacağını duyurdu.

Bir hamle de Adalet Bakanlığı’ndan geldi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç sosyal medya platformlarında ve çeşitli internet sitelerinde yer alan suç unsuru taşıyan içeriklere yönelik yasal sürecin hızla başlatıldığını duyurdu. Tunç özellikle bu platformların Türkiye Cumhuriyeti yasalarına uymak zorunda olduğunu vurgulayarak aksi halde ağır cezalarla karşı karşıya kalacaklarını söyledi. Bu açıklamayı sosyal medya hesabı üzerinden yapan Bakan Tunç toplumu koruma ve suçla mücadelede hükümetin kararlılığına dikkat çekti.

Bakan Tunç özellikle sosyal medya platformlarının kullanıcılarının ürettiği içeriklerin denetlenmesi ve suç teşkil eden unsurların hızla ortadan kaldırılmasının gerekliliğini ifade etti. Cumhuriyet Başsavcılıkları tarafından başlatılan adli soruşturmaların, bu platformların suç teşkil eden içerikleri kaldırmaması durumunda ciddi yaptırımlara yol açacağını belirten Tunç şu sözleri kaydetti:

“Bazı sosyal ağ sağlayıcıları ve internet sitelerinde yer alan suç teşkil eden içeriklerle ilgili Cumhuriyet Başsavcılıkları tarafından soruşturmalar başlatılmıştır. Bu tür içerikleri kaldırmayan platformlar hakkında 5651 sayılı yasa gereği para cezası, reklam yasağı, bant daraltma ve erişim engeli gibi cezalar kararlılıkla uygulanacaktır.”

Tunç’un açıklamaları özellikle Türkiye’de yayın yapan sosyal medya devlerine yasal yaptırımların sertleşeceğinin bir işareti oldu. ‘Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bir hukuk devleti olduğunu’ hatırlatan Tunç platformların da bu yasalar çerçevesinde hareket etmek zorunda olduğunun altını çizdi.

‘Toplumu suçtan korumak hukuk devletinin görevi’

Tunç’un açıklamasında en dikkat çeken noktalardan biri de sosyal medya platformlarının Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kanunlarına tam anlamıyla uymak zorunda olduklarına yönelik vurguydu. Suç teşkil eden içeriklerin toplumun genel yapısını zedelediğini belirten Tunç gençleri ve çocukları korumanın devletin en önemli görevlerinden biri olduğunu belirtti. Açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Hiç kimsenin ayrıcalığı yoktur. Geleceğimizin teminatı olan gençlerimizi ve çocuklarımızı zehirlemeye yönelik girişimlere asla müsaade etmeyeceğiz. Toplumsal yapımızı sarsacak, değerlerimize zarar verecek suç unsurlarıyla mücadelede taviz vermeyeceğiz.”

Bu açıklama sosyal medya platformlarının içerik düzenleme politikalarını yeniden gözden geçirmeleri konusunda önemli bir uyarı olarak yorumlandı. Bakan Tunç Türkiye’deki milyonlarca kullanıcısı olan platformların yasal sorumluluklarını yerine getirmemesi halinde cezaların kaçınılmaz olacağını açıkça belirtti.

Erişim engeli geldi

Bu açıklamalarının ardından Bakan Tunç yaptığı bir paylaşımla Discord’a erişim engeli getirildiğini duyurdu. Tunç paylaşımında şöyle dedi:

“Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının talebi üzerine Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği’nce Discord isimli sosyal medya platformuna 5651 Sayılı ‘İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’un 8/1 maddesinde yer alan ‘çocukların cinsel istismarı ve müstehcenlik’ suçlarının işlendiğine dair yeterli şüphenin bulunması nedeniyle tüm yayınlarının içerikten çıkartılarak belirtilen URL adreslerine Türkiye’den erişimin engellenmesi kararı verilmiştir.

Geleceğimizin teminatı gençlerimizi ve çocuklarımızı sosyal medyanın ve internetin suç teşkil eden zararlı yayınlarından korumakta kararlıyız. Toplumsal yapımızın temelini sarsmaya yönelik girişimlere asla müsaade etmeyeceğiz.”

Yerlikaya: ‘C31K’ grubunun çocuk yöneticileri emniyette muhafaza altına alındı

Öfke çağında ‘incel’ bir kez daha sahnede: Türkiye’deki profilin ‘kutsalları’ ve ‘hayalleri’ ne, jargonları nasıl?

Şantaj çetesiyle gündeme gelen Discord bakanlığın aklına kapatmayı düşürdü