Türkiye'nin yüzeye çıkmadan haftalarca denizaltında görev yapabilen yeni denizaltı sınıfının ilk üyesi Pirireis dün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katıldığı bir törenle donanmanın hizmetine girdi. Bu denizaltılardan toplam 6 tane üretilecek.

Türk savunma sanayii dün gurur günlerinden birini daha yaşadı. ‘Reis sınıfı’ olarak adlandırılan 6 denizaltıdan birincisi, Pirireis dün Marmaris’teki Aksaz Deniz Üssündeki tersanede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı bir törenle resmen Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndaki hizmetine başladı.

Türkiye’de üretilen bu denizaltıların en önemli özelliği, deniz yüzeyine çıkmasına gerek kalmadan haftalarca denizaltında kalmasına imkan sağlayan sistemlerle donatılmış olması. Dizel ve elektrikli motorlara sahip denizaltıların düzenli aralıklarla yüzeye çıkması ve burada dizel motorunu çalıştırıp akülerini doldurması, bu arada gemi içindeki havayı da yenilemesi gerekirken Reis sınıfı denizaltılar sahip oldukları ‘Havadan Bağımsız Tahrik Sistemi (AIP)’ sayesinde deniz yüzeyine çıkma ihtiyacını çok daha az duyuyor.

Bu da bir denizaltı için en önemli şey; çünkü böylece çok uzun süre görünmez oluyor ve görevlerini gizlilik içinde yapabiliyor. Denizin altında, yüzeye çıkmadan uzun süre kalabilmek aslında nükleer denizaltılara özgü bir özellik. Bu denizaltılar zaten bir nükleer santralın ürettiği elektrikle çalıştığı için yüzeye çıkmaya neredeyse hiç ihtiyaç duymayabiliyor. Ama geleneksel dizel motoru da barındıran ve denizin altında yol alırken akülerle beslenen elektrikli motorları kullanan denizaltılar ister istemez zaman zaman yüzeye çıkıp dizel motorlarını çalıştırmak ve akülerini doldurmak zorunda.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan.

Dün Muğla’nın Marmaris ilçesindeki Aksaz Deniz Komutanlığı’ndaki Aksaz Tersanesi’nde sadece Pirireis hizmete alınmadı. Bir de üç adet akaryakıt gemisiyle Türkiye’de türünün ilk örneği olan denizaltı havuzu da hizmete girdi. Bu törende Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuşma yaptı. Pirireis denizaltısının hizmete alınacağını söyleyen Erdoğan “Bu özel günde tersane komutanlığımızla birlikte ordumuz için kritik önemi haiz Pirireis denizaltımızı hizmete alıyor. Hızırreis denizaltımıza bayrak çekiyor ve seyir testlerini başlatıyoruz” dedi.

“Muratreis denizaltımızın havuz donatım faaliyetlerine başlıyor. İlaveten 2-3-4 numaralı akaryakıt gemileriyle 3 bin tonluk denizaltı havuzunu da hizmete veriyoruz” diyen Erdoğan, TCG Pirireis’in toplam 6 tane üretilecek olan havadan bağımsız tahrik sistemine sahip denizaltıların ilki olduğunu söyledi.

Reis sınıfı denizaltıların, dünyadaki emsallerine kıyasla çok daha üstün özelliklerle donatıldığını aktaran Erdoğan “Bayrak çekme ve seyir deneyimleri başlangıcını gerçekleştirdiğimiz Hızırreis denizaltımızı 2025 yılında havuz donatım faaliyetlerini başlattığımız Murat Reis denizaltımızı da 2026 yılında hizmete almayı planlıyoruz. 4. denizaltımız Aydınreis’in 5. denizaltımız Seydi Alireis’in ve 6. denizaltımız Selmanreis’in inşa faaliyetleri süratle devam ediyor. Proje dahilindeki tüm denizaltılarımızı 2029 yılına kadar hizmete alarak inşallah donanmamızın gücüne güç katacağız” dedi.

Erdoğan sözlerini şöyle noktaladı:

“Sadece deniz platformlarına sahip olmak güçlü bir donanma için kafi değildir. Gerçek bir deniz kuvveti demek bu platformları inşa edecek, bakımını ve onarımını yapabilecek, modernizasyonlarını gerçekleştirecek, tersanelere de sahip olmayı gerektirir. Şanlı tarihimizde donanmamızın en güçlü zamanları aynı zamanda güçlü bir tersanecilik kültürüne sahip olduğumuz dönemlerdir. Denizlere hakim olan dünyaya hakim olur. Bugün bu anlayışla tersane altyapımızı güçlendiren kritik bir adım daha atıyoruz. MİLGEM korvet ve fırkateynlerimizi bağrından çıkaran İstanbul Tersanesi, Reis sınıfı denizaltıları inşa eden Gölcük Tersanesi ve Ege’deki İzmir Tersanesinden sonra hamdolsun şimdi 4’üncü tersanemize kavuşuyoruz.”

Emine Şenyaşar: Emine Erdoğan da annedir, hiç mi sesimi duymuyor?