6 Şubat depremleriyle ilgili davalar devam ediyor. Her iddianamede, her ifadede bir ihmal ortaya çıkıyor. Kesilen kolonlar, eksik demirler, projeye uygun olmayan inşaatlar, elini kolunu sallayıp sorumlu değilmiş gibi gezen müteahhitler…
Bir müteahhit depremde ölenleri yapı denetime başvurmamakla suçladı. Yani ona göre sorumlu ölenlerdi. Geçen haftalarda davası görülen bir diğerinin savunması “Depremi biz yapmadık ki. Deprem Allah’tan oldu, ona inanmayanlar çıkmış bizi suçluyor” oldu.
Dün ise Kahramanmaraş’ta en az 1400 kişinin yaşamını yitirdiği Ebrar Sitesi’yle ilgili davanın sanıklarından kooperatif başkanı Ahmet Doğan’ın öğretmenliğe iade edildiği öğrenildi. Ebrar Sitesi davaları ayrı ayrı görülüyor. 11 Temmuz 2024 tarihinde Kahramanmaraş 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen L Blok duruşmasında heyet tutuklu sanıklar Ahmet Doğan ve sanık Tevfik Tepebaşı’nın yurtdışı yasağı ve adli kontrolle tahliyesine karar vermişti.
Anka’nın haberine göre Doğan Kahramanmaraş Cumhuriyet Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde felsefe öğretmeni olarak göreve başladı.
Ailesini kaybeden Fatma Irmak: Bu adam mı gençlere ahlaktan bahsedecek?
Ebrar Sitesi’nde ailesini kaybeden Fatma Irmak, Ahmet Doğan’ın öğretmen olarak göreve başlamasıyla ilgili şunları söyledi: “Binlerce insanın hayatını kaybettiği Ebrar Sitesi’nin sorumlularından Ahmet Doğan ‘ben inşaattan anlamam’ diyerek, görev ve sorumluluklarını görmezden gelerek yaptığı çürük binalarda ailelerimizin acı içinde ölmesine neden oldu. Mantığımızın almayacağı bir kararla öncelikli olarak serbest bırakılıyor ve sonra görevine geri kabul ediliyor. Ebrar Sitesi Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı olarak etik ve sorumluluğu hiçe sayan Doğan şimdi lise öğrencilerine ahlak ve etik dersleri verecek, felsefe öğretmenliği yapacak. Bu adam mı gençlere ahlaktan bahsedecek? Bu nasıl bir hak, hangi vicdanla bu insana çocuklarımız emanet ediliyor? Vicdan nerede, adalet nerede? Benim kardeşim Kahramanmaraş Gazi İlköğretim Okulu’nda PDR öğretmeniydi. Bu ülkenin aydınlık yüzüydü. Ahmet Doğan’ın mesleğe iade edilmesi öldürdüğü öğretmenlere hakarettir ve onları yok saymaktır. Ebrar Sitesi aileleri olarak acilen bu yanlıştan dönülmesini talep ediyoruz. Depremde ailesini kaybetmiş öğretmen adayları atama beklerken, bir şüphelinin birden fazla dosyada yargılaması sürerken görevine iade edilmesi kabul edilemez. Gençlik bu insana emanet edilemeyecek kadar değerli. Sokrates’in dediği gibi ‘Ahlakın temeli kişinin yaptığı işin doğruluğunu sorgulamasıdır’. Ama bu kadar insanın ölümünden sorumlu tutulurken yaptığı savunma ortadayken hangi ahlaktan bahsedebiliriz?”