Türkiye’deki doktor açığı adım adım krize doğru ilerliyor. Sağlık çalışanları uzun zamandır çalışma şartlarından şikayetçiydi ve bu nedenle kamudan istifalar ve yurt dışına göç dalgası başlamıştı. Özellikle hekimlerin yurt dışına gidişi siyaset arenasının da sık sık gündemine giren bir konu. Türk Tabipleri Birliği (TTB), 2023 yılının Ağustos ayında yurt dışına gitmek için iyi hal belgesi başvurusunda bulunan hekimlerin ilk kez 300’ü aşarak 315 olduğunu, bu sayının 2023’ün ilk 8 ayında 1,964’e ulaştığını açıkladı.
‘Güven’ arayışı öne çıkmıştı
Daha önce 10Haber’e konuşan yurt dışındaki doktorlar gidiş nedenlerini ‘güvensizlik’ olarak açıklamıştı. Almanya’da çalışan üç doktor, Türkiye’deki uzun nöbetlerden, bitmeyen gerilimden ve refah seviyesinin düşüklüğünden şikayetçi olduğunu söylemişti. Gelecek güvencesi, şiddetin olmadığı çalışma koşulları ve mesleği yaparken huzurlu olmak esas göç sebeplerindendi. Türkiye’de üç buçuk yıl aile hekimliğinde çalışan M.G. “Mesleğimi Türkiye’de huzurla yapamıyorum. Enflasyon, günlük yenilenen gündem, seçim, bazı insanların vicdansızlığı, şiddet Almanya’ya yerleşmeme neden oldu” demişti.
Doktorların hepsi yurt dışına da gitmiyor. Bir bölümü ise kamudaki yetersiz ücretler ve çalışma şartları nedeniyle devlet memurluğundan istifa edip özele geçiyorlar. Bu da devlet ve üniversite hastanelerinde yer yer ciddi doktor sıkıntısına neden oluyor.
Emekli hekimlerden talep toplanıyor
Sağlık Bakanlığı da giderek azalan doktor sayısını görmüş olacak ki yeni hamleler yapıyor. Bunlardan sonuncusu 65-72 yaş arasındaki emekli doktorları göreve çağırmak oldu. NTV’nin haberine göre; Sağlık Bakanlığı bir ilan vererek tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlar ile uzman tabip, uzman diş tabibi ve tabip unvanlarında 18 Ekim Çarşamba gecesine kadar talep toplanacağını duyurdu. Doktorlar isterlerse 65 yaşında emekli olabiliyor ancak eğer mesleklerine devam etmeyi tercih ederlerse yalnızca 72 yaşına kadar çalışabiliyorlar.