İktidar emekli askerlerin basında ve sosyal medyada açıklama yapmalarını 'izne' bağlayan ve uyulmaması halinde hapis cezası öngören kanun teklifinde geri adım attı. Madde kanun metninden çıkartıldı.

İktidar Meclis’e getirdiği kanun teklifiyle TSK’dan ayrılan veya emekli olan askerlerin basın ve yayın mecralarında açıklama yapmalarını izne bağlamayı planlıyordu.

Mevcut düzenlemede askerlerin basına konuşmadan önce ilgili komutanlığa bilgi vermekle yükümlü olduğun hatırlatan AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler emekli komutanların da benzer şekilde bildirim yapmasını sağlayacak bir değişiklik amaçladıklarını söylemişti. Açıklama yapanlara hapis cezası da öngörülüyordu.

Ancak televizyon programlarında görüşlerine sıkça yer verilen emekli askerlerden yasaya tepki geldi.

Dün TBMM Milli Savunma Komisyonu’nda ilgili düzenlemenin yer aldığı Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşüldü. Teklifte emekli askerlere konuşma yasağı anlamına gelen ikinci madde oybirliğiyle metinden çıkarıldı.

Çıkarılan madde şöyleydi: “Görevden ayrılan Bakanlık personelinin de Bakanlığın görev ve sorumluluğuna ilişkin konularda, görevde oldukları süre içerisinde, rütbeleri dışında bulundukları makam ve görevlerine ilişkin unvanlarını kullanarak beyanat verenlere, açıklama yapanlara, yazı yazanlara altı aydan üç seneye kadar hapis cezası verilir.”

Emekli askerlerin diline kilit yasası yolda: Televizyona izinsiz konuşamayacaklar