Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın fotoğrafının olduğu yerde kola dökülmesi Cumhurbaşkanına hakarete delil sayıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın fotoğrafının olduğu yerde kola dökülmesi üzerine iddianame yazıldı, ceza istendi.

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları nedeniyle Bursa’da iki vatandaş 23 Kasım 2023 ‘te Ak Parti Gemlik İlçe Başkanlığı’na giderek kola dökmüştü. İki vatandaş Coca Cola’nın Ağustos’ta teşvik almasını da eleştirmişti.

İsrail’i protesto edenlerden Mehmet Altın protesto sırasında “Coca Cola’ları sokaklara döküyorsunuz. Bazıları da sizi eleştiriyor daha çok destek vermiş oluyorsunuz diye. Gelin Coca Cola’ları yere dökmektense yerden de aşağılık olan Ak Parti il merkezlerine, ilçe merkezlerine dökelim” dedi.

İsrail’i protesto eden Mehmet Altın ve çekim yapan kişi Terörle Mücadele Dairesi’ne bağlı polisler tarafından gözaltına alındı.

Bu eylem sosyal medyada da dolaşıma girdi ve birçok hesap tarafından paylaşıldı. Gemlik Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından İsrail’i protesto eden ve AKP ilçe başkanlığına kola döken iki kişi hakkında iddianame hazırlandı.

Sözcü’den Fırat Fıstık’ın haberine göre protesto eylemcisi iki kişi hakkında ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik’, ‘mala zarar verme’ ve ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçundan ceza istendi.

Kola dökmek suç sayıldı

Cumhurbaşkanına hakaret ettiklerine dair kanıt ilçe başkanlığında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın fotoğrafının bulunması oldu. İddianamede şu ifadeler yer aldı:

“İçeceği Cumhurbaşkanının resmine dökmekten ibaret eylemlerinin Cumhurbaşkanının onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olduğu, eyleminin TCK’nın 299/1, 299/2 maddeleri kapsamında düzenlenen Cumhurbaşkanına alenen hakaret suçuna…”

Cumhurbaşkanının resminin olduğu yere kola dökülmesi suç sayıldı. Sosyal medya paylaşımlarıyla İsrail’in protesto edildiğinin duyurulması da halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçuna delil olarak gösterildi.

“Kafe basanlara dava açılıyor”

Haklarında ceza istenen Mehmet Altın ve Yıldırım D.’nin avukatlığını Bursa Barosu İnsan Hakları Komisyon Başkanı Kemal Özgür Yetkin üstlendi. Yetkin istenen cezayla ilgili şunları söyledi:

“İsrail’i protesto ettiğini iddia ederek şiddete de başvuran, kafe basma gibi birçok yasadışı eyleme başvuranlar hakkında herhangi bir dava açılmazken İsrail’in Filistin halkına uyguladığı, soykırıma varan katliamlar nedeniyle İsrail ile ticaretin sonlanması için demokratik tepkisini şiddete başvurmadan gösteren müvekkiller hakkında ceza isteniyor.

Eylemin Ak Parti ilçe binası önünde gerçekleşmesi nedeniyle açılmış olan bu dava tam bir hukuksuzluk örneğidir.”

2023 Cumhurbaşkanına hakaret bilançosu: 6 bin 879 kişi hakim karşısına çıktı

İçkili sürücüye gözaltı: Mukavemet ve cumhurbaşkanına hakaret