Şırnak’ın merkeze bağlı Kaymakamçeşme köyünde Acet, Erdoğan ve Beldek ailesi üyeleri bahçelerinde üzüm hasadı yaparken sağanak başladı. Onlar da yağmurdan korunmak için bir ağacın altına sığındı. Ancak ağacın yanına yıldırım düştü ve Selim, Ramazan, Ebubekir Acet, Lale, Leyla, Azize Erdoğan ile Emin ve Selahattin Beldek yaralandı.
Onları görenler hemen 112 Acil Çağrı Merkezi’ne haber verdi. Olay yerine gelen sağlık ekipleri yaralıları Şırnak Devlet Hastanesi’ne kaldırdı. Buradaki tüm müdahalelere rağmen Lale ve Leyla Erdoğan kurtarılamadı. Ramazan Acet’in sağlık durumuysa kritik.
Mardin’in Nusaybin ilçesindeki Doğuş Mahallesi’nde de yıldırım faciası yaşandı. 35 yaşındaki Şükriye K.’nın bulunduğu alana yine yıldırım düştü ve genç kadının kalbi durdu. Vatandaşlar, durumu 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirdi. Bölgeye jandarma, AFAD ve 112 Acil Sağlık ekipleri sevk edildi. Sağlık ekiplerince yapılan incelemede, kadının olay yerinde öldüğü anlaşıldı.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) hava durumu raporlarında yıldırıma karşı önlem alınması gerektiğini söylüyor. Peki yıldırımdan nasıl korunulur? MGM’nin anlattığına göre hava durumunun yanı sıra üzerinde durulan yüzey de oldukça önemli. Yüksek binalar, ağaçlar ve metalik eşyalar gibi iyonlaştırıcı malzemeler yıldırım oluşumu için uygun koşulu sağlıyor. Bu nedenle buralardan uzak durmak en önemlisi.
Madde madde uyulması gereken kurallar şu şekilde:
- Yüksek bina ve yapılarda (minare gibi) paratoner (yıldırımsavar) kullanılmalı.
- Yıldırım riski olan havalarda ağaç, bayrak ve telefon direkleri gibi yüksek objelerden uzak durulmalı.
- Metalik eşyalardan uzak durulmalı ancak otomobillerin lastikleri yalıtkan olduğu için otomobil içleri güvenli yerlerdir.
- Açık arazide iseniz yere çömelerek oturun, kesinlikle yere yatmayın.
- Su üzerinde iseniz derhal karaya çıkmaya çalışın.
- Şemsiye gibi sivri metal içeren eşyaları kullanmayın.
- Açık arazide gruplar halinde durmayın.
- Elektrikli eşyaları fişlerinden çekin mümkün olduğunca kullanmayın.